Vírus má rekordných 552 Slovákov, Matovič berie boj do vlastných rúk

Na Slovensku v piatok pribudlo 552 infikovaných novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 8 600. Laboratóriá otestovali 6 483 vzoriek. Premiér Igor Matovič uviedol, že opäť bude stáť na čele boja proti koronavírusu a minister zdravotníctva Marek Krajčí napísal, že Slovensko prekročilo kritickú hranicu a je v exponencionálnej fáze rastu.

26.09.2020 10:14 , aktualizované: 16:20
debata (1567)

VIDEO: Matovič o nezodpovednosti ľudí, anarchii, tretine, ktorá s..rie na opatrenia, odkaz doktorovi Bukovskému a ďalším, aby boli ticho.

Video

Na ochorenie COVID-19 zomrela 67-ročná žena, ktorá bola hospitalizovaná vo všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec. Potvrdil to komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR. Ide tak o 44. úmrtie na toto ochorenie.

Vyliečilo sa ďalších 62 ľudí, celkovo sa už zotavilo 4 098 pacientov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 4 458.

Igor Matovič opätovne berie situáciu do vlastných rúk. Oznámil to na sociálnej sieti.

„Keď som sa včera (v piatok) pri 419 rozhodol osobne zatiahnuť ručnú brzdu, konšpirační blázni šaleli. Vraj straším ľudí s výmyslami. Dnes sme sa kvôli ich choromyselným blábolom o chrípôčke a nedostatku kyslíka v mozgu z rúška posunuli na ďalší rekord 552 a budú ďalšie… Situácia je mimoriadne mimoriadne vážna a preto po 3 mesiacoch preberám vedenie boja voči Covid-19 do vlastných rúk s rovnakým cieľom ako počas prvej vlny – vyhrať ho s čo najmenším dopadom na zdravie a životy nevinných ľudí… Idem do boja s tým, že ma budú nenávidieť ďalšie davy bláznov,“ napísal Matovič.

Kritická hranica je prekonaná

Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že Slovensko sa dostalo za kritickú hranicu. „Tou je na základe našich pozorovaní úroveň 40 nových prípadov za 14 dní na 100 000 obyvateľov. Tú Slovensko prekonalo pred pár dňami a po niekoľkých týždňoch konštantného reprodukčného čísla 1,156 nám stúplo na 1,206. Dostali sme sa do exponencionálnej fázy rastu. Trvá zhruba 30 dní, keď na tieto čísla zareagujú aj počty chorých v nemocniciach. Tie nám neustále pozvoľna rastú, niektoré nemocnice už reprofilizujú ďalšie lôžka na infekčný profil. Žiaľ, vymklo sa nám to z rúk. Tí, čo kričali hamujte, snáď už teraz budú vypočutí. V pondelok zasadá krízový štáb, verím, že prídu rázne opatrenia, hoci teraz sa to už bude zastavovať oveľa ťažšie a bude to trvať dlhšie. Ale stále ešte nie je prineskoro,“ uviedol minister na sociálnej sieti.

Bratislava je na čele

Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (80), Prievidza (46), Nové Zámky (40), Tvrdošín (30), Košice (24), Nitra (21), Bardejov (20), Komárno (19), Námestovo (18), Trnava (17), Sobrance (16), Spišská Nová Ves (15), Stará Ľubovňa (14), Poprad (12), Kežmarok (9), Prešov (9), Trenčín (9), Liptovský Mikuláš (8), Senec (8), Snina (8), Dolný Kubín (7), Svidník (7), Žiar nad Hronom (7), Banská Bystrica (6), Malacky (6), Michalovce (6), Topoľčany (6), Nové Mesto nad Váhom (5), Stropkov (5).

Štyri prípady boli v okresoch Galanta, Partizánske, Veľký Krtíš, po tri prípady v okresoch Banská Štiavnica, Dunajská Streda, Hlohovec, Humenné, Ilava, Košice a okolie, Martin, Pezinok, Rožňava, Trebišov. Po dva prípady mali okresy Bánovce nad Bebravou, Brezno, Čadca, Gelnica, Levice, Levoča, Piešťany, Púchov, Revúca, Skalica, Šaľa, Zvolen, jeden prípad zaznamenali okresy Detva, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Medzilaborce, Myjava, Sabinov, Senica.

Medzi pozitívnymi je 290 žien a 262 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 90 rokov. V nemocniciach je hospitalizovaných 185 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 157 z nich. Na JIS je 16 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 14 pacientov. Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je doteraz 8 600, od začiatku vypuknutia ochorenia sa urobilo 440 331 labora­tórnych testov.

VIDEO: Sprísnenie opatrení, sklamaný Matovič. O „zasranoch“ na ulici a na čo ľudia se..ú.

Video
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus