Čomu sa môžeme priučiť od Fínov?
27.9.2020 00:00
akt. 30.03.2021 04:26

Čomu sa môžeme priučiť od Fínov?

Uložiť článok
Fíni to s tichom vedia. V roku 2011 si ho dokonca vybrali ako hlavnú myšlienku marketingovej kampane „Silence, Please“ (Ticho, prosím).

„Johannes, ako je to teda? Naozaj ste vo Fínsku málo zhovorčíví?“

„Odpoviem ti mojim obľúbeným vtipom: Bol raz jeden chlapec, a ten mal tak strašne rád svoje dievča, až jej to skoro povedal,“ usmeje sa môj známy z Helsínk.

Ticho, ktoré nevystraší

Pred mojou prvou návštevou Škandinávie som si pri slove Fínsko predstavila maximálne hokej a saunu. Dnes si na zoznam pridávam ticho. Také, ktoré nevzbudí podozrenie, ale prinesie pokoj a stav beztiaže.

Fíni to s tichom vedia. V roku 2011 si ho dokonca vybrali ako hlavnú myšlienku marketingovej kampane „Silence, Please“ (Ticho, prosím). Tá mala za cieľ ukázať cestovateľom Fínsko ako krajinu, kde sa oddychuje aktívne, v prírode a bez rečí. Samotní Fíni slovami neplytvajú.

Ak aj niečo povedia, myslia to vážne a vyslovia to s početnými pauzami medzi slovami. Na zdvorilé frázy v autobuse, u lekára či v obchode zabudnite. Za tichom sa chodí v Helsinkách aj do chrámu. V najrušnejšej časti mesta postavili Fíni Kampin kappeli – Chrám ticha. Minimalistický exteriér a interiér ponúka samotu i vytúžený pokoj.

Okrem ticha krajina láka hlavne na prírodné miesta, ktoré si na severe Európy vychutnáte bez rušivých zvukov.

16fotiek v galérii Kráľovské značenie turistických chodníkov v Hartole Zdroj: Gianni Bianchini

Kráľovstvo s drevenou korunou

Les bez spevu vtákov. Žiadne šuchotanie listov, hryzavcov. Žiadni víkendoví turisti s tranzistorom zastrčeným vo vaku. Len vy, borievky, huby a bylinky, ktoré rozvoňajú celý les. Vitajte vo fínskom lese.

Možno to bola náhoda, no počas dvoch týždňov vo Fínsku v lese nepočujem ani vtáčka. Akonáhle odídem z Helsínk, Fínsko sa mení na prírodné kráľovstvo, kde sa verí v škriatkov a legendy. Som v obci Hartola, ktorá je od roku 1987 vyhlásená kráľovskou farnosťou. Pozostatok minulosti, kedy na území vládol švédsky kráľ Gustáv III.

Ruiny hradov a múzeá s kráľovskými korunami by ste tu hľadali zbytočne. Kráľovskú minulosť pripomenú drevené, asi meter vysoké stĺpy s červenou drevenou korunou na vrchole. Takto Fíni značkujú turistické trasy v Hartole.

16fotiek v galérii Viac kriviek, viac mágie. Zdroj: Ivana Grešlíková

Čím divnejší tvar, tým viac mágie

Inde by považovali zakrivený strom za anomáliu, ktorá by zaujala maximálne fotografov. Vo Fínsku však zvláštne pokrivené stromy milujú. Stromov s netypickým kmeňom sa miestni dotýkajú s prosbou o lepšie zdravie, viac peňazí, ženy si pýtajú večnú krásu.

Fíni neobídu bez povšimnutia ani „obyčajný“ kameň. Do kuppikivi (kameň s vytesanými jamkami) domáci dodnes ukladajú zrnká obilia, lesné plody alebo doň nalejú trochu mlieka. Veria, že im vďaka tomu duchovia lesa zabezpečia slušnú úrodu. Pohanské tradície u Škandinávcov nevymizli. A súdiac podľa počtu starých rodičov a vnukov, ktorým rozprávajú na túrach o tajnej mágii lesa – zvyky predkov tu neupadnú do zabudnutia.

16fotiek v galérii Sauna neďaleko Vierumäki Zdroj: Ivana Grešlíková

Vyrástla som v saune

„Och, už je piatok, a ešte som nebola v saune!“, povie po návrate z práce Tuisku, moja Couchsurfing hostiteľka v Helsinkách. Týždeň bez potenia, a Fíni sú nesvoji. Tuisku hodí tašku do kúta a vybehne na hodinu von. Do sauny na prízemí.

Tú majú domáci zabudovanú v každej bytovke (alebo aspoň susednej budove), rodinnom dome, letných, zimných sídlach pri jazere, ale aj ako súčasť kancelárií, vo fabrikách. 5.3 mil. Fínov sa delí o 3.3 miliónov sáun. Sauny by teoreticky vedeli „ubytovať“ všetkých obyvateľov.  

Ak vám niekedy Fín povie, že v saune vyrastal, pokojne ho berte za slovo. Niektoré fínske mamičky dokonca v saune rodia. Známa Eva, ktorá vo Fínsku vyrástla s mamou v saune, má spomienky na detstvo práve odtiaľ. „Poriadne sa vypotiť a skočiť do jazera – to je pre mňa ako jazda na bicykli. Raz sa to naučíš, a vezieš sa celý život. Neviem si život bez sauny ani len predstaviť,“ prezradí Eva.

Ak čakáte, že si v saune s Fínmi zresetujete hlavu, sklamem vás. Sauna je pre nich miesto, kde sa dopĺňa pitný režim nielen vodou, ale hlavne pivom, malinovkami a mixovanými alko drinkami.

V saune sa Fíni naplno otvoria v konverzácii, žartujú, naťahujú sa, prekrikujú jeden druhého. Dokonalá párty, kde sa spotíte, a nikomu to nebude vadiť. Pripomínam, že prúdernosť sa vo fínskych saunách neakceptuje. Uterák slúži len ako podložka na horúcu drevenú lavicu. 

16fotiek v galérii Kanoe sú pripravené Zdroj: Ivana Grešlíková

Relax na vode

Do sauny sa vo Fínsku vyberte aj mimo mesta, pri jazere. Krajina ich má takmer 200 000. Ak by ste mali cestu na sever od Helsiniek (hodina autom), neďaleko obce Hartola je výborné miesto na kanoing – rieka Tainionvirta alebo jazero Mustalampi. Sú bezpečné aj pre začiatočníkov, s typicky škandinávskymi výhľadmi na domčeky farby punamulta (v preklade červená zem).

Ak si trúfate na dlhší výlet na vode, odporúčam kajaking na jazere Päijänne – druhom najväčšom vo Fínsku.V jazere sa nachádza mnoho ostrovov, kde sa dá zastaviť na grilovačku vo vybavených útulniach a prístreškoch. Zbaľte si preto vlastné jedlo a nemusíte sa vracať kvôli obedu na breh. Útulne sú čisté, vybavené drevom a samozrejme – s ukľudňujúcim pohľadom na hladinu jazera.

16fotiek v galérii Adrenalín vo Flowparku Zdroj: Gianni Bianchini

Adrenalín na stromoch

Ak máte radšej výlety na súši, Fínsko vám dopraje tisíce značených cestičiek. Napríklad nádherný turistický chodník Sammalistonpolku vedie okolo jazera Lapakisto v regióne Lahti.

Ak hľadáte na dovolenke adrenalínovejšie aktivity, Vierumäki bude pre vás. Miesto je známe špičkovými welness službami, chodia sa sem rekreovať top atléti, športové družstvá, ale aj rodiny s deťmi či sólo športovci. Výber aktivít je ozaj široký: horská cyklistika, tenis, golf, stand-up pádlovanie, plavba na kanoe, lesná jóga, ale aj lesný zážitkový Flowpark. Tam si budete môcť vybrať lezecké trasy na stromoch podľa svojej fyzickej kondície.

Park má anglicky-hovoriacich inštruktorov. Tí vás v prípade panického záchvatu z výšok znesú zo stromu. Nemám zažité, ale videla som, ako pomáhali dole jednému návštevníkovi, ktorý sa precenil.

16fotiek v galérii Brusnice si môžete nazbierať aj v súkromnom lese Zdroj: Gianni Bianchini

Nech sa páči, postavte si u nás stan

Fíni síce šetria slovami, ale zato sú extrémne štedrí čo sa týka vlastnej záhrady. Spolu s Nórskom a Švédsom krajina uzákonila povolenie na vstup na súkromné a verejné pozemky za účelom rekreácie. Systém sa volá Every Man’s Right a funguje aj pre zahraničných návštevníkov.

To všetko so vzájomným rešpektom zachovania súkromia. Preto, stan si síce môžete rozložiť u Fínov rovno na dvore, no v dostatočnej vzdialenosti od domu. Môžete sa vykúpať v jazere pred chatou cudzieho človeka, no tak, aby ste im nenarušili súkromie. Nik po vás nezakričí, ak si budete v jeho lese zbierať jahody či rozložíte oheň na vyhradenom mieste. Jediné, čo sa od vás očakáva je, že miesto necháte v rovnakom stave, ako ste ho našli.

Zdá sa, že Fínsko ako cestovateľská destinácia nebude len o relaxe v prírode. Máme sa od Fínov čo učiť. Už len dúfať, že pri návšteve krajiny budú zhovorčiví a nenechajú si všetky legendy pre seba. To by bola škoda.

Autorka je na cestách od roku 2013. Bloguje v slovenčine na ivanagreslikova.com, v angličtine na nomadisbeautiful.com. Aktuálne žije v Bulharsku. Jej zážitky z ciest nájdete na InstagrameYouTube.   

Ak by ste si chceli užiť relax v prírode, nemusíte cestovať ďaleko. Skúste chaty na prenájom  v zaujímavých lokalitách po celom Slovensku.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.