Hlavní obsah

Bude Koudelka generálem napopáté?

Právo, ada, nig

Prezident Miloš Zeman by měl v příštích dnech, před státním svátkem 28. října, dostat od vlády na stůl několik návrhů na povýšení příslušníků bezpečnostních sborů do generálských hodností. Šéf civilní kontrarozvědky (BIS) plukovník Michal Koudelka, kterého prezident opakovaně odmítl povýšit do generálské hodnosti, však podle informací Práva zatím není mezi návrhy, jež vláda bude schvalovat před odesláním na Hrad.

Foto: Právo

Michal Koudelka

Článek

Návrh na jeho povýšení přitom marně posílal kabinet v minulosti už čtyřikrát, naposledy loni v říjnu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz Práva, zda vláda znovu navrhne šéfa BIS na povýšení, reagoval stručně: „Chci to příští týden probrat s panem prezidentem.“ Příležitost bude mít premiér v úterý, kdy se mají v Lánech sejít na pravidelné schůzce nejvyšší ústavní činitelé, byť tentokrát bez šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Čínská firma sbírala data o prominentech v Česku. Zajímala se o Zemana i šéfa BIS

Domácí

Právě Koudelkovo jméno bylo jádrem sporu mezi Babišem a Zemanem. Zatímco premiér stejně jako třeba vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) činnost civilní kontrarozvědky v čele s Koudelkou oceňují i s odkazem na vztahy se zahraničními partnery, Zeman tuto tajnou službu v souvislosti s aférou kolem novičoku označil za čučkaře.

Koudelka loni v březnu převzal v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) ocenění za spolupráci. Podle Zemana ale není člověkem na svém místě. Výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil prezident v minulosti za plácání.

Policejní prezident Švejdar navržen

Dle zjištění Práva by měl podle návrhu pro vládu postoupit příští měsíc na žebříčku generálských hodností policejní prezident Jan Švejdar a jeho první náměstek Martin Vondrášek. Z dosavadních hodností brigádních generálů by měli být oba jmenováni do hodnosti generálmajora.

Nezvat Vystrčila na schůzky? Pravice Zemana kritizuje, komunisté, SPD i Babiš to hájí

Domácí

Nejnižší generálskou hodnost, tedy brigádního generála, by měli získat první zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel Pavel Kotraba, ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloslav Svatoš a zástupce ředitele Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR David Kareš.

Jmenování generálů patří do výsostné pravomoci prezidenta republiky. Slavnostní ceremoniál se pravidelně koná na Pražském hradě při příležitosti výročí vzniku Československa 28. října a také 8. května v Den vítězství. Letos v květnu se kvůli koronaviru neuskutečnil.

Reklama

Související články

Kauza ricin: Poslanci se postavili za BIS

Poslanci sněmovního bezpečnostního výboru se ve středu na svém mimořádném jednání jednoznačně postavili za opatření civilní kontrarozvědky (BIS) namířená proti...

Výběr článků

Načítám