Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Mexiko vydalo zatykače na vojáky kvůli zmizení studentů. Prezident slíbil důkladné vyšetření případu

Svět

  20:33
Mexiko - Mexické úřady vydaly zatykače na příslušníky mexické armády podezřelé z podílu na zmizení 43 studentů pedagogické školy v Ayotzinapě v roce 2014. Podle agentury Reuters to v sobotu sdělil šéf vyšetřování Omar Gómez.

Andres Manuel Lopez Obrador. foto: Reuters

Mexičtí gangsteři zabili 43 studentů. Unesla a předala jim je policie

„Vojáci se na tom podíleli, máme videa,“ řekla matka jednoho ze zmizelých studentů Maria Martínezová Zeferinová.

Studenti z pedagogické školy zmizeli 26. září 2014 při protestní akci ve městě Iguala v jihomexickém státě Guerrero. Dosud byly nalezeny pozůstatky dvou z nich.

Dosud neobjasněný případ otřásl Mexikem i mezinárodním společenstvím. Studenty zavraždil pravděpodobně zločinecký gang Guerreros Unidos, jemuž je předali policisté. Už v minulosti média i odborníci spekulovali o roli armády v případu.

Prezident Andrés Manuel López Obrador, který se ujal úřadu před dvěma lety, pozůstalým slíbil důkladné vyšetření případu a potrestání všech viníků. „Nesmíme se vzdát naděje,“ řekl dnes mexický prezident. „Bude zjednána spravedlnost,“ slíbil podle agentury DPA.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...