Do Německa loni vycestoval rekordní počet Čechů. Jak to bude dál?

Jan Pohaněl stojí třetím rokem v čele tuzemského zastoupení Německé turistické centrály. Jeho úkol je motivovat Čechy, aby objevili rekreační potenciál západního souseda. Loňský rok byl rekordní, na jeho překonání si ale budeme muset chvíli počkat.
Do Německa loni vycestoval rekordní počet Čechů. Jak to bude dál?
Bavorský les
Zdroj: Německá turistická centrála

Náklady na dovolenou jsou jednou z položek, které lidé v ekonomicky těžkých časech radši pošetří. Krize vyvolaná pandemií navíc komplikuje – nejen bezpečnostními opatřeními – cestování jako takové. Pro turistický ruch zkrátka vražedná kombinace. O aktuální situaci i vyhlídkách do budoucna si s Janem Pohanělem povídáme ve chvíli, kdy se Německo chystá zařadit prakticky celou Českou republiku mezi rizikové oblasti a pro vstup na své území bude vyžadovat negativní test na covid-19 nebo karanténu.

Situace nepřeje výletům Čechů do Německa ani trochu. Jak to bylo v předchozích měsících?

Příjezdový cestovní ruch z české strany letos vlivem covidu pochopitelně výrazně klesl. Za první polovinu roku byla návštěvnost Čechů v Německu zhruba poloviční než loni. Po ukončení jarního lockdownu a opětovném otevření hranic pro turisty došlo k mírnému oživení, po zařazení České republiky na seznam rizikových oblastí ve druhé polovině září ale dojde opět k útlumu. Nezbývá než doufat, že se letos v německých městech budou alespoň konat vánoční trhy, které by mohly našince opět přilákat.

Jan Pohaněl

Jan PohanělZdroj: Německá turistická centrála

Od září 2017 vede Německou turistickou centrálu v Česku. V minulosti působil mimo jiné jako koordinátor akcí českého předsednictví v Radě EU při ministerstvu vnitra, vedl regionální kancelář Česko-německé obchodní a průmyslové komory v Ostravě a ve společnostech GZ Media a Logik budoval obchodní vztahy s německými zákazníky. Má dvě děti a ve volném čase nejraději hraje na housle.

Za jak dlouho po skončení koronakrize se podle vás vrátí cestovní ruch do normálu?

Nějakou chvíli to potrvá. My jsme si na to hned na jaře nechali udělat dvě odborné studie, které predikují další vývoj, a to jak pro celkový příjezdový cestovní ruch Německa, tak i konkrétně pro českou návštěvnost. Ze studií vyplývá, že v letošním roce ztratíme v návštěvnosti zhruba polovinu. Tím se přeruší desetiletý růst, protože Německo jakožto zajímavou turistickou destinaci objevovalo každým rokem víc našinců. Loni byl počet přenocování Čechů v Německu dosud největší a činil zhruba 1,4 milionu. To číslo navíc zahrnuje jen přespání v ubytovacích zařízeních s deseti a více lůžky, další lidé využili jiné možnosti ubytování, například Airbnb. Na hodnoty z loňského roku se podle zmíněných studií máme šanci dostat až někdy v průběhu roku 2023.

Proč až za tak dlouho?

Studie vycházely z krizí, které jsme zažili v minulosti, třeba po roce 2008, a také z podoby konkrétních opatření proti šíření koronaviru, ke kterým jednotlivé vlády přistupují. Mezi ukazateli je tedy třeba to, jak rychle se jednotlivé země zotavily z těch minulých krizí. V tomto směru si vedly lépe západní země jako Rakousko, Francie, Nizozemsko. V případě nás Čechů, ale třeba i Poláků je predikováno, že to potrvá déle, než budeme zase takzvaně back on track. Přestaneme šetřit a začneme opět v běžné míře cestovat.

Kleiner ArberseeZdroj: Neměcká turistická centrála

Jezero Kleiner Arbersee v Přírodním parku Bavorský les

Očekáváte nějaké nové trendy v oblasti cestovního ruchu, až pandemie odezní?

Předpokládám a nasvědčují tomu i různé průzkumy, že lidé budou v nejbližších letech preferovat individuální dovolenou. Z pohledu dopravy dají ve větší míře přednost osobním automobilům před autobusy, vlaky a letadly. A značně vzroste zájem o aktivní dovolenou v přírodě. Je to logické, lidé budou zkrátka nějaký čas opatrnější.

Anketa

Kam se do konce roku chystáte?

Je to pro vás dobrá, nebo špatná zpráva?

Nám to trochu hraje do karet v tom smyslu, že už před koronakrizí Češi do Německa cestovali nejčastěji osobním vozem a nejnavštěvovanější spolkovou zemí bylo sousední Bavorsko, které je pro dovolenou tohoto typu ideální. Proto jsme tímto směrem, tedy na aktivní trávení času v přírodě, zaměřili i aktuální kampaň #WanderlustGermany. Komunikujeme možnosti cyklistiky a pěší turistiky. Země nabízí 16 národních parků, z toho dva hned na hranici s Českou republikou, dále 70 tisíc kilometrů dálkových cyklostezek, 200 tisíc kilometrů značených pěších stezek, velká jezera a tak dále.

Nabízíme tipy na dovolenou pro nadšené sportovce, kteří si chtějí dát pořádně do těla, pro rodiny s dětmi i pro takzvané požitkáře, kteří pohyb v přírodě rádi kombinují třeba s kulinářskými zážitky.

Jak vypadá propagace turistické destinace v době, kdy jsme byli všichni nabádáni raději nikam necestovat?

Už před covidem jsme kladli velký důraz na digitální komunikaci, sociální sítě a virtuální realitu, tudíž jsme nemuseli měnit komunikační kanály a na vzniklou situaci jsme byli schopni velmi rychle zareagovat. Museli jsme ale samozřejmě na nějaký čas změnit sdělení těch kampaní. Nyní se nesou v takové inspirativní rovině. Jde nám o to, udržovat s lidmi kontakt, aby se na Německo jakožto lákavou turistickou destinaci nezapomnělo. Koneckonců zrovna v době, kdy je cestování komplikované, si řada lidí může naplánovat dovolenou, kterou si dopřeje, až to celé skončí. Takže smysl to určitě má.

Češi stále dávají před Německem přednost Slovensku a Rakousku, co se trávení dovolené týče. Proč?

Cestování do Německa máme spojené spíše se služebními a obchodními cestami, případně vánočními trhy či Oktoberfestem. Kombinaci skutečností, že toho země z pohledu turistického ruchu nabízí daleko víc, navíc je od nás co by kamenem dohodil, a ještě je právem vyhlášená vysokou kvalitou služeb, Češi teprve objevují. Zajímavostí je, že třeba Holanďané tam tráví svou dovolenou často. V loňském roce měli v Německu 11 milionů přenocování, přitom se nejedná o výrazně lidnatější zemi. Do jisté míry tedy jde o české specifikum a myslím, že je velký potenciál tuto situaci změnit. Lidé se o nepřeberných možnostech krásné dovolené v Německu potřebují jen víc dozvědět.

Ruhpolding, zimní panoramaZdroj: Německá turistická centrála

Ruhpolding, zimní panorama

Blíží se zimní sezona a teprve uvidíme, jestli letos budeme vůbec někam cestovat. Kam byste se vy vydal v Německu třeba na lyže?

Například do jednoho z alpských středisek jako jsou Garmisch-Partenkirchen či Berchtesgadener Land nebo do Oberstdorfu v Allgäuských Alpách. Zajímavých lyžařských středisek je ale v Německu mnohem víc, jmenovat lze třeba Bodenmias, St. Engelmar, Großer Arber a Mitterdorf v Bavorském lese, které nabízí mimo jiné výborné zázemí zejména pro rodiny s dětmi. Pro milovníky běžkování jsou lákavé například běžecké trasy v oblasti Ruhpoldingu. Německo je však pro Čechy obecně spíš letní turistickou destinací. Zdejší lyžařské areály teprve poznávají, přitom cenově se pohybují často níž než ty rakouské a služby jsou na skutečně vysoké úrovni.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Únos
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Renata Lichtenegerová

Autor článku Renata Lichtenegerová

Studovala VOŠP v Praze. Sedm let byla redaktorkou podnikatelského týdeníku Profit. Poté se její hlavní pracovní náplň přesunula k přebalovacímu pultu, odkud ale příležitostně psala například pro měsíčník Obchod a finance... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services