Hlavní obsah

Navalnyj poděkoval svým neznámým zachráncům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Moskva

Ruský kritik Kremlu Alexej Navalnyj dnes prostřednictvím internetu poděkoval svým zachráncům, ruským pilotům a zdravotníkům v Omsku. I když je nezná jménem, jsou to podle něj dobří lidé. Navalnyj se v Německu zotavuje z otravy nervově paralytickou látkou novičok.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj po propuštění z berlínské nemocnice Charité

Článek

Poté, co 20. srpna zkolaboval na palubě letounu při návratu ze Sibiře do Moskvy, strávil téměř tři týdny v bezvědomí, z toho první dva dny v Omsku a zbytek v Berlíně, kam byl na naléhání svých blízkých přepraven.

Na instagramu dnes Navalnyj zveřejnil další svou fotografii ve společnosti manželky Julije. Zároveň připomněl, že piloti urychleně přistáli v Omsku a zdravotníci na tamním letišti mu podali protilátku atropin, jakmile rozpoznali, že byl otráven.

Rusko zmrazilo Navalnému účty, uvedla jeho mluvčí

Evropa

Navalnyj v pátek na sociálních sítích poděkoval lidem, kteří „sehráli klíčovou roli" v jeho záchraně, a označil je za "neznámé drahé přátele". „Děkuji, jste dobří lidé," napsal 44letý opozičník také na twitteru.

Zatímco lékaři v nemocnici v Omsku tvrdili, že žádné stopy jedu u Navalného nenašli, laboratoře v Německu, Francii a Švédsku potvrdily, že byl otráven novičokem, což vedlo k podezřením, že za otravou může být Kreml a ruské tajné služby. To Moskva odmítá.

Navalnyj se mohl novičokem otrávit sám, řekl Putin

Evropa

Ruské ministerstvo zahraničí dnes prohlásilo, že německá vláda "kategoricky odmítla" spolupráci při objasnění případu a že vede kampaň proti ruským úřadům.

Rusko čelí mezinárodnímu tlaku, aby zahájilo vyšetřování případu. Ruská delegace při Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ve středu Německo požádala o poskytnutí informací o Navalného případu, včetně výsledků testů, biologických materiálů a klinických vzorků.

Mluvčí německé vlády Martina Fietzová potvrdila, že německá mise při OPCW výzvu obdržela a že odpoví do deseti dnů. Fietzová však zároveň prohlásila, že Rusko už dostalo všechno nezbytné, aby mohlo samo zahájit vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám