Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Vzácným syslům se u Hrušovan daří, pomozte jim přežít

K. Poledníková a P. Kadlec, Hrušovanský zpravodaj
neděle 27.9.2020

Ilustrační foto
Autor: K. Knoflíček a archiv A...

Sysel, kterého díky jeho rozsáhlé kolonii v Červených vrších vnímáme jako něco naprosto samozřejmého a bohužel mnohdy jako něco škodlivého, je ve skutečnosti velmi ohrožený tvor a jeden z nejvzácnějších savců Evropy.

Sysli obvykle obývají travnaté plochy, kde vytváří své kolonie. Protože potřebují vidět do okolí na predátory, žijí tam, kde je tráva často sečená či pasená. Jako potrava syslům slouží především rostliny – listy, stonky i kořínky, později také semínka a různé plody. Chutnají jim spadané třešně, meruňky i vlašské ořechy. Nepohrdnou ale ani hmyzem nebo mladými hraboši.

Pokud chcete pomoci syslům, pokud chcete, aby kolonie u Hrušovan zůstala, je důležité vědět několik základních věcí: Sysli mají rádi vinice, kde je meziřadí zatravněné. V sadech, na mezích, loučkách je potřeba udržovat travní porosty do 20 cm. Velmi důležité je nepoužívat rodenticidy! Když použijete rodenticidy na hraboše, zahubíte jimi i sysla. Nebezpečím jsou toulavé kočky a důležité je také hlídat, co dělá pes na procházce.

Společnost ALKA Wildlife, o.p.s., která se ochranou a výzkumem syslů zabývá, v současné době monitoruje škody způsobované sysly. Důvodem je zjistit rozsah tohoto problému a navrhnout způsob případné pomoci ze strany státu.

V rámci svého výzkumu žádá o spolupráci: ocení jakékoli informace o konkrétních škodách způsobených syslem, uvítá zprávy, co sysel sežral, fotografie způsobených škod a tak dále. Se svými zprávami a pro bližší informace se můžete obrátit na Mgr. Kateřinu Poledníkovou, tel. 606 598 903, e-mail: katerina.polednikova@alkawildlife.eu (web: www.alkawildlife.eu; facebook.com/AlkaWildlife).

 

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat z Hrušovanského zpravodaje. Titulek je redakční.

TOP
AGRO SERVIS CZ, spol. s.r.o. nabízí práci na pozici Automechanik v obci Rajhradice

Automechanik

AGRO SERVIS CZ, spol. s.r.o. Rajhradice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). Vyžadován výuční list. ➤ Do našeho stabilního týmu hledáme nové posily na pozice "Automechanik pro osobní servis" nebo…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama