Běloruské jednotky zatýkaly na dnešní protestní akci žen

Běloruské bezpečností síly dnes na protestních akcích v metropoli Minsku proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi pozatýkaly desítky lidí, píše agentura Reuters. Jak si všímají média, příslušníci bezpečnostních orgánů, kteří dnes násilně odváděli ženy a nutili je nastoupit do dodávek, byli sice v zelených uniformách, neměli však žádné oficiální označení.

I přes zásahy běloruských jednotek se podle serveru Echo Moskvy některým ženám podařilo seskupit a projít po prospektu Nezávislosti, hlavní ulici v centru Minsku.

Další účastnice protestu se před neoznačenými muži v kuklách schovávaly v okolních vnitroblocích, zásahové jednotky je však pronásledovaly až tam, obkličovaly je a zatýkaly. Mezi zadrženými je také novinářka běloruského listu Naša niva a redaktorka běloruské rozhlasové stanice Euroradio. Kolem páté hodiny místního času na místě zřejmě nikdo z protestujících nezůstal, informovalo Tut.by.

Slogany na transparentech či skandovaná hesla na dnešní akci v mnoha případech odkazovala na nedávné uvedení Lukašenka do funkce prezidenta. Tohoto dlouholetého vůdce mnoho Bělorusů za právoplatného prezidenta nepovažuje a má za to, že výsledky srpnových voleb byly zfalšované. Za skutečnou vítězku voleb pak protestující považují Lukašenkovu protikandidátku Svjatlanu Cichanouskou.

Související

Alexandr Lukašenko

Lukašenko hází Rusům vidle do verze s ukrajinskou stopou v případu teroru u Moskvy

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl informace, které jsou v rozporu s tvrzeními ruských představitelů v čele s Vladimirem Putinem, podle nichž teroristé z koncertní síně u Moskvy po útoku prchali na Ukrajinu. Lukašenko tvrdí, že pachatelé měli nejprve namířeno do Běloruska, kam by se ale nedostali kvůli zpřísněným bezpečnostním opatřením. 

Více souvisejících

Bělorusko demonstrace v Bělorusku

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy