Premier League - souhrn 3. kola

26.09.2020, 15:26, aktualizováno 28.09.2020, 22:53
Komentáře a souhrny
Sadio Mané (© AFP)
Manchester City doma dostal pět gólů od Leicesteru, hattrick vstřelil Jamie Vardy. Manchester United otočil zápas na půdě Brightonu a slaví první výhru, přičemž dvě branky padly až v nastaveném čase, tu rozhodující vstřelil Bruno Fernandes. Dotahovat musela také Chelsea, Liverpool v pondělí přehrál Arsenal...

Liverpool FC - Arsenal FC 3:1

28.09.2020 21:00

Góly: 28. Sadio Mané, 34. Andrew Robertson, 88. Diogo Jota - 25. Alexandre Lacazette

V novodobé historii Premier League platí střetnutí Arsenalu s Liverpoolem za vůbec nejgólovější měření sil ze všech a nejinak tomu bylo i tentokráte. Přestože se "Kanonýři" ujali nečekaného vedení po trefě Lacazetta, domácí obhájce titulu během deseti minut skóre otočil trefami Maného s Robertsonem a v samém závěru pojistil skóre na konečných 3:1 nově příchozí Diogo Jota. Arsenal však navzdory prohře nemusí příliš smutnit, neboť se proti favoritovi dlouho držel na dostřel a měl v druhé půli několikrát blízko ke srovnání.

Utkání se od úvodních minut podle očekávání neslo ve znaku výrazné dominance domácích, kteří si udržovali až 75% držení míče a první větší šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Po čtvrthodině hry měl průlom skóre na noze Sadio Mané, jehož Trent Alexander-Arnold našel ostrým přízemním centrem na přední tyči, ovšem forvard Liverpoolu trefil pouze připraveného Bernda Lena. O pět minut později měl německý gólman ještě větší štěstí, neboť ránu Alexandera-Arnolda po odvráceném rohovém kopu tečoval Héctor Bellerín do Lenova protipohybu, avšak míč k úlevě hostí skončil pouze na břevně.

Přestože se "Kanonýři" nebyli schopní vymanit z tlaku soupeře a o usazení na útočné polovině ani nemohla být řeč, byli to právě oni, kdo se vzápětí ujal překvapivého vedení. Rychlý kontr do otevřené obrany Liverpoolu nastartoval ostrou kolmicí Granit Xhaka na Lacazetta, jenž vybídl ke sprintu po levé straně Ainsleyho Maitlanda-Nilese. Finální přihrávka se sice anglickému univerzálovi ve službách Arsenalu nepovedla, ovšem Andy Robertson místo očekávaného odpalu míče do bezpečí nechtěně tečoval míč ke zcela volnému Lacazettovi, jenž navzdory nepovedenému zakončení dokázal překonat brankáře Alissona a připsat si třetí zásah v třetím ligovém kole.

Na rozdíl od předešlých dvou vzájemných střetnutí, kdy se rovněž hráči Arsenalu ujali vedení a dokázali následně svého protivníka řádně frustrovat, byla tentokráte reakce Liverpoolu bezchybná a během pouhých deseti minut bylo nejen srovnáno, ale dokonce již Reds stihli i dokonat bleskový obrat.

Nejprve využil zaváhání obranu Arsenalu Mohamed Salah, jehož ránu sice Leno dokázal zneškodnit, jenže vyrazil míč pouze do strany k nohám Maného, pro nějž nebyl žádný problém uklidit míč do prázdné branky. O šest minut později pak aktivní Alexander-Arnold našel dalším povedeným centrem v šestnáctce nabíhajícího Robertsona, jenž zachoval chladnou hlavu, překonal vyběhnuvšího Lena a odčinil tak gólem na 2:1 svou hrubku z 25. minuty. Arsenal ještě mohl do přestávky znovu vyrovnat, jenže Maitland-Niles nedokázal perfektní nákop Luize za liverpoolskou obranu zpracovat, byť by případnou gólovou situaci možná i tak zneplatnilo přezkoumání u videa kvůli postavení mimo hru.

Také po změně stran se územní převaze těšili domácí, ovšem taktika Arsenalu opomíjet hru ve středu pole a místo toho vyrážet po ostrých kolmicích do přímočarých útoků za vysunutou obranu Reds mohl snadno slavit úspěch. Hned dvakrát se po brilantních kolmicích Williana se střídajícím Ceballosem objevil v samostatném úniku zcela sám před Alissonem střelec prvního gólu Lacazette, jenže v obou případech své zakončení trestuhodně nezvládl a nechal pouze vyniknout brazilského brankáře. Alisson pak zabodoval i do třetice, když další skvělou Ceballosovu přihrávku vystihl dříve než sprintující Eddie Nketiah.

Také Liverpool měl několikrát blízko k pojištění hubeného náskoku, jenže jak pokusy aktivního Maného, tak jeho náhradníka Dioga Joty, skončily mimo tři tyče. Tři minuty před koncem základní hrací doby se už ale letní posila z Wolverhamptonu přece jen dočkala. Centr Alexandera-Arnolda totiž David Luiz odvrátil jen na hranici pokutového území k neobsazenému Jotovi, jenž se s ničím nerozpakoval a pohotově uklidil míč přesně k Lenově pravé tyči. Liverpool tak navzdory několika výpadkům v defenzivě dokázal zvítězit 3:1 a zůstává i po třech kolech stoprocentní, zatímco Arsenal po dvou výhrách poprvé klopýtnul.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Aston Villa 0:3

28.09.2020 18:45

Góly: 4. Jack Grealish, 15. Conor Hourihane, 48. Tyrone Mings

Fulham pokračuje v prachbídném vstupu do sezóny a po dalším příšerném defenzivním výkonu na svém stánku podlehl Aston Ville vysoko 0:3. O osudu utkání rozhodla hned úvodní patnáctiminutovka, ve které domácí inkasovali hned dvakrát, a tento deficit již v dalším průběhu nedokázali smazat.

O tom, že obrana Fulhamu rozhodně nepatří k těm nejpevnějším, jsme se mohli přesvědčit již v úvodních třech kolech. Další vrásky na čele Scotta Parkera pak přibyly velmi rychle. Již ve čtvrté minutě si na pas McGinna naběhl Grealish a sám před Areolou si počínal neomylně. Odpovědět mohl na druhé straně Mitrovič, jeho hlavičce však chyběla razance a přesnost. Tentýž hráč se o vyrovnání pokusil znovu i po čtvrthodině hry, ani tentokráte však nezamířil přesně. Místo toho udeřilo na druhé straně - Grealish zatáhl míč do vápna, tam jej předložil McGinnovi, který si zachoval přehled o celé situaci a míč přiklepl nabíhajícímu Hourihanovi, který obstřelem na zadní tyč přidal druhý gól utkání. Odpovědět mohl záhy Mitrovič, ale ani jeho třetí hlavička v utkání neskončila v síni.

Fulham o poločase zformoval své síly a v druhém dějství se na svého soka pokusil vyrukovat s aktivním presinkem. Jenže svěřencům Scotta Parkera nebyla zvýšená aktivita nic platná. Hned po pár minutách hry totiž při standardní situaci trestuhodně nepokryli stopera Mingse, který zvýšil již na tříbrankový rozdíl.

O chvíli později domácím svitla naděje, ovšem jen na chvilku. Brankář Martinez totiž neudržel nepříliš prudkou střelu a odražený míč do sítě dopravil Reid. Oslavy londýnského celku však uťal videorozhodčí, který správně odhalil faul Mitroviče na hostujícího stopera, kvůli čemu branka nemohla být uznána. Fulham tak pokračuje v trápení, když prohrál i své třetí utkání v nejvyšší soutěži.

Více informací k zápasu

West Ham United - Wolverhampton Wanderers 4:0

27.09.2020 20:00

Góly: 17. Jarrod Bowen, 57. Jarrod Bowen, 66. Raúl Jiménez (vl.), 90+3. Sébastien Haller

Fotbalistům West Hamu se podařilo v Premier League získat své první body v sezóně, v domácím prostředí překvapivě bez větších obtíží skolili Wolverhampton a vyhoupli se rázem ze spodních pater do klidnějšího středu tabulky. Hostům se, podobně jako v předchozím střetnutí s Manchesterem City, nedařilo především v obranné činnosti.

Vlci sice na úvod nového ročníku porazili Sheffield United, následovaly však jen dva neúspěchy, včetně toho v Ligovém poháru se Stoke City. V uplynulých třech zápasech, i v součtu tohoto, inkasovali dohromady osm branek, z toho rovnou polovinu v nynějším měření sil. Přitom nad West Hamem se jim podařilo ve čtyřech předchozích případech vždy zvítězit.

Jenže Kladiváři, v jejichž sestavě nastoupil na celých devadesát minut taktéž český reprezentant Tomáš Souček, předvedli dosud svůj nejlepší výkon. Domácí nastartoval svými dvěma přesnými zásahy Jarrod Bowen, jenž se trefil v první a druhé půli, pak si vlastní branku připsal na své konto Raúl Jiménez a výhru nakonec pečetil v závěru Sébastien Haller.

Londýnský celek se dostal do vedení v 17. minutě. Pablo Fornals ve středovém kruhu rychle rozehrál nařízený přímý volný kop, svou přihrávkou vyslal do brejku Bowena, který pronikl na hranici šestnáctky, odtud bleskově zakončil a nasměroval míč přesně ke vzdálenější tyčce. V 19. minutě se osmělil Antonio, hostující gólman Rui Patrício ale stačil zasáhnout.

Wolverhampton směrem dopředu ani nadále nepůsobil nikterak nebezpečným dojmem, ba naopak byl směrem dopředu jaksi kreativnější jeho sok, jenž mohl v závěru prvního dějství svůj náskok navýšit, avšak Pablo Fornals zamířil trestuhodně vedle brány. Nicméně v 57. minutě West Ham přece podruhé v utkání rozvlnil síť, a to znovu prostřednictvím Bowena.

Antonio z levé strany přetáhl svůj centr za vápno, tam se do balónu opřel Pablo Fornals, který svou střelou orazítkoval jen brankovou konstrukci. Nicméně k dorážce se propracoval jeho spoluhráč, jenž poté pohotově zacílil. A v 66. minutě se cítil The Wanderers ještě hůře, jelikož po Cresswellově rohovém kopu a hlavičce Součka si srazil merunu do vlastní brány Jiménez.

Hosté ve zbývajících minutách příliš odporu nekladli. Lépe působící West Ham si třígólový odstup od svého protivníka v pohodě hlídal a nakonec na London Stadium vyprodukoval ještě jednu branku. Běžela třetí minuta nastavení a Rice přistrčil míč doleva na Masuakua, ten vyslal svůj pas do šestnáctky, kde našel Hallera, a ten hlavou překonal Ruie Patrícia.

Více informací k zápasu

Manchester City - Leicester City 2:5

27.09.2020 17:30

Góly: 4. Riyad Mahrez, 84. Nathan Aké - 37. Jamie Vardy (pen.), 54. Jamie Vardy, 58. Jamie Vardy (pen.), 77. James Maddison, 88. Youri Tielemans (pen.)

Hodně zaskočeni museli být po nedělním zápase příznivci Manchesteru City. Jejich oblíbenci totiž schytali od Leicesteru výprask 2:5. Za vítězný tým vstřelil hattrick Vardy, po gólu přidali Maddison a Tielemans. Debakl mírnili Mahrez a Aké.

Všechno přitom pro Citizens začalo výborně. Už ve čtvrté minutě srazila obrana "Lišek" De Bruyneho roh jenom na hranici vápna, odkud famózním volejem na zadní tyč otevřel skóre Riyad Mahrez. O deset minut později mohl náskok zdvojnásobit Rodri, míč ale vyslal o kousek nad břevno. Fernandinhova hlavička zase mířila přesně do Schmeichelových rukou.

V šestatřicáté minutě domácí podruhé rozvlnili síť, jmenovitě Rodri se prosadil po přímém kopu. Jenže radost mu zhatil praporek pomezního. Toho ihned využili Foxes. Po Walkerově faulu na svou osobu se Jamie Vardy ujal exekuce pokutového kopu, který nekompromisně proměnil ranou pod břevno.

Druhou trefu anglický reprezentační útočník přidal necelých deset minut po přestávce. Castagne si naběhl do ulice na pravé straně, kam také dostal míč, který následně naservíroval skórujícímu Vardymu do malého vápna. A Jamie Vardy nadále pokračoval ve famózním výkonu, vzápětí se nechal ve vápně faulovat Garcíou, přičemž i tentokráte porušil nepsané pravidlo, že faulovaný penaltu nekope. Znovu navíc Ederson vystihl stranu, avšak na balón nedosáhl. 1:3!

Po třech čtvrtinách utkání si naskočil na centr střídající Delap a pořádně protáhl Schmeichela. Namísto kontaktního gólu ale čtvrt hodiny před koncem přišla pro bledě modré další pohroma. Maddison si od levé postranní čáry navedl balón až do středu, odkud vypálil do vzdálenější šibenice a dal "Liškám" důvod znovu oslavovat. Také se stal prvním hráčem, který vstřelil v Premier League Pepu Guardiolovi čtvrtou branku.

Nedlouho poté si na Mahrezův roh počkal Nathan Aké, jenž hlavičkou snížil na rozdíl dvou branek. Ten ovšem dlouho nevydržel, neboť po Mendyho zákroku na Maddisona dostali hosté příležitost už třetího pokutového kopu. Jelikož Jamie Vardy již byl vystřídán, postavil se k němu Youri Tielemans, který prudkou střelou nedal Edersonovi šanci vyniknout.

Rodgersovi svěřenci tříbrankový náskok udrželi a pravděpodobně budou i po třetím kole na čele ligy. Mají stejně bodů jako Everton, dotáhnout se na ně v pondělí mohou ještě Arsenal, nebo Liverpool. Citizens jsou až třináctí, mají však ještě zápas k dobru.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Newcastle United 1:1

27.09.2020 15:00

Góly: 25. Lucas Moura - 90+7. Callum Wilson (pen.)

Ještě v šesté minutě nastavení fotbalisté Tottenhamu proti Newcastlu vedli, o vítězství ale nakonec přišli a rozešli se smírně 1:1. V první půli zajistil Kohoutům vedení Moura, z penalty pak srovnal Wilson.

Už ve třetí minutě Spurs poprvé zahrozili. Lo Celsův přímý kop nabral směr šibenice, fantastickým zákrokem jej zastavil až Darlow. Toho nedokázal pokořit ani dorážející Kane. A anglický útočník si na Darlowovi vylámal zuby i podruhé, to když na něj odcentroval Hojbjerg.

V pětadvacáté minutě už domácí šli do vedení. Na levé straně si výborně vedl Kane, který pak naservíroval míč po zemi na zadní tyč, kde číhal Lucas Moura a do prázdné brány míč uklidil. Velká chyba obrany. A brzy mohlo být se Strakami ještě hůře. Son totiž napřáhl zpoza vápna a jeho ránu zastavila až tyč. Korejský útočník pálil i krátce před pauzou, to ale pro změnu nastřelil břevno.

I po návratu ze šaten pokračoval Tottenham v tlaku, první opravdu velkou šanci ale dostal až ve čtyřiaosmdesáté minutě. Lamelův pokus z ostrého úhlu zneškodnil opět famózní Darlow. Důležitý okamžik pro vývoj zápasu přišel ve třetí minutě nastavení. Shelveyho trestný kop sice nepatřil mezi ty nejpovedenější, Carroll jej však dokázal odhlavičkovat alespoň do ruky Diera.

Sudí po zhlédnutí videa nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Callum Wilson a přestože Lloris uhádl stranu, na balón nedosáhl. Oba týmy tak v tabulce zůstávají ve středu pole se čtyřmi body.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Leeds United 0:1

27.09.2020 13:00

Góly: 88. Patrick Bamford

Devátý tým loňského ročníku Premier League přivítal na domácím hřišti nováčka. Papírově to sice mohlo vypadat jako jasná záležitost pro Sheffield United, ale opak byl pravdou. Tři body ze zápasu vytěžil Leeds, jedinou trefou rozhodl Bamford.

Hosté už od začátku ukazovali, že nechtějí v utkání hrát druhé housle. V páté minutě vystřelil po pěkné individuální akci zpoza vápna Ayling, Ramsdale měl s jeho pokusem plné rukavice práce. Po půlhodině zahrozili i Blades, Osbornův centr prodloužil McGoldrick na Lundstrama, ten ale tváří v tvář gólmanovi selhal.

Ještě před přestávkou mohl gólově zakončit pěknou akci Leedsu Dallas, jeho technický pokus ovšem vyškrábl gólman. Po návratu ze šaten pak z pravé strany postupoval Bamford, i ten si ale vylámal zuby na skvělém Ramsdalovi. To Dallas si po hodině hry s brankářem poradil kličkou, Basham však jeho střelu vykopl z brankové čáry.

Po osmdesáti minutách měl jedinečnou příležitost Robinson, k němuž propadl rohový kop. Jenže míč nasměroval pouze vedle tyče. A tak přišla gólová radost pro hosty. Harrisonův centr našel hlavu Patricka Bamforda, jenž o zem dokázal rozvlnit síť.

Leeds si tak připsal ve třetím kole už druhé vítězství této sezóny a překvapivě se drží na šestém místě, naopak Sheffield United je bez gólu i bez bodu poslední.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Southampton FC 0:1

26.09.2020 21:00

Góly: 5. Danny Ings

Souboj dvou celků, které v novém ročníku Premier League čekají na první získané body, vyzněl nakonec lépe pro Southampton. Tým Ralpha Hasenhüttla si z Burnley odváží důležitou výhru 1:0 a ukončil tak dosavadní sérii porážek, zatímco domácí po odloženém prvním kole a prohře s Leicesterem zůstávají stále na nule.

O jediný gól zápasu se hned v úvodu postaral klubový talisman Danny Ings, pro nějž šlo již o třetí zásah sezony. Na druhé straně sice po změně stran dokázal srovnat Chris Wood, ovšem jeho trefa nebyla uznána kvůli postavení mimo hru. Manažer Burnley Sean Dyche tak svůj jubilejní čtyřstý zápas na trenérské lavici vítězně neoslavil.

Osmadvacetiletý Ings byl ostatně před svou plodnou střeleckou kariérou u Saints a méně vydařeným liverpoolským angažmá prošpikovaným zraněními právě hráčem Burnley a proti svému někdejšímu klubu se prosadil již v zahajovací pětiminutovce. Chytrá zpětná přihrávka Che Adamse nachytala obranu Clarets v čele s obráncem Dunnem a Ings nabídnutou příležitost chladnokrevně proměnil. Jak se nakonec ukázalo, právě tato střela byla jedinou ze strany hostí, která nejen skončila v síti, ale vůbec trefila prostor mezi třemi tyčemi branky Nicka Popea.

Hosté pokračovali v herní převaze i nadále a mohli brzy skórovat znovu, jenže aktivní Adams nedokázal zkrotit Bertrandův centr a poslal svůj pokus příliš vysoko. To domácí se k vážnějšímu ohrožení soupeřovy branky za celou první půli nedostali a nedočkali se ani pomoci videorozhodčího, jenž přezkoumával Woodův pád po souboji s Bednarkem, jen aby rozhodl v neprospěch útočníka Burnley za hraní rukou.

Bezprostředně po změně stran již Clarets brankáře McCarthyho prověřili, ale Woodova hlavička pro gólmana Saints ani pořádně neprotáhla. Když už se pak australský forvard o deset minut později přece jen prosadil, radost mu pro změnu zkazil zdvižený praporek čárového rozhodčího. Nejblíže skutečnému vyrovnání tak byl se svou ranou domácí obránce Taylor, ale ani on si na pozorného McCarthyho nepřišel a Southampton si již samotný závěr utkání proti čím dál odevzdanějšímu protivníkovi dokázal pohlídat.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Chelsea FC 3:3

26.09.2020 18:30

Góly: 4. Callum Robinson, 25. Callum Robinson, 27. Kyle Bartley - 54. Mason Mount, 70. Callum Hudson-Odoi, 90+3. Tammy Abraham

Nový ročník Premier League pokračuje v gólových hodech i ve třetím kole a význačnou měrou se na tom podílelo utkání mezi West Bromwichem Albion s londýnskou Chelsea. Zatímco první půle patřila šokujícím způsobem domácímu nováčkovi, který se ujal dokonce tříbrankového vedení, po změně stran Blues přece jen zabrali a dramaticky nakonec vydřeli alespoň bod za konečnou remízu 3:3.

Zápas na stadionu Hawthorns náležitě Franku Lampardovi ukázalo, že potíže s defenzivní činností Chelsea sahají hlouběji než jen k pozici brankáře, neboť hříšník minulého zápasu s Liverpoolem Kepa Arrizabalaga zůstal jen na lavičce náhradníků, a přesto se hosté nevyvarovali celé plejády chyb a tří inkasovaných branek. Místo očekávaného vítězství tak musel remízu zachraňovat Tammy Abraham na samém sklonku nastavení a Chelsea již po třech odehraných kolech ztrácí na první místo pět bodů.

Kromě zmíněného opomenutí Kepy mezi třemi tyčemi sáhl Lampard ještě k jedné výrazné změně, a to k nasazení Thiaga Silvy, jenž rovnou při svém debutu dostal i kapitánskou pásku. Ani bohaté zkušenosti brazilského zadáka však defenzivní činnosti Blues nepomohly, ba naopak. Na prvním inkasovaném gólu měl hlavní podíl Marcos Alonso, jehož nedůrazná hlavička dopadla k Matheusi Pereirovi, jenž obratem vyslal do šance Calluma Robinsona a forvard West Bromwiche parádní přízemní ranou na zadní tyč překonal i brankáře Caballera.

Prvotní reakce hostí byla slibná, neboť oba útočníci Abraham s Wernerem měli na dosah brzké vyrovnání. První jmenovaný však centr Reece Jamese poslal z vyložené příležitosti mimo tři tyče a Werner po pasu téhož hráče trefil pro změnu břevno. Tyto zahozené možnosti záhy Blues mrzely dvojnásob, ba dokonce trojnásob. Špatné zpracování Alonsovy přihrávky přišlo Thiaga Silvu pořádně draho, jelikož svou nešikovností vyslal do samostatného úniku Robinsona, který si proti Caballerovi poradil i podruhé. A aby toho nebylo málo, Pereirův rohový kop poté přizvedl Darnell Furlong přesně pro Kylea Bartleyho, jenž ještě do přestávky upravil skóre na nevídaných 3:0.

Lampard na otřesný vývoj zápasu zareagoval dvojím poločasovým střídáním, která se anglickému manažerovi skutečně osvědčila, neboť právě César Azpilicueta a Callum Hudson-Odoi měli prsty v následujících dvou gólech, jež Chelsea vrátily naději. Nejprve se povedenou ranou zpoza pokutového území po Azpilicuetově přistrčení prosadil Mason Mount a brankář Johnstone se za jeho skrytou ranou na přední tyč jen ohlédl. Druhý zásah ze 70. minuty hostí stál rovněž za to - týmová kombinace vyústila v narážečku Hudsona-Odoie s Havertzem a první jmenovaný křižnou přízemní ranou snížil na rozdíl jediného gólu.

Od té chvíle se sice domácí statečně drželi až do samého nastavení, ovšem neúnavnému tlaku favorita nakonec přece jen podlehli. Johnstone zvládl Mountovu střelu vyrazit jen před sebe, kde se jako první ocitl Tammy Abraham a nabídnutou příležitostí tentokráte nepohrdl.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Everton FC 1:2

26.09.2020 16:00

Góly: 26. Cheikhou Kouyaté - 10. Dominic Calvert-Lewin, 40. Richarlison (pen.)

Poprvé za posledních sedmadvacet let se Evertonu podařilo odstartovat novou ligovou sezonu třemi po sobě jdoucími výhrami. V sobotu si totiž tým Carla Ancelottiho poradil i na půdě Crystal Palace, odkud si díky brankám Dominica Calverta-Lewina s Richarlisonem odváží výsledek 2:1 a zůstává nadále stoprocentní, zatímco domácí Eagles naopak v tomto ročníku Premier League poprvé padli.

Toffees vděčí za svou výtečnou formu především své ofenzivě, v jejímž čele ční Calvert-Lewin již s pěti zásahy na kontě. Právě evertonský forvard otevřel skóre hned v úvodní desetiminutovce, ovšem Palace rychle zareagovali srovnáním v podání Kouyatého. Ještě do přestávky si však hosté vzali vedení zpět na svou stranu, když se po ruce Warda dostali k možnosti zahrání pokutového kopu, který proměnil Richarlison. Everton tak zůstává na samém čele Premier League s devíti body po třech kolech, což se liverpoolskému klubu povedlo naposledy v roce 1993.

Již samotný vstup do zápasu nabídl otevřenou podívanou a bezbrankový stav neměl dlouhého trvání. Povedená kombinace Jamese Rodrígueze se Seamusem Colemanem na pravé straně vyústila v centr do šestnáctky, kde číhal Dominic Calvert-Lewin a pobídku svého kapitána beze zbytku využil. Hosté sice měli více ze hry i v následujících minutách, ale další větší příležitosti si nevytvářeli, což se jim záhy vymstilo. Rohový kop Androse Townsenda v 26. minutě totiž razantně zabořil do sítě Cheikhou Kouyaté a zničehonic bylo srovnáno.

Ve zbytku první půle se ve středu pozornosti ocitl domácí bek Joel Ward, jehož první nechtěné zahrání rukou při zablokování centru Richarlisona ještě rozhodčí ponechali bez výhrad, ovšem nedlouho poté Warda trefil míč do ruky podruhé, když jej do šestnáctky vracel hlavou Lucas Digne, a přestože sudí Friend neviděl na celém incidentu nic špatného, na radu videorozhodčího vzápětí celou situaci ještě jednou přezkoumal u postranního monitoru a penaltu ve prospěch Evertonu přece jen nařídil. Duel brankáře Guaity s Richarlisonem vyzněl lépe pro útočníka Evertonu a do kabin se tak odcházelo za těsného vedení hostí.

Druhá půle již nabídla o poznání méně zajímavých momentů, neboť Evertonští se již spíše uchýlili k bránění svého náskoku, zatímco domácí dokázali hrozit takřka výhradně jen ze standardních situací, a ani tak brankáře Jordana Pickforda vážněji neohrozili. Dvě největší příležitosti ke změně skóre tak připadly jen neúnavnému Calvertu-Lewinovi, jenž však v prvním případě po výtečném pasu Rodrígueze zamířil vedle a v druhém trefil přesně brankáře Guaitu.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Manchester United 2:3

26.09.2020 13:30

Góly: 40. Neal Maupay (pen.), 90+5. Solly March - 43. Lewis Dunk (vl.), 55. Marcus Rashford, 90+10. Bruno Fernandes (pen.)

Manchester United nebyl daleko od další blamáže a ztráty bodů. Nakonec však Rudí ďáblové vezou z Brightonu vítězství, přestože dost možná sami neví, jak tříbodového zisku. Většinu zápasu hráli lépe domácí, kteří si také vypracovali kvantum šancí, jenže fotbalový bůh přál Red Devils.

Seagulls pálili jedna báseň, ale hned čtyřikrát orazítkovali brankovou konstrukci. Několikrát pak ztroskotali na opět výborně chytajícím Davidu De Geovi. Když už se Brighton dočkal vyrovnání, přišel v nastaveném čase nečekaný a velice tvrdý direkt z kopačky Bruna Fernandese.

V základní jedenáctce Racků nastoupila místo Bissoumy, jenž v minulém kole obdržel červenou kartu, letní posila z Liverpoolu Lallana. Na straně United dostal místo Fosu-Mensaha přednost na pravém kraji obrany Wan-Bissaka. V záloze pak došlo ke dvěma změnám, když místo McTominaye s Jamesem vyběhli na hřiště Matić a Greenwood.

Poprvé se skóre mohlo měnit po deseti minutách hry, kdy domácí Trossad napřáhl zpoza pokutového území a levou nohou poslal balón do tyče. Rudí ďáblové se probouzeli pomaleji a až v sedmnácté minutě vyslal první zdravici brankáři Brightonu Ryanovi Greenwood. Za další dvě minuty hledal Fernandes centrem Martiala, ten sice na míč nedosáhl, i tak ale kulatý nesmysl málem zapadl k tyči Ryanovy svatyně.

Po dvaceti minutách hry se znovu předvedl Trossard, jenž podruhé trefil tyč, tentokrát tu druhou. Ve 30. minutě zase hlavičkoval Webster a gólman United De Gea se musel činit, aby jeho pokus vytěsnil nad břevno. Brighton zahájil duel lépe a za svou aktivitu byl nakonec odměněn. Fernandes ve 38. minutě zavadil o nohy Lampteye, načež sudí Kavanagh nařídil penaltu pro Seagulls. Nařízený kop s "panenkovkou" lehkostí proměnil Maupay - 1:0.

Do přestávky však bylo vyrovnáno. Fernandes ve 43. minutě rozehrál standardní situaci na zadní tyč, kde Matić vracel balón do ohně a od nešťastně bránícího Dunka se meruna odrazila do sítě. Obrat chtěl záhy dokonat Matić, avšak z uctivé vzdálenosti jen připsal Ryanovi zákrok do statistik.

Krátce po změně stran chtěl domácí Connolly po kontaktu s Pogbou vymodlit další penaltu pro Racky, což mu nejprve Kavanagh sežral, avšak po zhlédnutí záznamu svůj verdikt odvolal. V 52. minutě se prosadil Rashford, ale i zde zaúřadoval videorozhodčí, který odhalil, že útočník Manchesteru se v době přihrávky od Greenwooda pohyboval v ofsajdu.

Rashford si tak svůj hvězdný moment připsal až za další tři minuty. Nejprve dostal pas od Fernandese, následně si pohrál s Whitem a i za pomoci Dunkovy teče dokončil své představení gólem. Seagulls málem opověděli pět minut nato, jenže March opět rozezvonil jednu z De Geových tyčí. Maupay za dalších osm minut již trefil prostor mezi třemi tyčemi, ale De Gea se nenechal zaskočit.

V 76. minutě se konstrukce De Geovy brány opět rozezvonila. Střídající Jahanbakhsh přenesl hru na levou stranu, odkud Trossard pálil do břevna. O dvě minuty později střílel March pouze na tribunu. Racci spustili v nastaveném čase tlak, který ve třetí minutě času navíc málem vyústil v branku, ovšem Trossarda zblízka bravurně vychytal De Gea.

Dvě minuty na to už ale Manchester kapituloval. Pas z pravé strany propadl na zadní tyč ke zcela volnému Marchovi, jenž pohodlně hlavičkoval do brány. Jenže United se ještě jednou vydali na zteč: Maguirovu hlavičku odvrátil na brankové čáře March, ale videorozhodčí odhalil, že pokus Maguira tečoval Maupay rukou. Kavanagh tedy nařídil penaltu tentokrát pro Rudé ďábly, o jejichž vítězství rozhodl precizním kopem Fernandes.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City330012:49
2.Liverpool FC33009:49
3.Everton FC33008:39
4.Aston Villa22004:06
5.Arsenal FC32016:46
6.Crystal Palace32015:36
7.Leeds United32018:76
8.Tottenham Hotspur31116:44
9.Chelsea FC31116:64
10.Newcastle United31113:44
11.West Ham United31025:43
12.Brighton & Hove Albion31026:63
13.Manchester City21015:63
14.Manchester United21014:53
15.Southampton FC31023:63
16.Wolverhampton Wanderers31023:73
17.West Bromwich Albion30125:111
18.Burnley FC20022:50
19.Sheffield United30030:40
20.Fulham FC30033:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1200)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele