Hlavní obsah

Déšť i přízemní mrazíky. Počasí se vrací k normálu

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teplé září je definitivně pryč. Teploty budou v následujících čtyřech týdnech blíže obvyklým hodnotám a ráno se objeví i přízemní mrazíky. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu a týdenní předpovědi, které vydal Český hydrometeorologický ústav. Konec září bude také poměrně deštivý. V platnosti je od pátku výstraha před vydatnými srážkami.

Foto: Horská Služba Šumava

Prvních pár podzimních centimetrů sněhu hlásí Šumava.

Článek

Výhled se týká období od 28. září do 25. října. „Během září se dosud týdenní teploty udržovaly většinou nad dlouhodobým normálem. V následujícím období budou již teploty klesat a postupně se přiblíží k normálu,“ uvedli meteorologové.

Foto: ČHMÚ

První podzimní sníh se objevil na Šumavě

V příštím týdnu sice budou teploty v maximech postupně stoupat, ale i tak se dostanou „jen“ k 20 stupňům. Poměrně chladno bude i v noci - v pondělí meteorologové předpokládají nejnižší noční teploty v rozmezí 6 až 2 stupně, místy se dostaví přízemní mrazíky.

„Týdenní maximální teploty by se měly pohybovat zpočátku většinou kolem 16 stupňů Celsia, postupně kolem 12 stupňů, minimální zpočátku většinou kolem 7 stupňů Celsia a v závěru období až kolem 2 stupňů,“ napsali meteorologové.

Česko zasáhne vydatný déšť, varovali meteorologové

Počasí

Pršet by mělo zejména na začátku zmiňovaného období. Výrazné srážky se čekají už o tomto víkendu, podle výstrahy před deštěm, která platí od pátku až do sobotního poledne, může spadnout v úhrnech 40 až 60 mm za 24 hodin, a pršet bude i dál.

„Očekávají se nadnormální srážky, avšak už by neměly dosáhnout výraznějších úhrnů. Postupně bude srážek během období ubývat a nejméně četné budou uprostřed měsíce října,“ stojí ve zprávě ČHMÚ.

Jako celek bude dané období srážkově průměrné.

Reklama

Výběr článků

Načítám