Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svět

VIDEO: Policie v Londýně rozehnala odpůrce omezení proti covidu. Dav byl příliš hustý, lidé neměli roušky

Několik tisíc lidí dnes přišlo protestovat na londýnském Trafalgarském náměstí proti zpřísňování opatření týkajících se epidemie koronaviru foto: AP Photo/Frank Augstein

Londýn - Několik tisíc lidí v sobotu přišlo protestovat na londýnské Trafalgarské náměstí proti zpřísňování opatření týkajících se epidemie koronaviru. Na snímcích ze shromáždění nazvaného Nesouhlasíme bylo vidět, že většina lidí neměla roušky, a neřídila se ani požadavkem dodržovat odstup. Policie se kvůli nedodržování odstupu rozhodla akci po třech hodinách zrušit a účastníky rozehnat. Podle agentury Reuters bylo při střetech zraněno devět policistů a 16 lidí bylo zatčeno..
  17:44aktualizováno  22:46
Na snímcích ze shromáždění nazvaném Nesouhlasíme bylo vidět, že většina lidí...
Na snímcích ze shromáždění nazvaném Nesouhlasíme bylo vidět, že většina lidí...

Na okrajích davu bylo vidět policisty, kteří zpočátku nijak nezasahovali. Protože ale lidé vytvořili hustý dav a nedodrželi odstupy, požádali přítomné, aby se rozešli, a upozornili, že zakročí proti těm, kdo neuposlechnou. Nakonec dav obstoupili, lidé na ně stříkali vodu a volali, aby změnili stranu, na níž stojí. Policisté pak vytasili obušky.

„Dav na Trafalgarském náměstí nesplňoval podmínky nařízené k omezení rizika a ohrozil ostatní přenosem viru. Informovali jsem organizátory, že už se na akci nevztahuje výjimka z nařízení (o shromažďování). Odchodem se můžete vyhnout zásahu a zadržení,“ uvedla policie v prohlášení.

Účastníkům akce vadí, že vláda dále zpřísňuje opatření. Tento týden zkrátila provozní dobu barů a restaurací, zpřísnila požadavky na nošení roušek a zvýšila pokuty za nedodržování. Zakázala shromáždění více než šest lidí s výjimkou demonstrací, pokud jejich organizátoři zajistí odstupy.

Protest se konal na témže místě i před týdnem, při potyčkách tam bylo několik policistů zraněno a zadrženo bylo 32 lidí.

Mluvčí na sobotním shromáždění odmítli kritiku, že šíří konspirační teorie. Jde jim prý jen dodržení lidských práv a svobody vyjadřování. Jeden z účastníků Dan Astin-Gregory řekl, že chápe, že covid-19 zabíjí a lidé kvůli němu trpí, avšak vládní opatření jsou podle něj neúměrně přísná. „Unavuje nás to strašení a dezinterpretace faktů. Unavuje nás omezování našich svobod,“ řekl ve svém vystoupení.

Počet nakažených za pátek stoupl v Česku zatím o 1657 případů. To je o několik stovek více než o den dříve

Britské úřady dnes oznámily, že za minulých 24 hodin se nákaza potvrdila u dalších 6042 lidí a zemřelo 34 pacientů. V Británii s covidem-19 zemřelo více než 42 000 lidí, což je nejvyšší bilance v evropských zemích. V posledních týdnech se rychle zvyšují údaje o denním nárůstu nakažených.

Opatření se zpřísňují podle podmínek v jednotlivých částech Británie a do pondělka se dotknou čtvrtiny obyvatel 66milionové země. Do skupiny oblastí se znepokojujícím vývojem v pátek vláda zařadila také devítimilionový Londýn,

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!