Hlavní obsah

Vystrčil udává trendy. Trika s nápisem „Já jsem Tchajwanec“ jsou trhák

Foto: www.cna.com.tw/

Náhled jedné ze stránek, které možnost koupě českých triček avizují.

Reklama

Kdo by měl pocit, že sláva věty „Já jsem Tchajwanec“ opadla, šeredně se mýlí. Český výrobce výrok Miloše Vystrčila natiskl na trička. Do několika dnů po nich zatoužili i skuteční Tchajwanci.

Článek

Wo shi Taiwan ren – Já jsem Tchajwanec. Když Miloš Vystrčil během tchajwanské delegace větu v rámci svého závěrečného projevu vyslovil, zřejmě ani netušil, že se do několika dnů dostane jako potisk na trička, která budou chtít hrdě nosit nejen Češi. Tričko s dvojjazyčným motivem se stalo hitem i na Tchaj-wanu.

Nápis v pchin-jinu a češtině si získal ohlasy Tchajwanců necelý týden po spuštění prodejní akce v Česku na serveru politikunatriku.cz. A není divu. „Řeč Miloše Vystrčila se mě skutečně dotkla. Protože, upřímně, ani polovina našich tchajwanských zákonodárců nedokáže takto nahlas vykřičet, že jsou Tchaj-wanci,“ řekla pro Seznam Zprávy Tchaj-wanka, která si říká Janice. I ji nabídka českých triček zaujala.

„Tři týdny zpět při návštěvě Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu jsme v reakci na jeho slova udělali nový návrh trička tak, jak to na Politiku na triku děláme už asi tři roky. Mysleli jsme, že to bude jen pro český trh. Ale začínali se nám ozývat i Tchajwanci i lidé z celého světa, na což jsme nejdřív nebyli připravení,“ popisuje pro Seznam Zprávy Marian Svoboda z politikunatriku.cz.

„Zároveň jsme začali hledat partnera na Tchaj-wanu, protože jsme chtěli, aby trička vycházela cenově stejně jako u nás v Česku,“ dodal. Pro obyvatele Tchaj-wanu už funguje předobjednávkový systém, kde si mohou koupi trička zamluvit, což na tchajwanské straně vyvolalo neméně spokojené ohlasy.

Český výrobce, který začal trička s nápisem „Wo Shi Taiwan ren – Já jsem Tchajwanec“ vyrábět, ve středu dle tchajwanských serverů kromě dobré zprávy o možnosti předobjednávek také poděkoval Tchajwancům za vřelá slova a uvedl, že „i pro ně se naskytne příležitost jejich krásný ostrov navštívit“.

Zřejmě už legendární věta „Wo shi Taiwan ren“ padla 1. září v rámci posledního projevu předsedy Senátu Miloše Vystrčila v Legislativním jüanu. „Vyjádřil tím podporu snaze o demokracii a svobodu, což vyvolalo nadšené reakce,“ píší tchajwanské servery.

Reklama

Doporučované