Hlavní obsah

Data: Jaká je aktuální kapacita nemocnic v krajích

aktualizováno •

Kolik lůžek je v České republice dostupných pro pacienty s covid-19 a kolik pro ostatní? Rozsáhlá data ukazují kapacity českého zdravotnictví, jak je uvádí web Hlídač státu z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Reklama

Článek

„Nejdůležitější úkol nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly je zajistit dostatečné kapacity lůžek v nemocnicích, a to při jakémkoliv vývoji epidemie koronaviru.“ Touto větou zaúkoloval premiér Andrej Babiš nového šéfa zdravotnického resortu v den, kdy Prymula vedení převzal.

Naplnění kapacity nemocnic patří mezi hrozby, které se v případě šířící se epidemie covid-19 skloňují nejčastěji. A počet hospitalizací i nadále stoupá. Péči lékařů potřebuje v současné době přes 3600 pacientů, necelých 600 z toho se nachází v těžkém stavu.

Klinický stav hospitalizovaných dělí ÚZIS dle svých slov velice zjednodušeně na tři skupiny. První je stav bezpříznakový až střední bez orgánových komplikací. Druhý stupeň je lehký až střední stav, který vyžaduje podání kyslíku nebo umístění na JIP. Třetí je těžký stav vyžadující umělou plicní ventilaci (UPV). Volných lůžek s kyslíkem je pro pacienty s covid-19 přesně 1200 a volných přístrojů UPV pak momentálně 907.

U hospitalizovaných tak hraje roli i její délka. U první skupiny je medián dní potřebných pro hospitalizaci osm, u druhé třináct a třetí pak čtrnáct. Vzhledem k tomu, že jde o medián, tak se délka hospitalizace může pohybovat mezi čtyřmi až 23 dny.

Podívejte se na aktuální stav kapacit zdravotnictví v jednotlivých krajích.

Data ÚZIS, která sjednotil a zveřejnil server Hlídač státu , ukazují kromě procentuální vytíženosti nemocnic, pokud jde o lůžka a přístroje, také to, kolik je v daném regionu k dispozici lékařů a sester. Ve vícero zasažených zemích se totiž ukázalo, že nedostatek personálu nenahradí ani volné technické kapacity.

Statistici na stránkách ministerstva zdravotnictví také ukazují vývoj v čase. Na grafech níž můžete prolistovat celý přehled jednotlivých dostupných kapacit intenzivní hospitalizační péče .

Kapacita lůžek v jednotlivých krajích přepočítána na procenta ukazuje, že na téměř stejné kapacitě jako v září zůstává Vysočina. Oproti tomu Středočeský kraj má momentálně volných 17 procent kapacity lůžek JIP a ARO.

Sedmidenní průměr ukazuje, že momentálně přibývá v České republice přes osm tisíc pozitivně testovaných případů denně. Podle dostupných dat ministerstva zdravotnictví je pak nutné hospitalizovat přes čtyři procenta z nich. Již od začátku epidemie proto panují obavy, zda příliš rychlý přírůstek pacientů nezahltí kapacity zdravotnictví.

Od začátku září ubylo na ARO a JIP přes 200 lůžek. Celkem je nyní volná kapacita necelých 25 procent. Nově bylo zaplněno i přes 400 standardních lůžek s kyslíkem. Zůstává jich nadále volných 1201 pro pacienty s covid-19 a necelých 6500 pro ostatní nemocné.

Volné jsou i plicní ventilátory, které jsou k dispozici pro pacienty ve vážném stavu. Jejich kapacita je zhruba na polovině.

Slovník pojmů

JIP - Jednotka intenzivní péče

ARO - Anesteziologické a resuscitační oddělení

ECMO - Mimotělní membránová oxygenace, neboli mimotělní oběh. Pokročilá metoda podpory životních funkcí, která nahrazuje dle způsobu zapojení funkci srdce a plic. Použití ECMO u pacientů s těžkým selháním srdce nebo plic je možné na několik dnů až týdnů.

UPV - Umělá plicní ventilace. Jde v podstatě o dýchací přístroj, který plně nebo částečně zajišťuje průchod kyslíku dýchacím ústrojím člověka. Může být vedena neinvazivně pomocí například masky, nebo invazivně třeba tracheostomií, tedy chirurgickým zákrokem.

CRRT - Kontinuální metoda náhrady funkce ledvin. Jde o mimotělní oběh pro kriticky nemocné pacienty. Slouží k odstranění škodlivých látek a přebytečné vody z těla pacienta.

Některé nemocnice speciálními lůžky pro pacienty s onemocněním covid-19 nedisponují. V takových případech je posílají dál, kde kapacity jsou. V případě nedostatku jsou navíc některá zdravotnická zařízení schopna kapacitu covid lůžek navýšit.

Reklama

Doporučované