Hlavní obsah

Nejbohatší Čech chudne. Kvůli Home Creditu přišel Kellner o 50 miliard

Foto: Seznam Zprávy

Home Credit zažil nejhorší půlrok své historie, pokud jde o výsledky, projeví se to i na ocenění majetku Petra Kellnera.

Reklama

Následky koronavirové krize se nevyhýbají ani nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi. Jeho splátková říše Home Credit za první pololetí letoška prodělala 16,7 miliardy korun. Jmění Kellnera se snížilo přibližně o 50 miliard korun.

Článek

Zavřené obchody, omezený pohyb lidí a růst rizika nesplácení. To jsou hlavní důvody, které promluvily do hospodaření splátkové společnosti Home Credit, nejcennějšího majetku nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Nejhodnotnějšího alespoň donedávna. Splátková říše, která se rozprostírá od Číny přes Evropu až po Spojené státy, je totiž výrazně závislá na ekonomickém cyklu, a utrácení lidí a dopady koronavirové krize tudíž významně pocítila.

Podle dnes zveřejněných výsledků za první pololetí letoška prodělala 619 milionů eur, přepočteno aktuálním kurzem zhruba 16,7 miliardy korun. To má také přímý dopad do majetku nejbohatšího Čecha, jehož PPF je majoritním akcionářem Home Creditu s podílem 91,1 procenta. Jestliže loni na podzim, tedy v době předcovidové, se pohybovaly odhady valuace splátkové skupiny mezi 6 až 8 miliardami dolarů (Home Credit se chystal na burzu a jeho ocenění se detailně řešilo), dnes hodnota firmy může být přibližně poloviční.

Home Credit hlásí v pololetí vlastní kapitál ve výši 2,07 miliardy eur, což je výrazný pokles oproti konci loňského roku. Při použití poměrně optimistického multiplikátoru (vycházejícího z odvětví splátkového financování) na vlastní kapitál ve výši 1,5× se pak nový odhad hodnoty firmy pohybuje kolem tří miliard eur. Jinak řečeno prakticky polovina loňské valuace. Přepočteno na podíl Petra Kellnera a koruny, odepsal nejbohatší Čech z odhadu svého jmění zhruba 50 miliard korun.

Pro pořádek, v žebříčku časopisu Forbes, který jmění českých miliardářů každoročně počítá, by to znamenalo pokles z 350 na 300 miliard korun. Jen kvůli Home Creditu. Vedle toho telekomunikačním operátorům pod skupinou PPF Telecom Group se v koronakrizi spíše daří, a tvoří tak už větší část majetku nejbohatšího Čecha.

Osekané náklady, méně úvěrů

Home Credit s nepříznivými podmínkami na trhu naplno bojuje. Snižuje náklady, přechází na digitalizaci schvalování a vydávání úvěrů, což znamená méně zaměstnanců, a pochopitelně šlápl na brzdu také s novými úvěry. Situace je ale stále dost nepřehledná s tím, jak část úvěrů spadla do moratoria, které se v různých zemích liší, a v nadcházejících měsících se tak ukáže, kolik lidí se ke splácení naplno vrátí.

Firma navíc loni většinu roku směřovala k uvedení akcií na burzu, takže se snažila obchod, a tedy poskytování úvěrů spíše podporovat. Z IPO plánovaného v Hongkongu ale nakonec kvůli nepříznivým podmínkám na trhu sešlo. Pokud by skupina své akcie na burzu uvedla, dnes by byla její valuace, a tudíž i odhad jmění Petra Kellnera, jasnější.

„Dopad opatření proti pandemii na všechny trhy skupiny Home Credit najednou je něco, s čím jsme se dosud nesetkali. Přenastavili jsme procesy tak, aby odpovídaly změněné realitě na trzích, a byli jsme schopni aktivně poskytnout pomoc všem pandemií zasaženým komunitám, ve kterých působíme. Proto jsem si jistý, že lze s čistým štítem udělat čáru za vývojem v prvním pololetí,“ uvedl Jean-Pascal Duvieusart, generální ředitel skupiny Home Credit.

Firma se také snažila co nejvíc vytvořit rezervu na rizika rostoucí s pandemií, a případně tudíž na růst nesplácených úvěrů. Problémové úvěry se zatím zvýšily o 0,6 procentního bodu na 6,2 procenta. Rezervy vzrostly na 1,8 miliardy eur, což je meziročně dvojnásobek.

Další vývoj bude těsně kopírovat trend jednotlivých ekonomik, kde Home Credit působí. Tudíž především postupování koronavirové krize a jednotlivých opatření, která lidi mohou odradit, nebo naopak přitáhnout do obchodů. Zásadní bude jejich nálada nakupovat, zadlužovat se a hlavně možnost splácet. Jednoduše řečeno, bude záležet, jak bohatí budou. A s nimi i nejbohatší Čech.

Reklama

Doporučované