Hlavní obsah

Koronavirus na Liberecku: K rapidnímu zhoršení přispěli mladí

Právo, Michael Polák

Mladí lidé ve věku mezi 15 a 30 lety jsou těmi, kteří dominantně stojí za rapidním zhoršením epidemiologické koronavirové situace v okrese Liberec a potažmo v celém Libereckém kraji. Po zasedání krajského krizového štábu to v pátek prohlásil liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Nákaza se mezi mladými podle hygieniků šíří ve školách a na akcích, na nichž se tato věková skupina shromažďuje.

„Typickým příkladem byly již medializované adaptační dny u Máchova jezera. Jen okres Liberec měl z této akce kolem 40 pozitivních případů s tím, že každý z nich má celou řadu dalších kontaktů rodinných, pracovních i neformálních,“ uvedl Valenta.

Při seznamovacím kurzu u Máchova jezera se nakazilo 116 vysokoškoláků

Koronavirus

Počet aktivních potvrzených případů nemoci covid-19 v celém Libereckém kraji ve čtvrtek poprvé od vypuknutí pandemie překročil hranici tisícovky případů. Ještě před týdnem přitom bylo v kraji pouze 583 aktivních případů. Hospitalizovaných je 15, všichni leží v Krajské nemocnici v Liberci.

Nejvíc nemocných pochází právě z okresu Liberec. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je na Liberecku za posledních sedm dnů 177 případů, region patří k těm nejhorším v ČR. Pro srovnání - u nejhoršího okresu Praha-východ je to 229 případů, nad 200 případů má i město Praha a okres Praha-západ a město Plzeň, těsně pod hranicí 200 je podle údajů z pátečního večera okres Uherské Hradiště.

Koronavirus se v Česku nyní šíří zejména mezi dětmi a mladými, dokládají čísla

Domácí

V reakci na šíření nákazy mezi mladými lidmi vydali liberečtí hygienici zatím jediné mimořádné nařízení, a to vůči Technické univerzitě Liberec. Ta bude muset v úterý zahájit nový akademický rok pouze distančně a studenti budou moci do univerzitních budov chodit pouze na výuku v laboratořích a ateliérech, kterou není možné vést on-line. V malých skupinách budou moci také do knihovny a na konzultace.

Tomu, že se nákaza na Liberecku šíří především mezi mladými lidmi, nahrává i jedna specifičnost této oblasti. „Podíl seniorů ve věku nad 65 let je u nás poměrně malý a nižší než v jiných regionech,“ řekl hetjtman Libereckého kraje Martin Půta.

Mladí můžou do kotle na fotbal, a do školy ne? Rektorka kritizuje nová opatření

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám