Hlavní obsah

Video: Popelářská auta s tváří. Originální umění má podpořit recyklaci

Svět bez obalu: Umělci pokreslili v New Yorku popelářská auta. Chtějí z nich udělat něco hezčího a důležitějšího.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Americký umělec Michael Tjutjunik původem z Ukrajiny se snaží trochu zkrášlit newyorský Brooklyn. Svůj osobitý malířský styl si přivezl i do nového domova v New Yorku.

Článek

„Jsem umělec. Dělám street-art a nástěnné malby“, říká Tjutjunik. Tvoří pod uměleckým jménem Mdot. Například na zdi místní školy pracoval s dětmi na vytvoření malby, která varuje před zbraněmi. Dodává, že cílem malby je bojovat proti násilí s pomocí umění.

Jeden z Tjutjunikových nejvíce viditelných projektů je ale barevný popelářský vůz. Je jedním z pěti popelářských aut, která jsou pomalovaná od různých umělců. Každý vůz jezdí v jedné z newyorských čtvrtí. Projekt má podpořit recyklování odpadu.

„Chtěli jsme dát těm autům nějakou tvář. Tady můžete vidět oči, pusu a zuby. A přes ty oči můžete trochu vidět budoucnost,“ říká Tjutjunik. Jde o projekt, který popelářská auta přetváří v něco hezčího a také důležitějšího.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované