Hlavní obsah

Virus přestal zrychlovat, o to víc ale plní nemocnice

Foto: Profimedia.cz

Ke čtvrtku bylo v nemocnicích 740 pacientů s koronavirem.

Reklama

Tento týden je ve znamení smutných statistických rekordů, které vyjadřují dopady koronaviru. Rychle přibývají lidé v nemocnici, rostou i počty úmrtí.

Článek

Mnozí lidé si možná oddechli, když počet pozitivně testovaných na covid-19 v tomto týdnu zůstal pod hranicí 3000 a nepřekonal tak denní rekord z minulého čtvrtka. Virus se zřejmě začal šířit pomalejším tempem. I jinak obezřetný ministr zdravotnictví Roman Prymula hovořil na tiskové konferenci o maximu a o blýskání na lepší časy.

Optimistické vyhlídky ale drží při zemi fakt, že se denní čísla nakažených spíš „narovnávají“, než aby klesala. O větší pozornost si navíc říkají jiné ukazatele, zejména rychle přibývající množství lidí v nemocnicích.

V tomto týdnu sice denní počet testovaných vystoupal zatím nejvýše na čtvrtečních 2913, v součtu za uplynulé čtyři dny jsme na tom ale byli hůře než ve stejném období minulý týden. Zatímco od 14. do 17. září bylo dohromady 7962 pozitivních testů, od 21. do 24. září napočítáme 9088 testů s odhaleným virem.

Zlepšení nevychází ani při vypočtení denního průměru.

Denní číslo tento týden bylo do čtvrtka 2272 pozitivních testů, minulý týden to bylo 1990 testů za den. Sice se provádí o několik procent testů více (v průměru zhruba 21 tisíc za den), tento týden je ale zatím také vyšší procento pozitivních, skoro 11 procent. Minulý týden jsme byli do čtvrtka pod desítkou.

Právě číslo udávající podíl nakažených ze všech testovaných má jasnější vypovídající hodnotu než konkrétní údaj o pozitivních nálezech - zejména proto, že hygienici nejsou při současných přírůstcích infikovaných schopni vysledovat všechny rizikové kontakty. Skutečné množství nakažených v populaci je tak mnohem vyšší, než vyplývá z testů.

Ministr Prymula zdůraznil, že pokud někdo dosud situaci zlehčoval, musela ho probrat rostoucí čísla hospitalizovaných a úmrtí. V obou případech je tento týden ve znamení posouvání rekordů z jarní první vlny koronaviru.

Podle Vladimíra Černého, vedoucího Klinické skupiny COVID, leželo ke čtvrtku v nemocnicích 740 pacientů, z toho asi pětina v těžkém stavu nebo na intenzivní péči. Ještě k 15. září nebylo ani 400 hospitalizovaných.

Jen od pondělka do středy pak zemřelo 43 lidí s covid-19. Za celý minulý týden statistiky vykázaly 57 úmrtí a ještě o týden dříve, od 7. do 13. září, zemřelo pro srovnání 29 nakažených.

Začalo se tak projevovat zpoždění, které souvisí s pozdějším projevem nemoci od momentu nakažení.

Z toho bohužel také vyplývá, že v následujících týdnech se počty hospitalizovaných a zesnulých ještě výrazně zvýší. Pokud dosáhla rychlost šíření viru svého vrcholu uplynulý týden, na údajích z nemocnic se to ukáže teprve o dva až tři týdny déle.

Reklama

Doporučované