Hlavní obsah

Policisté v Londýně rozehnali několikatisícovou demonstraci proti přísným opatřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Policisté v Londýně v sobotu rozehnali demonstraci několika tisíc lidí, kteří na Trafalgarském náměstí protestovali proti zpřísňování opatření týkajících se epidemie koronaviru. Na snímcích ze shromáždění nazvaném Nesouhlasíme bylo vidět, že většina lidí neměla roušky a neřídila se ani požadavkem dodržovat odstup.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sobotní protesty v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Policie účastníky protestu rozehnala právě kvůli nedodržování rozestupů. Při následných střetech došlo na zranění a podle The Guardianu potřebovali ošetření tři demonstranti a jeden policista.

Zpočátku přitom bylo vidět na okrajích davu policisty, kteří nijak nezasahovali. Nakonec se ale rozhodli akci zrušit. Protože ale lidé vytvořili hustý dav a nedodrželi odstupy, požádali přítomné, aby se rozešli, a upozornili, že zakročí proti těm, kdo neuposlechnou. Nakonec dav obstoupili, lidé na ně stříkali vodu a volali, aby změnili stranu, na níž stojí. Policisté pak vytasili obušky.

„Dav na Trafalgarském náměstí nesplňoval podmínky nařízené k omezení rizika a ohrozil ostatní přenosem viru. Informovali jsem organizátory, že už se na akci nevztahuje výjimka z nařízení (o shromažďování). Odchodem se můžete vyhnout zásahu a zadržení,” uvedla policie v prohlášení.

Protestujícím vadí zpřísňování opatření

Účastníkům vadilo, že britská vláda dále zpřísňuje opatření. Tento týden zkrátila provozní dobu barů a restaurací, zpřísnila požadavky na nošení roušek a zvýšila pokuty za nedodržování. Zakázala shromáždění více než šest lidí s výjimkou demonstrací, pokud jejich organizátoři zajistí odstupy.

Protest se konal na témže místě i před týdnem, při potyčkách tam bylo několik policistů zraněno a zadrženo bylo 32 lidí.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Protest proti opatřením proti koronaviru v Londýně

Před sobotní akcí podle agentury AP policie oznámila, že policisté budou s lidmi mluvit a vysvětlovat jim význam odstupu. K donucovacím prostředkům a na rozhánění davu dojde, až bude-li to nezbytné. V jednom případě už policisté zabavili jednomu účastníkovi podomácku vyrobený ochranný štít.

8 z 10 Britů porušuje nařízenou karanténu

Evropa

Mluvčí na sobotním shromáždění odmítli kritiku, že šíří konspirační teorie. Jde jim prý jen dodržení lidských práv a svobody vyjadřování. Jeden z účastníků Dan Astin-Gregory řekl, že chápe, že covid-19 zabíjí a lidé kvůli němu trpí, avšak vládní opatření jsou podle něj neúměrně přísná. „Unavuje nás to strašení a dezinterpretace faktů. Unavuje nás omezování našich svobod,” řekl ve svém vystoupení.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Protest proti opatřením proti koronaviru v Londýně

V Británii s covidem-19 zemřelo více než 42 000 lidí, což je nejvyšší bilance v evropských zemích. V posledních týdnech se rychle zvyšují údaje o denním nárůstu nakažených.

Opatření se zpřísňují podle podmínek v jednotlivých částech Británie a do pondělka se dotknou čtvrtiny obyvatel 66milionové země. Do skupiny oblastí se znepokojujícím vývojem v pátek vláda zařadila také devítimilionový Londýn, kde by tak podle AP mohla být vyhlášena další zpřísněná opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám