Blíží se návrat Boeingů MAX do nebe? American Airlines už chystají výcvik pilotů

Uzemněné Boeingy 737 MAX 8 amerických aerolinek

Uzemněné Boeingy 737 MAX 8 amerických aerolinek Zdroj: Reuters

Boeingy 737 MAX 8 společnosti American Airlines
Boeingy společnosti Smartwings
Boeing 737 MAX 8 společnosti Lion Air
4
Fotogalerie

Koronavirová pandemie sice krizi kolem uzemněných Boeingů 737 MAX zcela přehlušila, ale přesto se zdá, že by se americký výrobce i světoví dopravci mohli brzy dočkat dlouho odkládaného návratu problematických letadel na nebesa. Šéf Evropské agentury pro bezepčnost letectví (EASA) Patrick Ky totiž prohlásil, že by mohli regulátoři povolit obnovení provozu MAXů už v listopadu.

"Poprvé za rok a půl mohu říci, že je na dohled konec práce kolem letadel MAX," uvedl Ky. V obnovení věří i jedna z největších aerolinek světa American Airlines.

Ta od listopadu obnoví výcvik svých pilotů určených pro tento typ letadel. Informovala o tom stanice CNBC s odkazem na firemní zprávu pilotům. „S ohledem na brzy plánovaný návrat Boeingů 737 MAX do služby zajistíme výcvik našich pilotů,“ uvedl ve zprávě určené pilotům Ameya Kingaonkar, ředitel plánování tréninků v American Airlines.

Společnost rovněž předpokládá, že koncem ledna podstoupí tento výcvik všichni její piloti kvalifikovaní pro tento typ letadla.

Konkurenční aerolinky v podobě Southwest a United se narozdíl od American Airlines k obnovení výcviku svých pilotů prozatím nechystají. „Čekáme na pokyny FAA, jim pak podřídíme náš budoucí postup,“ uvedla společnost Southwest.

MAXy byly uzemněny loni v březnu po dvou leteckých katastrofách, které si vyžádaly 346 lidských obětí. Návrat letadel do vzduchu byl už několikrát odložen. Federální úřad pro letectví (FAA) však aktuálně podniká závěrečné kroky, po kterých by se mohly stroje vrátit na oblohu. Konkrétní termín ale úřad stále nestanovil, napsala CNBC.

Piloti a zkušební posádka FAA už v červnu provedli první testovací lety s MAXy, jenž mají vést k opětovnému získání certifikace těchto letadel. Stanice BBC poté v srpnu informovala, že po několikaměsíční pauze Boeing obdržel první závaznou objednávku na letadla 737 MAX. Stroje si objednal polský přepravce Enter Air.

Ani případná „zelená“ k opětovnému používání MAXů v blízké době však neřeší krizi, která zmítá leteckou dopravou. Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu IATA klesl objem osobní letecké dopravy jen v červenci meziročně o osmdesát procent, což je více, než odvětví očekávalo.

Dopravci tak trpí nedostatkem hotovosti, přičemž postupně vyčerpávají finanční rezervy. IATA odhaduje, že letecké společnosti tento a příští rok přijdou dohromady o zhruba 2,2 bilionu korun.