Hlavní obsah

Láska k lékořici stála nenasytného muže život

Novinky, Jakub Štěpánek

Dělník z amerického Massachusetts zemřel poté, co se několik týdnů přejídal lékořicovými bonbóny, v důsledku čehož mu selhalo srdce. O tragickém případu ve středu informovali lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Lékořicové bonbóny patří mezi oblíbené pochutiny. Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný 54letý muž byl podle všeho skutečným milovníkem lékořice. V poslední době si oblíbil bonbóny obsahující právě výtažky z léčivé byliny. Po dobu několika týdnu konzumoval až balíček a půl denně, což jeho srdce nevydrželo.

„I malé množství lékořice může zvyšovat krevní tlak,” potvrdil kardiolog Neel Butala z nemocnice Massachusetts General Hospital. Jako hlavní důvod uvedl přítomnost kyseliny glycyrrhizové, která snižuje hladinu draslíku v krvi.

Jeho slova potvrdil i americký Ústav pro kontrolu potravin. Ten varoval, že pravidelná konzumace pouhých 2 uncí (57 gramů) denně může být zejména pro lidi starší 40 let nebezpečná.

Vsadil se, že sní 50 vajec. To s číslem 42 ukončilo sázku i jeho život

Svět

„Není to jen o pendreku, můžou to být různé bonbóny, lékořicové čaje, některá belgická piva, žvýkací tabák a tak dále,” varoval kardiolog Robert Eckel z univerzity v Coloradu.

Úmrtí 54letého muže je však extrémním případem, kdy lékořice jedl hodně a pravidelně. K úmrtí mělo podle lékařů dojít vloni v restauraci s rychlým občerstvením, kde dělník zkolaboval. Ačkoliv se jej povedlo oživit, druhý den zemřel v nemocnici. Nyní byly zveřejněny detailní okolnosti jeho smrti, které jako viníka označily právě černou pochoutku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám