Hlavní obsah

Hamáček: ČSSD nepodpoří návrat superhrubé mzdy, se zvýšením daní ale problém nemá

Novinky, ČTK, bož, fia

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) nepodpoří zákon, který by zrušil superhrubou mzdu jako základ daně z příjmu na omezenou dobu dvou let. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to v neděli uvedl předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu řekl, že vláda navrhne zrušení superhrubé mzdy pouze dočasně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Hamáček v televizi řekl, že ČSSD by podpořila zrušení superhrubé mzdy provázené zavedením patnáctiprocentní daně z příjmu s tím, že by se daňová sazba po dvou letech zvýšila.

Technicky by tak i ČSSD podpořila pouze dočasné snížení daní, které by se za dva roky opět zvýšily. Jen by to udělala jiným způsobem.

Babiš couvnul se snížením daní

Ekonomika

Dočasné snížení daní kritizují ekonomové jako nekoncepční a nesystémové.

„Pokud jsem to pochopil, tak ministryně financí Alena Schillerová argumentovala, že to (zrušení superhrubé mzdy) zvýší spotřebu. V čase nejistoty dost slabý argument, nicméně při 'dočasném' snížení daní na zvýšení spotřeby může zapomenout už úplně. Kdo bude víc utrácet, když za čas se daně zvýší?” napsal na Twitteru ekonom z think tanku IDEA při CERGE-EI Filip Pertold.

Pouze dvouletou platnost tohoto opatření prosazoval prezident republiky Miloš Zeman.

Na zrušení superhrubé mzdy jako daňového základu a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu se vládní koalice dohodla koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139 tisíc korun měsíčně. Ve Sněmovně by měl návrh šanci, protože ho podporuje ODS. Nyní je reálné daňové zatížení zaměstnanců zhruba 20,1 procenta.

O zrušení superhrubé mzdy jako daňového základu premiér Babiš mluví již několik let. Sám v minulosti označoval výpočet daně z příjmu ze superhrubé mzdy za podvod a „Kalouskovo dílo“ s odkazem na někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Kdo neušetří na zrušení superhrubé mzdy

Finance

O zrušení superhrubé mzdy poprvé rozhodla vláda premiéra Petra Nečase (ODS) k prosinci 2014. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), v níž Babiš působil jako vicepremiér a ministr financí, však následně toto rozhodnutí zrušila a výpočet daně ze superhrubé mzdy ponechala v platnosti. Sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci se přitom tehdy sami zavázali v koaliční smlouvě, že superhrubou mzdu zruší. Nakonec k tomu však nedošlo.

Termínem superhrubá mzda se označuje součet hrubé mzdy a sociálního (25 procent) a zdravotního pojištění (9 procent), které platí zaměstnavatel. Aktuálně superhrubá mzda funguje jako daňový základ pro výpočet daně z příjmu.

Zjednodušeně se v politické debatě používá označení superhrubá mzda pro tento daňový základ. Pokud se hovoří o zrušení superhrubé mzdy, myslí se tím, že se přestane používat jako daňový základ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám