Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Trump neplatil skoro žádné daně, tvrdí americký deník. Je to dezinformace, reagoval prezident

Americký prezident Donald Trump.

Americký prezident Donald Trump. foto: ČTK

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump v pondělí odmítl tvrzení listu The New York Times (NYT), že za posledních 20 let nezaplatil skoro žádné daně z příjmu. List na základě informací svých zdrojů napsal, že Trump v roce 2016, kdy byl zvolen prezidentem, zaplatil daň jen 750 dolarů (zhruba 17 500 Kč) a stejnou částku i v roce následujícím.
  7:19aktualizováno  18:54

V období od roku 2000 až do svého zvolení pak podle tvrzení novin v deseti letech nezaplatil daně dokonce žádné. Prezident to označil za dezinformaci a uvedl, že zaplatil miliony dolarů.

Zveřejnění informací k Trumpovým daním přichází zhruba měsíc před prezidentskými volbami a zároveň krátce před úterní televizní debatou, v níž se Trump poprvé střetne se svým demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem.

Trumpovy záznamy pro daňový úřad podle newyorského listu vykreslují Trumpa jako podnikatele, který inkasuje stovky milionů dolarů ročně, ale neustále vykazuje ztráty, aby se vyhnul placení daní. Ze záznamů vyplývá, že Trump je čím dál více závislý na příjmech z aktivit, které ho jako prezidenta stavějí do střetu zájmů.

Trumpova neteř podala na prezidenta žalobu, prý jí podvodně upřel dědictví za desítky milionů dolarů

Vysoce výnosným podnikem byla televizní reality show The Apprentice (Učedník), z níž Trumpovi plynuly příjmy v úhrnné výši 427,4 milionu dolarů (asi deset miliard korun), vyplývá ze záznamů. Oproti tomu realitní byznys, včetně hotelů či golfových rezortů, vykazoval vysoké ztráty.

List uvádí, že prezident si odečetl z daní 70 000 dolarů jako náklady za holiče v době vysílání pořadu The Apprentice. Devět Trumpových firem si snížilo daňový základ celkem o 95 464 dolarů (2,2 milionu Kč), které na kadeřníka a make-up vynaložila také Trumpova dcera Ivanka.

Z informací deníku rovněž vyplývá, že Trump osobně ručí za dluhy v objemu 421 milionů dolarů (9,8 miliardy Kč), z nichž 300 milionů dolarů je splatných v nadcházejících čtyřech letech. Trump na twitteru později napsal, že zaplatil na daních mnoho milionů dolarů a že jako každý využívá i daňových úlev a odpisů. Zdůraznil, že ve srovnání s hodnotou svých aktiv má velice nízký dluh.

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prohlásila, že veřejnost by měla vědět, komu Trump dluží peníze, a zda to může představovat páku, jakou by na republikánského prezidenta měly cizí státy. „Pro mě je to otázka národní bezpečnosti,“ řekla Pelosiová televizi MSNBC.

Zveřejňování finančních a daňových záznamů vysokých ústavních činitelů má v USA tradici a prezidentští kandidáti obvykle tyto záznamy předkládají už za volební kampaně. Trump to ale dosud odmítal s odkazem na vyšetřování ze strany finančního úřadu IRS. Na tiskové konferenci v Bílém domě označil zprávu The New York Times za dezinformaci.

Demokraté považují daňová přiznání za klíčová ohledně prošetřování údajných prohřešků prezidenta Trumpa, jeho poradců a příbuzných a jeho obchodních aktivit. Šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer vyzval na twitteru Američany, aby zvedli ruku ti, kteří zaplatili na federálních daních více než prezident.

Výsledek možná nebude nikdy jasný, Trump znovu zpochybnil legitimitu nadcházejících voleb

Průměrná americká domácnosti loni zaplatila federální daň 9302 dolarů (asi 217 000 Kč) z průměrného příjmu 78 635 (1,8 milionu Kč), připomněla stanice BBC.

Nejnovější zjištění může podle analytiků narušit Trumpův pečlivě budovaný obraz úspěšného podnikatele. Agentura DPA ale v této souvislosti upozorňuje, že Trump odmítl zveřejnit své záznamy i před volbami v roce 2016, v nichž se utkal s tehdejší prezidentskou kandidátkou demokratů Hillary Clintonovou. Ta když v kampani poukazovala na údajně nízké daňové odvody svého protikandidáta, Trump odvětil, že minimalizace daní svědčí ze všeho nejvíc o jeho chytrosti.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...