Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Nanoroušky zažívají boom, výrobci jsou pod tlakem a nestíhají. Na účinné ústenky se čeká i déle než týden

Na nanoroušku spoléhá také ministr zdravotnictví Roman Prymula. foto: ČTK

Původní zpráva
PRAHA - Na první pohled jde o ohromující čísla. České firmy dokážou vyrobit měsíčně miliony nanoroušek, jež patří vzhledem ke svým vlastnostem k oblíbené ochraně před koronavirem. Jenže to má háček. S tím, jak se od září zpřísňují opatření proti šíření nákazy, zájem o ústenky z nanovlákna stoupá o stovky procent. A výrobci nestíhají zákazníky včas zásobovat.
  5:00

„Poptávka po nanorouškách se ve druhém zářijovém týdnu zvýšila skokově – o 900 procent. Zatímco v srpnu jsme dokázali expedovat všechny objednávky do dvou dnů, nyní zákazníci čekají až deset pracovních dnů,“ řekl serveru Lidovky.cz Jiří Kůs, předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

Podle něj stojí za jednorázovou vlnou zvýšené poptávky právě restriktivní vládní opatření. A veřejnost na ně logicky reaguje zájmem o ochranné pomůcky.

Nanoroušky se staly hitem, věří jim i Prymula. Před covidem chrání obousměrně

„Denně máme tisíc až dva tisíce objednávek ochranných pomůcek, jsme pod obrovským tlakem. Do konce příštího týdne bychom se mohli opět vrátit na standardní doručovací dobu,“ věří Kůs, který je zároveň obchodním ředitelem společnosti Nanospace.

Obrovské vlně objednávek čelí v těchto dnech také jeden z největších výrobců tohoto zboží, zlínská firma Spur. Za měsíc vyrobí až tři miliony ochranných pomůcek. „Poptávka po nanorouškách se zvyšuje od začátku září a je až třikrát větší v porovnání s předchozím měsícem. Navíc máme problém s obsazením směn, proto pořizujeme další linky s více výrobními zařízeními a hledáme nové zaměstnance,“ řekl serveru Lidovky.cz ředitel Spuru Tomáš Dudák.

Chrání uživatele i okolí

Výhodou ústenky z nanovláken je zejména to, že chrání před průnikem viru obousměrně – nejen okolí uživatele roušky, ale i jeho samotného.

Nanovlákennou roušku vyrobenou na automatické lince lze podle Kůse sehnat asi za 25 korun, ty ručně šité se prodávají až za pětinásobek. Cena zlínské nanoroušky se pohybuje od 15 do 50 korun, přičemž nejdražší model je ručně šitý.

Infografika.

Cena ale v tomto případě není to nejdůležitější. „Českých firem, které se věnují výrobě nanoroušek, je asi deset. Za měsíc jsou schopny vyrobit objem v jednotkách milionů. Kapacita tedy je dostatečná. Velký problém ale představuje nárazové skupování, na které nestačíme logisticky,“ dodal Kůs.

Hromadné skupování roušek zaznamenala také společnost Nano Medical. „Prodej konečným zákazníkům, což jsou bavlněné roušky s filtrem AntiMicrobe Web R a jednorázové roušky z tohoto materiálu, vyletěl v posledních 14 dnech až na desetinásobek. U velkoodběratelů je navýšení plynulé,“ řekla serveru Lidovky.cz ředitelka Nano Medical Marcela Munzarová.

Společnost vyrábí filtrační materiál AntiMicrobe Web R v rolích a od letošního května do srpna prodala více než 300 tisíc metrů čtverečních. „Aktuálně dokážeme vyprodukovat deset tisíc metrů čtverečních materiálu denně, což znamená asi 250 tisíc hotových nanoroušek. Naše produkce nejčastěji směřuje k tuzemským odběratelům. Vykrýváme ale i poptávku od sousedních zemí,“ dodala Munzarová. Jejich mateřská firma Triola prodává nanovlákenné ústenky v balení po deseti kusech za 300 korun.

Výrobní kapacity narostly

České firmy dodávají především do firem, škol či soukromých ordinací. Některé spolupracují i s nemocnicemi či kraji a mnozí prodávají přes e-shopy pro veřejnost.

Poučení z jara. Stát v boji s virem plní sklady rouškami a respirátory, v drtivé většině od českých dodavatelů

„Byli jsme dřív velmi zanedbatelnými hráči, především u respirátorů, vyráběli jsme jich okolo 150 tisíc měsíčně. Teď jen ve firmě Pardam vyrobí za stejné období půl milionu respirátorů a mohou ještě zdvojnásobit kapacitu. A Nanospace vyrobila od března do konce května půl milionu roušek z nanovláken,“ popsal šéf české nanotechnologické asociace Kůs. V asociaci je nyní pět firem.

Podle Kůse je momentální logistický problém způsoben i nepřipraveností Čechů na druhou vlnu. „Mnoho lidí a firem se nedostatečně zásobilo během léta, takže se to teď snaží dohnat a skupují nanoroušky ve velkém,“ vysvětlil.

V čem je rozdíl

Nanovlákna jsou tisíckrát tenčí než vlas. Pomocí výrobních technologií se z nich vytvoří membrána, která tvoří hustou síť. Ta zabraňuje průniku malých částeček. Z takového materiálu se vyrábějí právě nanoroušky, ale také respirátory a filtry do klasických látkových kapsových roušek.

V běžné zdravotnické roušce je hlavní záchytnou vrstvou netkaná textilie meltblown. Při výrobě se elektrostaticky nabíjí, čímž se zvyšuje její účinnost. Elektrostatiku však vybíjí vlhkost, takže uživatel běžné zdravotnické roušky svým vlhkým dechem po několika desítkách minut snižuje účinnost své ochrany.

Nanoroušky problém se snižováním účinnosti vlivem vlhka nemají. Obsahují sice také netkanou textilii meltblown, která odfiltruje hrubý prach, ale nejjemnější nečistoty včetně virů dofiltruje nanovlákenná membrána.