Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Bakalářem teologie z obýváku. Začne první skutečně online vysokoškolský obor v Česku

Studium přes počítač (ilustrační foto). foto: Reuters

PRAHA - Teologie online je první univerzitní obor, který lze v České republice vystudovat z pohodlí domova a získat titul bakaláře. Od tohoto akademického roku ho nabízí Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Ke studiu stačí mít maturitu a do 18. října podat přihlášku, přijímačky se konat nebudou. Tříleté studium je zdarma.
  5:00

„Přednášky, semináře, zkoušky. Vše je možné ‚navštěvovat‘ na olomoucké univerzitě, aniž by sem posluchači museli fyzicky jezdit. Totéž se ale týká vyučujících. Můžeme si tak dovolit spolupracovat s kapacitami po celém světě,“ řekl děkan teologické fakulty Peter Tavel. Dodal, že příprava studijního programu trvala dva roky a během této doby bylo natočeno víc než tisíc výukových videí.

K Máchovu jezeru navzdory pandemii přijely stovky vysokoškoláků. Nejméně 116 se jich nakazilo

„Absolventi se uplatní v médiích, v neziskových organizacích, prostě všude tam, kde je potřeba dobrý humanitní základ,“ řekla serveru Lidovky.cz garantka Teologie online Ivana Vlková. Program je podle ní přizpůsobený lidem, kteří chtějí studovat při zaměstnání. Hlavním benefitem je fakt, že si každý může čas věnovaný studiu organizovat podle svého. Výjimku představuje úterní podvečer, kdy se budou konat živé webináře s možností diskutovat o probíraných tématech.

„Pohodlí domova ale rozhodně neznamená pohodlně získaný titul. Bude to náročné studium. Dokonce bych řekla, že náročnější než v obvyklé formě. Je zde totiž jiná logika vzdělávání vyžadující vysokou míru sebedisciplíny,“ upozornila Vlková.

Studenti budou muset zvládnout kompletní filozofické a teologické základy a jeden cizí jazyk. Vybrat si mohou z angličtiny, němčiny nebo italštiny. Jednotlivé výukové moduly obsahují pevné „kontrolní body“, například ve formě testů, kde si studenti budou moci ověřit, co se v daném předmětu naučili. Každý předmět bude ukončen zápočtem nebo zkouškou na dálku.

Pokud budou studenti potřebovat s něčím pomoci, mohou se obrátit na své vyučující, kteří budou mít vypsané online konzultační hodiny. Program nabídne jednou za semestr také hybridní seminář, jehož se budou moci studenti osobně zúčastnit přímo na univerzitě, ale jen pokud budou chtít. Také tento seminář bude přenášený živě online.

„Online model výuky je progresivní. Vysoké školy ho budou muset stále více reflektovat,“ řekl rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller. V zahraničí studium po síti nabízí už mnoho vysokých škol.

Autor: