Hlavní obsah

Test jednotné jízdenky na železnici funguje, koupilo ji 6710 lidí

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednotnou jízdenku, se kterou budou moci cestující na železnici absolvovat svou cestu bez ohledu na dopravce, si v testovacím provozu od poloviny června koupilo na dvou vybraných tratích 6710 cestujících. Zpočátku se prodávaly jen jízdenky u pokladen, nedávno přibyla také možnost elektronického nákupu přes e-shop a aplikaci, řekl v sobotu ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Testovací provoz běží bez problémů. V polovině prosince se změnou jízdních řádů systém začne fungovat na všech tratích u všech dopravců v Česku, řekl Havlíček. Kontrakty se všemi dopravci jsou podle něj už většinou podepsané.

„Je třeba říci, že jak se komercializují jednotlivé tratě, máme dneska 13 dopravců, lze předpokládat, že v rámci liberalizace jich bude ještě více. A je v podstatě nemožné, aby do budoucnosti si lidé kupovali u každého z nich specifickou jízdenku,” uvedl ministr.

Havlíček si projekt OneTicket vyzkoušel na cestě z Plzně do Plas. Na jednu jízdenku jel z Plzně do Kaznějova vlakem GW Train Regio a z Kaznějova do Plas pokračoval spojem Českých drah.

Do pilotního provozu se zapojily tratě Plzeň - Most a Česká Lípa - Rumburk, na kterých jezdí pět dopravců s celkem 146 vlakovými spoji.

Z odkupu Leo Expressu Českými drahami sešlo. Už podruhé

Ekonomika

„V pilotním provozu jsme dostali do zkoušek pět dopravců, konkrétně mezi Plzní a Mostem se pohybují čtyři a je to vybráno, protože je tady několik možností přestupů mezi jednotlivými dopravci. Na druhé trati Česká Lípa - Rumburk jsou dva dopravci, kteří tam mají souběh a jezdí tam střídavě jejich vlaky,” řekl Jan Paroubek pověřený řízením státního podniku Cendis, který má projekt na starosti.

Z Plzně do Žatce jezdí GW Train Regio a v části trati České dráhy, mezi Žatcem a Mostem a Jirkovem jsou zapojeny ještě Die Landerbahn a Regiojet UK.

Do pátku cestující koupili 6710 jízdenek v celkové hodnotě 310 287 korun. Nejvíce jich vydaly pokladny Českých drah, a sice 6474.

Než začne systém fungovat na všech železničních tratích v republice, bude na možnost nákupu jedné jízdenky pro všechny dopravce upozorňovat informační kampaň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám