Hlavní obsah

Hygienička: „Nestíháme, ale dát Prahu do karantény? Nepředstavitelné“

Foto: Profimedia.cz

Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Reklama

Počet nakažených v Praze rekordně roste. Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové data ukazují, že se virus šíří napříč sportovními volnočasovými aktivitami. Ty by se mohly v nejhorším případě na měsíc zavřít.

Článek

Přírůstky nakažených v posledních týdnech v Praze opakovaně překonávají rekordy. Denně pražská hygiena eviduje zhruba 500 nově infikovaných a podle šéfky pražské hygieny se stále nestíhá trasovat.

„Nezvládáme to, máme velké zpoždění,“ řekla v úvodu rozhovoru pro Seznam Zprávy šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová, která si i přes rekordní počet nakažených v Praze nedovede představit, že by šla Praha do karantény.

Podle ní je potřeba, aby se na základě dat přistupovalo k jednotlivým opatřením jako to bylo v případě omezení otevírací doby v barech a restauracích.

Data však také ukazují, že se nemoc šíří hlavně při volnočasových sportovních aktivitách. „Jde především o aktivity, které chodí hrát dospělí po práci, jako jsou volejbal, nohejbal, florbal nebo hokej,“ uvedla Jágrová. Podle ní by se právě tyto aktivity mohly na měsíc zrušit.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula doporučil lidem, aby se Praze v příštích týdnech vyhnuli. Tvrdí také, že se vám stále nedaří trasování. Jak na tom tedy jste?

Samozřejmě, nezvládáme to trasovat, máme velké zpoždění. Pomáhá nám, kdo může, ale doufám, že se ta situace v dohledné době vyřeší. Teď jsme nastavili nové mechanismy, které snad trasování urychlí, protože v současné době nezvládáme absolutně trasovat v termínech, v jakých bychom měli.

Novými mechanismy myslíte především takzvané sebetrasování?

Ano, to především. Ale udělali jsme také změny v ukončování karantény, kdy už hygiena nemusí dělat řadu úkonů při ukončování karantény nakaženého nebo potenciálně nakaženého. Takže to je další věc, která našim pracovníkům odpadne. Také se neustále zlepšuje systém Daktela, která doposud nebyla uživatelsky přátelská. Rovněž počítáme s novými zaměstnanci, kteří nám pomohou trasování zvládat.

S nárůstem počtu nakažených v Praze také podle primátora Zdeňka Hřiba a ministra zdravotnictví souvisí možný problém s kapacitami lůžek, které mohou být velice rychle vyčerpány. Jak bude podle vás případný průběh vypadat?

Nedostatek lůžek je vysvětlovaný tak, že jakmile se uvolní elektivní péče (například plánované zákroky, pozn. red.), tak se v Praze uvolní několik desítek lůžek. K tomu ale zatím nedošlo, omezení elektivní péče ještě neproběhlo. Jakmile se ale kapacita lůžek pro covid pozitivní vyčerpá, tak se podle mě uvolní lůžka, která jsou omezena především lidmi s naplánovanou operací a tak dále.

Je skladba nakažených v Praze stále stejná? Převažují mladší ročníky, které nemají příznaky?

Trend je stále stejný, ta věková skupina je stejná, ale je jasné, že se virus více přenáší i mezi starší ročníky. Když máte 100 nakažených, tak z toho je i malé procento starších ročníků nakažených. Když ale máme 500 nakažených, tak to procento je daleko vyšší. Takže i když máme většinu nemocných ve věkovém rozmezí 29 až 39 let, tak se tam stále častěji objevují starší, u nichž je pravděpodobnější, že bude intenzivní péče potřeba.

Praha má na semaforu jako jediná červenou barvu. Co podle vás stojí za tak velkým šíření nákazy nemoci?

Všichni se vrátili k běžnému konzumnímu způsobu života, děti se vrátily do školy. A problém za mě je, že si lidé neodpustí společenské akce, které jsou rizikové. V Praze je navíc zdrojů hodně, žije tu přes milion lidí na malé ploše, takže ten přenos je daleko rychlejší než na malé vesnici, která má dvacet obyvatel. Nehledě na to, že způsob života Pražanů je jiný než lidí na vesnici.

Na základě toho, co jste teď popsala, se však už omezila otevírací doba u barů a restaurací. Plánuje se ještě něco dalšího? Může jít Praha do karantény?

Bylo důležité otevírací dobu v barech a restauracích omezit. Vycházeli jsme z dat a toto opatření muselo přijít. Nedovedu si představit, že by šla Praha do karantény. Z veškerých dat nám nyní plyne, že problém dělají volnočasové sportovní aktivity pro dospělé i děti, takže se případně plánuje přistoupit k omezením u těchto aktivit.

Jaké volnočasové sportovní aktivity máte přesně na mysli?

Jde především o aktivity, které chodí hrát dospělí po práci, jako jsou volejbal, nohejbal, florbal nebo hokej. Netýká se to ale fitness center, tam nakažené nemáme.

Jak by se tedy tyto aktivity v příštích dnech omezily?

Ještě záleží na tom, jak se to přesně vyhodnotí, ale mohli bychom přistoupit nejspíš k tomu, že tyto aktivity na měsíc zrušíme.

Pokud budou počty nakažených v Praze růst, plánuje se zavření druhých stupňů základních a středních škol?

Našim cílem je, aby děti chodily do školy co nejdéle, takže k tomuto opatření chceme přistoupit jenom v případě, že ta situace bude neúnosná. Což zatím není. Na základě dat, která máme k dispozici, tak jsou ve třídách nakažení jenom jednotlivci a čísla dramaticky nestoupají. Pražští vysokoškoláci nejsou tolik nakažení, ale museli jsme přijmout opatření, tedy zavřít vysoké školy, protože jsme nemohli dopustit, aby se do Prahy sjeli studenti z celé republiky a pak případně nákazu přivezli o víkendu domů.

Reklama

Doporučované