Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ministerstvo financí chce podle Babiše zmrazit platy ústavních činitelů na dva roky

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová. foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - Ministerstvo financí chce zmrazit platy ústavních činitelů na roky 2021 a 2022. Na sociálních sítích to v neděli uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). V pondělí kabinet odmítl návrh opoziční SPD na zmrazení platů politiků a nepodpořil ani návrh Pirátů, podle kterého se měly zmrazit i platy soudců. Podporu v koalici nezískala ani ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), která navrhovala trvale snížit platy politiků a soudců.
  17:48

Babiš v neděli uvedl, že by se peníze, které stát ušetří zmrazením platů ústavních činitelů, měly použít na přidání zaměstnancům v sociálních službách. Podle něj by si měli polepšit o deset procent.

SPD navrhovala zmrazit platy poslanců a senátorů, vláda ve svém nesouhlasném stanovisku ale upozornila, že platy nelze upravit pouze u části ústavních činitelů. Pirátský návrh, který podepsali i zástupci KDU-ČSL a STAN, se týkal i soudců a znamenal by v příštím roce úsporu půl miliardy korun.

Piráti chtějí zmrazit platy ústavních činitelů. Podle Bartoše by návrh ušetřil státu více než půl miliardy

Pokud by zákon zmrazil platovou základnu na letošní úrovni, jak navrhovaly obě opoziční strany, pak by základní měsíční plat poslance a senátora zůstal na letošní úrovni 90 800 korun, základní plat prezidenta by nadále činil 302 700 korun hrubého a premiéra 243 800 korun. Pokud se však nic nezmění, pak by v dalším roce vzrostly příjmy ústavních činitelů podle výpočtu ČTK asi o devět procent. Řadový poslanec a senátor by dostal přidáno asi 8100 korun na 98 900 korun měsíčně.

Maláčová navrhovala, aby se politikům a soudcům platový základ snížil trvale. Prezidentovi, premiérovi, členům vlády, poslancům či senátorům by podle propočtů ve srovnání s dneškem v budoucnu klesl plat nejméně o pětinu, soudcům pak minimálně o třetinu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) novinářům řekla, že s návrhem ministryně práce nesouhlasí a že předloží vlastní návrh.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...