Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Svět

Hlavním podezřelým z útoku v Paříži je 18letý Pákistánec. Myslel si, že Charlie Hebdo sídlí na stejné adrese

Policie na místě napadení. foto: Soufian Fezzani Via AP

Paříž - Páteční útok v Paříži, při němž útočník pobodal dva lidi nedaleko někdejšího sídla redakce satirického časopisu Charlie Hebdo, mohl souviset s karikaturami proroka Mohameda, jež dříve otiskl Charlie Hebdo. Napsala to v sobotu agentura AFP s odvoláním na své zdroje, podle nichž hlavní podezřelý z útoku po pátečním zadržení řekl, že karikatury proroka islámu neschvaluje. Po útoku bylo zatčeno osm lidí, z toho jeden byl propuštěn.
  13:46aktualizováno  17:30

Muž u bývalé redakce Charlie Hebdo zranil sekáčkem dva lidi. Podle ministra šlo o teroristický útok

Propuštěn byl třiatřicetiletý Alžířan, který útočníka po činu pronásledoval. Posléze se ukázalo, že byl pouze svědkem události, při níž byli zraněni muž
a žena, kteří si na ulici vyšli z práce na kuřáckou pauzu. Jejich zranění jsou vážná, v ohrožení života nejsou.

Forenzní experti na místě činu.
Muž byl zraněn nožem při útoku.

Hlavní podezřelý je 18letý muž, jehož francouzská média označují jako Aliho H. původem z Pákistánu. Podle sobotních informací si myslel, že redakce Charlie Hebdo stále sídlí v ulici Nicolase Apperta, což bylo dějiště útoku proti redakci v roce 2015. Redakce se kvůli opakovaným pohrůžkám přestěhovala na tajné místo, které je pečlivě střeženo. Na místě útoku sídlí společnost Premières Lignes, jejíž zaměstnanci byli v pátek zraněni.

Ze zatčených byl propuštěn třiatřicetiletý Alžířan, který útočníka po činu pronásledoval. Posléze se ukázalo, že byl pouze svědkem události, při níž byli zraněni muž a žena, kteří si na ulici vyšli z práce na kuřáckou pauzu. Jejich zranění jsou vážná, v ohrožení života nejsou.

Hlavní podezřelý podle ministra vnitra Géralda Darmanina přišel do Francie před třemi lety jako nezletilý bez doprovodu. Jeho vazba dnes byla prodloužena o dalších 24 hodin, a protože se čin vyšetřuje jako pokus o vraždu s teroristickým kontextem, může trvat nakonec až 144 hodin.

Muž byl zatčen už jednou, a to letos v srpnu, kdy byl rovněž „ozbrojen“ nestřelnou zbraní, totiž šroubovákem. Po příjezdu do Francie byl jako nezletilý předán do péče sociální služby a až do srpna u něj nikdo nepozoroval známky radikalizace. Podle zdrojů agentury AFP střídal bydliště a dvě hlavní jsou nyní pod dohledem.

Darmanin už v pátek označil útok za „islamistický teroristický čin“ a nařídil také posílení policejní ochrany všech „symbolických míst“, o tomto víkendu zejména židovských, protože na neděli a pondělí připadá židovský svátek jom kipur.

Páteční útok se odehrál na ulici, kde dříve sídlila redakce Charlie Hebdo. Ta se stala v lednu 2015 terčem útoku dvou islamistických radikálů, kteří zabili 12 lidí a dalších 11 osob zranili. Začátkem tohoto měsíce v den zahájení procesu s obžalovanými z podílu na atentátu z roku 2015 a na následném útoku na židovský obchod s potravinami otiskl Charlie Hebdo opět karikatury proroka Mohameda.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!