Hlavní obsah

Dolní Rakousy i Vídeň utahují šrouby – na hřišti i u pípy

Právo, DPA, nek, zr

Spolková země Dolní Rakousy, která na severu sousedí s Českem, zpřísnila omezení proti šíření koronaviru. Nové restrikce vstoupí v platnost 1. října a budou se týkat zejména sportovních a jiných společenských akcí.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Odběr vzorků pro test na covid-19

Článek

V nejpostiženějších okresech se sportovní zápasy s výjimkou první ligy budou moci odehrávat jen bez diváků. Kapacita sedících návštěvníků nebude smět přesáhnout 250 ve vnitřních prostorách a tisíc ve venkovních.

Kromě toho budou muset pohostinská zařízení pořizovat seznamy hostů. V nejvíce zasažených místech budou restaurace zavírat v deset večer, v ostatních lokalitách nejpozději hodinu po půlnoci. Dolní Rakousy jsou po Vídni nejvíce zasaženým regionem Rakouska.

Více v našem speciálu:
Koronavirus SARS-CoV-2 (2019-nCoV)

Také Vídeň přikročí k registraci hostů restaurací, a to už od pondělka. Opatření má platit předběžně do konce roku. Vídeňský starosta Michael Ludwig ze sociálnědemokratické strany (SPÖ) řekl, že každý dostane svůj formulář zvlášť. Nepůjde tedy o seznamy, ze kterých by návštěvníci podniků mohli vyčíst, kdo v daný den lokál také navštívil.

Hospodští nechtějí zavírat už v deset večer

Stalo se

Provozovatelé restaurací mají formuláře následně uschovat na čtyři týdny. Úřady do nich budou moci nahlédnout jen v případě výskytu nákazy.

Žádné večírky o lyžování

V devítimilionovém Rakousku podle včerejších údajů přibylo za posledních 24 hodin 684 případů nákazy koronavirem, což odpovídá průměru za poslední týden. Naproti tomu ubylo infikovaných pacientů v nemocnicích.

V zimní sezoně hodlá Rakousko zatrhnout bujaré večírky po lyžování. „Zábava na lyžích ano, ale bez après-ski,“ řekl kancléř Sebastian. Výraz après-ski pochází z francouzštiny a označuje zábavu v restauracích a barech po lyžování.

Jídla a nápoje bude možné konzumovat v barech a restauracích u svahů a na jejich terasách jen vsedě.

Berlínští lékaři nalezli protilátky. Tři z nich velice nadějně zabírají

Evropa

Přitvrzují i další regiony

V jihofrancouzské Marseille se dnes na dva týdny úplně zavírají bary a restaurace ve městě a okolí. Vláda vyhlásila v souvislosti se šířením viru pro oblast nejvyšší pohotovost.

Jihoitalská Kampánie zavedla povinné nošení roušek i venku.

Švýcarsko nařídilo karanténu 2500 studentům prestižní Hotelové školy v Lausanne. Nákaza se tam rozšířila kvůli večírkům.

Zpřísnění restrikcí pro Stockholm nevyloučil kvůli rostoucímu počtu nakažených hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell.

Reklama

Související články

8 z 10 Britů porušuje nařízenou karanténu

Více než 80 procent obyvatel Spojeného království nedodržuje zásady izolace, pokud u sebe objeví příznaky onemocnění covid-19 anebo byli v kontaktu s někým,...

Výběr článků

Načítám