Koronavírus: Premiér tvrdí, že ide do boja, minister Krajčí chce rázne opatrenia
26.9.2020 08:22
akt. 30.03.2021 04:26

Koronavírus: Premiér tvrdí, že ide do boja, minister Krajčí chce rázne opatrenia

Uložiť článok
Na Slovensku je druhá vlna pandémie. Minister zdravotníctva aj premiér volajú po prísnejších opatreniach. Tie majú platiť od 1. októbra. Aktuálne dianie sme sledovali ONLINE.

To najdôležitejšie:

– Na COVID-19 zomrelo na Slovensku už 43 ľudí

– 19 okresov SR je v červenej fáze

Situáciu vo svete sledujeme ONLINE

– Pozrite si aktuálnu mapu potvrdených prípadov na Slovensku a ONLINE štatistiky

Online prenos pre dnes končíme. Ďakujeme za pozornosť!

18:21 - VERONIKA REMIŠOVÁ:  Na zvládnutie výzvy, ktorú predstavuje pandémia nového koronavírusu, je potrebná nielen dobrá identifikácia ohnísk nákazy, masívne testovanie a dodržiavanie nariadení, ale aj ďalšie dôležité kritérium, ktoré spája úspešné krajiny - dôvera medzi občanom a štátom. Na sociálnej sieti to zdôraznila vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). (TASR)

16:44 - BOJNICE:  Mesto Bojnice požiada Ministerstvo financií SR o návratnú finančnú výpomoc v súvislosti s výpadkom príjmov z podielovej dane pre pandémiu nového koronavírusu. Bezúročnú pôžičku chce využiť na prefinancovanie projektu zatepľovania mestského úradu. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň. (TASR)

15:53 - PRIEVIZDA:  Testovanie odhalilo v piatok (25. 9.) v okrese Prievidza 46 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Väčšina prípadov súvisí s dohľadanými kontaktmi. Hygienici zistili nové ohnisko nákazy v zariadení sociálnych služieb v Nitrianskych Sučanoch. TASR o tom v sobotu informovala regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

„Väčšinu pozitívnych tvoria dohľadané kontakty, cielene dohľadané kontakty pri pozitívnych osobách. Pozitívne nám zostali celé rodiny, čiže ide o rodinné ohniská. V prvej vlne pandémie nám väčšinou nezostali pozitívne celé rodiny, ale jeden alebo dvaja ochoreli a ostatní boli negatívni,“ uviedla Tornócziová.

14:41 - DSS: Viaceré regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) zaznamenali výskyt pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19 v domovoch sociálnych služieb (DSS) . Mnoho prípadov nahlásili RÚVZ v Bratislave, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Nových Zámkoch a Košiciach. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti.

ÚVZ pripomína, že klienti v DSS sú jednou z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. V prípade infekcie čelia vyššiemu riziku, že ochorenie bude mať ťažký priebeh alebo spôsobí smrť. „Situáciu nemožno podceňovať,“ podotkli epidemiológovia. (TASR)

14:29 - MAREK KRAJČÍ: Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) mal negatívny test na nový koronavírus. (TASR)

13:48 - MAREK KRAJČÍ: Minister zdravotníctva Marek Krajčí tvrdí, že sme sa dostali do exponencionálnej fázy rastu. Trvá zhruba 30 dní, keď na tieto čísla zareagujú aj počty chorých v nemocniciach, ktoré neustále rastú a niektoré nemocnice už reprofilizujú ďalšie lôžka na infekčný profil.

„Žiaľ, vymklo sa nám to z rúk. Tí, čo kričali hamujte, snáď už teraz budú vypočutí. V pondelok zasadá krízový štáb, verím, že prídu rázne opatrenia, hoci teraz sa to už bude zastavovať oveľa ťažšie a bude to trvať dlhšie. Ale stále ešte nie je prineskoro,“ dodáva na sociálnej sieti minister.

12:34 - BÁNOVCE NAD BEBRAVOU:  Bánovská samospráva pre pandémiu nového koronavírusu pozastavila v prvom polroku tohto roka výdavky v sume viac ako 458 000 eur. Dočasnú stopku dostali investície financované z rezervného fondu mesta, ako i bežné výdavky mesta. (TASR)

3fotky v galériiZdroj: MZ SR

12:19 - R-O-R: Ministerstvo zdravotníctva pripomína dôležitosť dodržiavania zásad a opatrení. 

11:57 - ÚMRTIA:  Počet úmrtí v súvislosti s infekciou novým koronavírusom v posledných dvoch mesiacoch v rámci druhej vlny narástol oproti prvej, päť mesiacov trvajúcej prvej vlne o 125 percent.

„Len za ostatné tri týždne úrad prešetruje 36 úmrtí, čo predstavuje nárast o 45 percent z celkového počtu úmrtí od začiatku pandémia ochorenia COVID-19," zdôraznil rezort

11:13 - KOŠICE:  V košickej železničnej nemocnici platí od soboty zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach, a to vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. TASR o tom informovala za sieť nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

„Zákaz platí do odvolania. Zároveň sú do odvolania zrušené aj bohoslužby v nemocničnej kaplnke,“ uviedla Fedáková. (TASR)

10:55 - IGOR MATOVIČ: Premiér Igor Matovič sa vyjadril, že ide do boja.

„Situácia je mimoriadne mimoriadne vážna a preto po 3 mesiacoch preberám vedenie boja voči Covid-19 do vlastných rúk s rovnakým cieľom ako počas prvej vlny - vyhrať ho s čo najmenším dopadom na zdravie a životy nevinných ľudí. Povedzme si však pravdu - dopad akýchkoľvek ochranných opatrení bude vidieť až s odstupom viacerých týždňov a zmeniť smer tak strmej krivky bude vyžadovať veľmi veľa nášho spoločného úsilia,“ píše predseda vlády na sociálnej sieti.

10:52 - TRNAVA:  Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity prešla do červenej fázy.

Z dôvodu výskytu viacerých pozitívnych prípadov Vám oznamujem, že prechádzame do červenej fázy semaforu pre vysoké školy v súvislosti s COVID­‑19. To znamená, že podľa usmernenia RÚVZ od 26. 9. 2020 do 4. 10. 2020 zabezpečujeme výučbu výhradne on­‑line formou s pomocou aplikácie MS Teams podľa aktuálne platného rozvrhu,” uviedla dekanka fakulty Viera Peterková.

Do zelenej fázy sa plánujú vrátiť 5. 10. 2020.

10:38 - ÚMRTIE: Na koronavírus zomrela 67-ročná žena , ktorá bola hospitalizovaná vo všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec. Podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva skonala pacientka 18. septembra. Na Slovensku tak doteraz podľahlo ochoreniu 44 pacientov. 

10:06 - NOVÉ PRÍPADY:  Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (80), Prievidza (46), Nové Zámky (40), Tvrdošín (30), Košice (24), Nitra (21), Bardejov (20), Komárno (19), Námestovo (18), Trnava (17), Sobrance (16), Spišská Nová Ves (15), Stará Ľubovňa (14), Poprad (12), Kežmarok (9), Prešov (9), Trenčín (9), Liptovský Mikuláš (8), Senec (8), Snina (8), Dolný Kubín (7), Svidník (7), Žiar nad Hronom (7), Banská Bystrica (6), Malacky (6), Michalovce (6), Topoľčany (6), Nové Mesto nad Váhom (5), Stropkov (5). Štyri prípady boli v okresoch Galanta, Partizánske, Veľký Krtíš, po tri prípady v okresoch Banská Štiavnica, Dunajská Streda, Hlohovec, Humenné, Ilava, Košice a okolie, Martin, Pezinok, Rožňava, Trebišov. Po dva prípady mali okresy Bánovce nad Bebravou, Brezno, Čadca, Gelnica, Levice, Levoča, Piešťany, Púchov, Revúca, Skalica, Šaľa, Zvolen, jeden prípad zaznamenali okresy Detva, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Medzilaborce, Myjava, Sabinov, Senica.

Medzi pozitívnymi je 290 žien a 262 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 90 rokov.

10:05 - NOVÉ PRÍPADY:  V nemocniciach je hospitalizovaných 185 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 157 z nich. Na JIS je 16 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 14 pacientov.

10:00 - NOVÉ PRÍPADY: Slovensko má k včerajšiemu dňu rekordných 552 nových prípadov. Otestovali 6483 ľudí a vyliečilo sa ďalších 62 pacientov. Zomreli traja ďalší pacienti.

9:40 - SPRÁVANIE SPOTREBITEĽOV:  Pandémia nového koronavírusu tvrdo zasiahla firmy a ekonomiky na celom svete. Najnovšia štúdia však odhalila aj jej nečakaný pozitívny vplyv. Spotrebitelia v Európskej únii začali totiž po vypuknutí ochorenia COVID-19 nakupovať viac kvalitnejších potravín a tzv. zdravých výrobkov. (TASR)

9:24 - RICHARD RAŠI:  Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO) sa vymyká druhá vlna pandémie ochorenia COVID-19 z rúk. Je a bude zodpovedný za všetky škody, ktoré prinesie. Opozičný poslanec a exminister zdravotníctva Richard Raši (nezaradený) to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na premiérovu piatkovú (25. 9.) tlačovú konferenciu po zasadnutí pandemickej komisie. (TASR)

9:16 - SND:  Činohra Slovenského národného divadla zvažuje bezpečnosť a riziká v hľadisku i na javisku, a tak pristupuje aj k zmenám predstavení. Zmenu programu a predstavení, ktoré museli vzľadom na opatrenia zrušiť, nájdete na ich facebooku či oficiálnej stránke.

8:45 - IGOR MATOVIČ: Premiér Igor Matovič reagoval na aktuálnu situáciu na Slovensku aj po včerajšej tlačovej konferencii. „Ak nechceme stovky mŕtvych a tisícky trvalo postihnutých po Covide, musíme nasadiť ťažké ochranné opatrenia ... a musíme to spolu zvládnuť. Nič iné nám ani neostáva,“ dodal v statuse na sociálnej sieti.

8:22 - REGIÓNY:  Na Slovensku aj po týždni naďalej rastie počet červených aj oranžových regiónov. Aktuálne je pre pandémiu nového koronavírusu 19 okresov v takzvanej červenej fáze. Rovnaký počet je v oranžovej fáze. Ostatných 41 okresov sa nachádza v zelenej zóne. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas po rokovaní pandemickej komisie, mapa je zverejnená aj na webe korona.gov.sk . (TASR)

3fotky v galérii Semafor krajov v rámci Slovenska podľa počtu infikovaných koronavírusom Zdroj: korona.gov.sk
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.