Hlavní obsah

Za volantem nového Porsche 911 Turbo S Cabriolet: Volba pro řidiče leží nejspíš jinde

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár minut za volantem jednoho z nejikoničtějších aut světa, a rovnou vrcholové verze Turbo S Cabriolet, mi splnilo několikaletou tužbu. Přesto mám dojem, že nejlepší Porsche na řízení je menší a méně ikonický model 718.

Foto: Porsche

Porsche 911 (992) Turbo S Cabriolet

Článek

V životě motoristického novináře je spousta aut a leckdy jsou i vážně zajímavá. Přesto se občas objeví nabídka, která se neodmítá – a možnost strávit odpoledne s několika různými modely Porsche, které lze tak snadno porovnat, mezi ně jednoznačně patří. Zúčastnil jsem se Porsche Road Tour, která je běžně šitá i pro zákazníky.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Tmavomodré Turbo S Cabriolet, kterým jsme jezdili na Road Tour, ve vzácné chvíli, kdy je příležitost na aspoň nějakou fotku

Snad dlouhým „suchem“ v podobě téměř naprosté absence jakýchkoliv předváděcích akcí nových aut, vynucené pandemií koronaviru, mě nenapadlo ani zvažovat možnost, že na takovéto akci bychom taky mohli jet za sebou jako kačenky za vedoucím vozem, který bude volit trasu i tempo. A že aby si všichni zkusili všechno, každý bude na každé auto mít jen pár minut.

I přes novinářsky nepříznivou organizaci jsem si aspoň trošku splnil, co jsem chtěl – posadil se za volant nové devětsetjedenáctky. Generace 992, a to rovnou vrcholová „civilní“ varianta Turbo S Cabriolet, se tak stala prvním exemplářem jedné z největších ikon automobilového světa, kterou jsem řídil.

Leccos řekne okamžitě

Začněme rovnou slonem v kuchyni – vzhledem. Devětsetjedenáctka ve verzi Cabriolet je snad jediné kabrio na světě, které vypadá líp s nataženou střechou než se složenou. Jelikož má motor za zadní nápravou a ještě sem někam musí vměstnat střechu, má zadek jak ten slon a vzhledově působí nesmírně nevyváženě. A nejen to – i když sednu za volant, mám dojem ohromné masy za zády.

Foto: Porsche

S nataženou střechou má elegantní a léta neměnnou siluetu devětsetjedenáctky. Když ji schová, ikonický tvar je ten tam.

Vyjma sedaček tvrdých i na měřítka německých aut je ale v interiéru všechno v pořádku. Spousta věcí, včetně klimatizace či ovládání některých prvků auta, jako např. klapek ve výfuku, má poctivé fyzické ovladače. A když na ně sáhnete, máte dojem, že vydrží tisíc let – tak fortelně je interiér zpracován.

Přístrojový štít má samozřejmě centrální otáčkoměr, který navíc vypadá jako ciferník luxusních hodinek. Displeje po stranách otáčkoměru jsou principem stejné jako v Panameře a Cayenne, ale přesto je jejich grafika trochu jiná. Křivka točivého momentu v tom pravém, v níž se pohybuje kulička podle toho, kde se zrovna nacházíte, je zajímavá hračička.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ukazatel točivého momentu je pěkná hračička, ale pokud budete chtít červenou kuličku dostat na vrchol, dívejte se na silnici, ne na nějaké displeje. 800 newtonmetrů je pořádná porce.

Ovšem, jak už to u podobných ukazatelů bývá, pokud tam naskakují nějaká zajímavá čísla, není moc čas sledovat nějaké displeje. Tím spíš, že sedím v Turbu S Cabriolet, jehož plochý šestiválec dává 650 koní a 800 N.m a na stovku má zvládnout zrychlit za těžko představitelných 2,8 sekundy.

Síly má na rozdávání

Když mám tedy prostor přišlápnout plyn – „máma kachna“ vpředu se s rychlostí opravdu nestydí, třebaže jen na rovných úsecích – je mi naprosto jasné, proč se o vrcholové devětsetjedenáctce často hovoří jako o nejrychlejším konvenčním autě na světě. Zátah taycanu, v němž jsem seděl před pár minutami, to samozřejmě není, ale rychlost je i tak šílená.

Foto: Porsche

Dokáže jezdit vážně rychle. Tedy, rovně; jestli i v zatáčkách, nemám prostor zjistit.

Nepotřebuji ale jet nijak rychle, abych v chování auta cítil onoho slona za zády. Seřazení „kačenek“ a způsob, jakým mezi nimi rotovali řidiči, totiž znamenal jízdu v 718 Caymanu S těsně před 911.

Porsche 718 Boxster GTS: čirá radost z řízení, dokud vám nedojdou zatáčky

AutoMoto

Jelikož je právě 718 jedno z nejlepších řidičských aut na světě i díky tomu, že má motor na správném místě, tj. uvnitř rozvoru náprav, nevýhoda motoru za zadní nápravou u devětsetjedenáctky je okamžitě znát. Příď je mrštná a na povely volantem reaguje skoro až telepaticky, ale mase vzadu jako by se nechtělo následovat nos auta.

Foto: Porsche

Výsuvný spoiler nabízí 911 Turbo už od generace 996 z přelomu tisíciletí.

Je to samozřejmě první dojem z pár minut za volantem. Řada aut funguje tak nějak nemastně neslaně, dokud jedete zvolna, a až když pořádně zatlačíte na pilu někde v točitém úseku silnice, vlastnosti podvozku se skutečně projeví.

Příliš krátká zkušenost

Nepochybuji o tom, že němečtí inženýři za těch sedmdesát let dokázali i z koncepce auta s motorem vně rozvoru náprav, která je od základu z hlediska jízdních vlastností zcela nevhodná, vykřesat vážně skvělé sportovní auto. Ostatně, ódy na 911 generace 997 se pějí dodnes a nějaký reálný základ mít musí.

První jízda s Porsche Taycan: Elektromobil pro řidiče nabídne na okruhu až nepříjemný zážitek

Testy

Za volantem Cayenne, v němž se vracím tam, odkud jsme vyjeli, už jen zapínám adaptivní tempomat a aktivní vedení v jízdních pruzích a přemýšlím, jestli můžu o své první zkušenosti s velikánem 911 napsat ještě něco víc, než co se mi vešlo do hlasové poznámky, vytvořené bezprostředně po řízení.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Svítící linku přes celou záď má řada aut. 911 gen. 992 s ní ale zajímavě pracuje při brzdění - dvě části po stranách zesílí a přidá krátké pásky o kousek níž.

Snad jen podivný systém stahování bočních oken, kdy malá zadní okénka nemohou být vytažena bez těch předních, a dovírají se právě zadní, která na sobě mají těsnění, do předních. To je opačný postup než u všech ostatních kabrioletů, se kterými jsem jezdil, ale asi to má nějaký smysl.

Taky fakt, že vůz má ve skutečnosti nejméně čtyři režimy hlasitosti výfuku. V jízdním režimu Normal jsou dva stupně, a pak v režimu Sport jsou další dva stupně – a i ten tišší z těchto dvou je hlasitější než ten hlasitější v jízdním režimu Normal. Je možné, že v módu Sport Plus jsou úrovně další dvě, ale ten nám „máma kachna“ zakázala.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Flotila „káčátek“ na Porsche Road Tour s vrcholovou devětsetjedenáctkou úplně vpředu

Konečně, že bych do svého vlastního auta chtěl manuální převodovku. Jakkoliv je PDK bezkonkurenčně nejlepší dvouspojka na světě, manuál mě prostě baví víc. A když nad tím tak přemýšlím, že bych ve vlastní garáži asi radši viděl již zmíněnou sedmsetosmnáctku.

Porsche 911 (992) Turbo S Cabriolet
Motor:3745 ccm, plochý zážehový šestiválec, 2x turbo
Max. výkon:478 kW (650 k) při 6750 ot./min.
Max. točivý moment:800 N.m při 2500-4000 ot./min.
Převodovka:osmistupňová dvouspojková
0-100 km/h:2,8 s
Nejvyšší rychlost:330 km/h
Průměrná spotřeba:11,3 l/100 km
Pohotovostní/nejvyšší hmotnost:1785/2080 kg
Délka x šířka x výška:4535 x 1900 x 1303 mm
Objem zavazadelníku vpředu/vzadu:128/163 l
Poháněná náprava:4x4
Základní cena:6 579 000 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám