Hlavní obsah

Letošní dovolená? V Česku, do 30 tisíc a levnější než loni

Novinky, bab

Tři čtvrtiny Čechů trávili letošní dovolenou v Česku. Ti, co vyjeli do zahraničí, pak nejčastěji navštívili Slovensko nebo Chorvatsko. A jak utráceli? Devět z deseti dovolenkářů se vešli do 30 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Naprostá většina lidí trávila letošní dovolenou v Česku.

Článek

Koronakrize zasáhla do naprosté většiny oblastí života Čechů, změnila jejich priority i nákupní zvyklosti. Obavy z nákazy při cestování se promítly i do rozhodnutí, kam jet na dovolenou či zda ji vůbec absolvovat. Proto není velkým překvapením, že v letošním létě vyrazilo na dovolenou o 13 procent méně Čechů než v loňském roce. Vyplývá to z průzkumu společnosti Perfect Crowd pro Home Credit.

Polovina Čechů změnila plány na dovolenou. Pandemie oživila zájem o koupi chalup

Finance

A změnily se i destinace, kde lidé volné dny trávili. Zatímco v loňském roce si pobyt pouze v Česku vybrala necelá polovina Čechů, letos to byly již tři čtvrtiny oslovených. Po Česku cestoval a zároveň pár dní strávil i v zahraničí každý devátý oslovený, vloni to byly dvě pětiny lidí. Pouze zahraniční dovolenou letos absolvovalo 17 procent Čechů (v loňském roce pak 14 procent).

Koronavirus mnohým Čechům výrazně zúžil možnosti případných zahraničních dovolených. Mnozí zažili situace, kdy museli narychlo své plány měnit, rušit zájezdy a vybírat nové destinace. Během léta pak nejčastěji cestovali na Slovensko či do Chorvatska.

Studentky si koupily zájezd do bezpečného Řecka, cestovka přesto zájezd zrušila

Finance

Utráceli jsme méně než loni

Za letošní dovolenou více než polovina oslovených utratila méně než v loňském roce, třetina dokonce výrazně méně. Devět z deseti lidí se vešlo do 30 tisíc korun.

Na útratách za letošní dovolenou se projevila především obava z nákazy, což byl nejčastěji jmenovaný důvod, proč Češi do zahraničí letos nejeli, zmínily ho dvě pětiny oslovených. Více než pětina raději výdaje na dovolenou omezila kvůli strachu ze ztráty zaměstnání nebo ze snížení příjmů. U zhruba každého osmého se již nižší příjmy kvůli koronakrizi projevily.

Koronavirus prověřil české peněženky, finance má pod kontrolou jen každý třetí Čech

Finance

Ušetřené peníze za letošní dovolenou pak lidé nejčastěji vloží do rekonstrukce či vybavení domácnosti (42 procent), nebo si je uloží na tzv. horší časy (30 procent).

Dovolená z úspor

Drtivá většina Čechů financovala dovolenou z úspor či z běžné výplaty. Pouhé jednotky procent si půjčily od rodiny nebo kamarádů. Půjčku v bance na úhradu nákladů letošní dovolené čerpala jen dvě procenta lidí.

„Češi se v letních měsících zachovali rozumně a naprostá většina z nich si na dovolenou nepůjčovala. Dovolená totiž není výdaj, kvůli kterému se má člověk zadlužit. Doba užívání předmětu půjčky by měla ´přežít´ dobu splácení. Po půjčce lze sáhnout, pokud se například rozbije pračka nebo je potřeba krátkodobě překonat negativní cash flow. Mělo by se jednat o nezbytné výdaje, obecně na dárky nebo dovolené čili na zbytné věci si raději nepůjčovat,“ upozornil Miroslav Zborovský, finanční ombudsman klientů Home Credit.

Většina českých domácností koronakrizi ustála, i tak dvě pětiny přišly o příjmy

Finance

Jak bude příští rok?

Průzkum potvrdil touhu Čechů po trávení dovolené v zahraničí. Polovině oslovených by totiž vadilo, kdyby i příští rok bylo cestování mimo ČR omezeno.

Dvěma pětinám by to nevadilo a každý dvanáctý na to neměl žádný názor.

Anketa

Kde jste letos trávili letní dovolenou?
Jen v Česku
40,9 %
Jen v zahraničí
15,8 %
V Česku i v zahraničí
20,4 %
Nikde
22,9 %
Celkem hlasovalo 3465 čtenářů.

Reklama

Související články

I na dovolenou po Česku se vyplatí pojistit

Letošní léto bude ve znamení tuzemských dovolených. Také v Česku vás ale může potkat nečekaná událost. Například úraz či způsobená škoda pak mohou dovolenou...

Výběr článků

Načítám