Prymula je ministr strachu, demonstrovali v Praze protestující bez roušek a rozestupů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 9. 2020 17:26
Kolem čtyř stovek lidí protestovalo v neděli v Praze proti vládním opatřením, která mají zpomalit šíření koronaviru. Protest svolala iniciativa Hnutí občanské nespokojenosti (HON) a jeho účastníci většinou neměli roušky ani nedodržovali rozestupy. Řečníci kritizovali především premiéra Andreje Babiše a nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Vadí jim hlavně povinné nošení roušek uvnitř.
Ministr zdravotnictví Roman Prymula po svém uvedení do úřadu
Ministr zdravotnictví Roman Prymula po svém uvedení do úřadu | Foto: ČTK

Řečníci si stěžovali, že opatření jsou povinná a oni nemají možnost volby. K totalitnímu režimu přitom přirovnávali některá současná opatření, jako je omezení hromadných akcí nebo povinné roušky v MHD, školách a jiných vnitřních prostorách. Zmiňovali i Babišovu údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). Premiér Babiš dlouhodobě tvrdí, že je v archivních dokumentech veden neoprávněně.

U Prymuly zase mimo jiné lidé upozorňovali na možný střet zájmů v souvislosti s jeho živnostenským oprávněním, na jehož základě mohl mimo jiné vyrábět zdravotnické prostředky či zpracovávat studie. "Oprávnění si Prymula tento týden nechal pozastavit," upozornila už dříve Česká televize.

Lidé na demonstraci s sebou měli české vlajky. Někteří si přinesli také transparenty, například s nápisy Demisi nebo defenestraci, Jsem pro imunitu, Prymula - ministr strachu nebo Nechceme vakcínu, chceme svobodu. Naprostá většina účastníků neměla roušky, lidé nedodržovali ani rozestupy. Podle odhadu ČTK se jich sešlo zhruba 400.

Od pondělka jsou roušky povinné v Praze i v celém Středočeském kraji na hromadných venkovních akcích s účastí nad 100 lidí. Ve vnitřních prostorách budov v celé České republice se musí roušky nosit od 10. září, zhruba o týden později byly nařízeny i ve třídách při výuce s výjimkou prvního stupně základních škol.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první nákazy novým koronavirem, bylo zaznamenáno 63 294 potvrzených případů covidu-19. Denní nárůsty počtu nakažených v předchozích týdnech opakovaně překonávaly rekordy. Nejvýraznější přírůstek byl minulý čtvrtek, kdy testy nemoc prokázaly u 3126 lidí. Aktuálně nemocných je zhruba 31 800 lidí, většina má mírný průběh nemoci.

 

Právě se děje

Další zprávy