Hlavní obsah

Nemocnice v Praze uklidňují: na další pacienty jsme připravené

– Praha
Právo, Jindřich Ginter, Václav Pergl

Ačkoliv počty nově nakažených koronavirem v Česku včetně hlavního města stoupají, pražské nemocnice mají nadále volné lůžkové kapacity a další jsou schopny dodat. Týká se to největší nemocnice v zemi, Fakultní nemocnice v Motole, stejně jako například Fakultní nemocnice na Bulovce.

Foto: Reuters

Záběry z JIP z pražské Všeobecné fakultní nemocnice

Článek

„Za pátek máme v nemocnici 42 covid pozitivních pacientů, přičemž z toho je deset ve zcela nepříznakovém stavu, ale jsou u nás, protože je není kam přeložit. Pět pacientů s covidem je v těžkém stavu. V této chvíli máme v celé nemocnici asi 200 volných lůžek,“ sdělil včera Právu ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Připustil však, že čísla se poměrně rychle mění: „Za deset minut bude volných lůžek třeba 210 a za dalších 190, to se mění.“

Prymula: Lůžka s ventilátory jsou v Praze téměř zaplněna

Koronavirus

„Nejsou jen covid pozitivní pacienti, ale také se i nadále rodí děti, občas se někdo rozbije v autě nebo na kole,“ doplnil Ludvík, který dříve také řekl, že v případě horšího scénáře může nemocnice pozastavit plánované výkony, např. totální endoprotézy.

Podle mluvčí FN Bulovka Simony Krautové je na infekčních lůžkách volných dvacet procent kapacity.

Nejen covid

Lůžka ovšem nejsou obsazena jen pacienty s covidem. V zařízení předevčírem leželo 80 pacientů s covidem-19, z nich sedm na jednotce intenzivní péče (JIP).

Také Bulovka je podle mluvčí připravena rychle lůžkovou kapacitu rozšířit. „Během pár dní můžeme nemocnici transformovat tak, že kapacita se ještě zvýší až na 300 lůžek, z toho 80 na jednotce intenzivní péče a 40 s plicní ventilací,“ potvrdila Krautová.

Všeobecná fakultní nemocnice sice nemá infekční lůžka, ale pacienty s covidem-19 podle jejich diagnózy rozděluje na jednotlivé kliniky, kde se o ně postarají.

Koronavirus na Liberecku: K rapidnímu zhoršení přispěli mladí

Koronavirus

„Aktuálně jich léčíme dvacet. Jsou i na JIP na anesteziologickém a resuscitačním oddělení (ARO),“ řekla včera Právu mluvčí Marie Heřmánková. I zde jsou schopni kapacity navýšit tak, že odloží plánované zákroky. „Pořád tedy pacienty přijímáme, neodmítáme je,“ ujistila Heřmánková.

Jen s omezením provozu?

Podobně hovořila už ve čtvrtek mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová. Také zde dokážou vytvořit desítky dalších lůžek. Ředitel Petr Arenberger včera pro Právo dodal, že aktuálně je s covidem-19 na Královských Vinohradech hospitalizováno 38 lidí, z nich šest na ARO.

„Oddělení postupně přidáváme podle potřeby, dnes máme kapacitu na covid-19 přes 50 lůžek,“ prozradil Arenberger. „Celá nemocnice má přes tisíc lůžek, z toho 250 s kyslíkem. Otázkou je, jestli a nakolik chceme omezovat běžný provoz,“ poznamenal dále.

Žena porušila karanténu a s koronavirem šla mezi lidi. Dostala tři roky podmíněně

Krimi

Dvě třetiny lůžkové kapacity má obsazené Ústřední vojenská nemocnice, i zde případně lůžka přidají, stejně jako v Thomayerově nemocnici, kde už tak učinili. „Kapacitu lůžek jsme rozšířili a jsme na stropu,“ řekl včera Právu mluvčí Petr Sulek.

Dodal, že nemocnice je schopna ještě nějaká lůžka přidat, ale jen za předpokladu, že bude dost zdravotnického personálu. „Nám ale v současnosti chybí 50 sester,“ podotkl Sulek.

Sdělil rovněž, že aktuálně je v Thomayerově nemocnici hospitalizováno 31 pozitivních pacientů. Léčí se kombinací různých léčebných metod a léků, např. remdesivirem či krevní plazmou od vyléčených lidí z této virové infekce.

Pět pacientů je v těžkém, ale ve stabilizovaném stavu a jsou umístěni na klinice ARO. Na plicní klinice jsou nemocní se středně těžkým průběhem onemocnění, které vyžaduje oxygenoterapii. Zbývající pacienti jsou stabilizovaní a bez závažnějších zdravotních komplikací.

Reklama

Výběr článků

Načítám