Windows | Windows 10 | Tipy

Procesy pod kontrolou: najděte, co vám vytěžuje počítač, a zabijte zbytečnosti

  • Víte, jaké procesy a služby běží v paměti vašeho počítače?
  • Přinášíme pět způsobů, jak získat kontrolu nad vytížením počítače
  • Poradíme, jak různými cestami ukončit neposlušné aplikace

Prakticky hned po startu Windows obsadí operační paměť desítky služeb a programů. Některé z nich jsou důležité a systém by se bez nich neobešel, nicméně často se do paměti načítá i hromada zbytečného balastu. Pokud pak taková aplikace začne zatěžovat procesor nebo číst či zapisovat na disk, může se to projevit citelným zpomalením.

V tomto článku vám představíme několik způsobů, jak zjistit, co vlastně běží ve vašem počítači. Můžete tak odhalit zapomenuté a dnes již nepotřebné programy, ale i nežádoucí software. Použít lze systémové aplikace, ale i šikovné nástroje třetích stran.

Nestřílejte procesy bezhlavě

V úvodu je vhodné upozornit na skutečnost, že ukončení běžícího procesu může vyvolat řetězovou reakci. Pokud na takovém procesu závisí nějaké další, pak velmi pravděpodobně dojde i k jejich ukončení, případně (pokud vývojáři neošetřili chybu) i pádu.

Správce úloh

Hlavní systémovou aplikací pro správu běžících procesů je ve Windows 10 Správce úloh. Poskytuje jednoduché rozhraní se všemi informacemi, jež můžete potřebovat k informovanému rozhodnutí o tom, které aplikace byste měli ukončit.

Lze ho vyvolat několika různými způsoby – například klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+Esc, přes kontextovou nabídku hlavního panelu pod pravým tlačítkem myši, nebo jednoduše zadáním spojení Správce úloh do vyhledávání v nabídce Start. Po spuštění doporučujeme přepnout na detailnější zobrazení klepnutím na tlačítko Více informací.

Správce úloh 
Správce úloh

Správce úloh zobrazuje všechny běžící procesy, které si klepnutím na záhlaví můžete seřadit podle vytížení procesoru, velikosti obsazené paměti, zatěžování pevného disku, objemu síťových přenosů či zatížení grafického adaptéru.

Pokud na záhlaví klepnete pravým tlačítkem myši, budete si moci přidat další sloupečky – například s jednoznačným identifikátorem PID, jménem vydavatele aplikace, názvem procesu apod. Přehled pak lze řadit i dle těchto sloupců.

Možnosti sloupců 
Možnosti sloupců

Když na proces klepnete pravým tlačítkem myši, zobrazí se kontextová nabídka. Zde je možné například Otevřít umístění souboru, díky čemuž obratem zjistíte, ze které složky se daná aplikace spouští. Jestliže si u některé položky nejste jisti tím, oč se jedná, můžete využít užitečnou funkci Hledat online, která zobrazí ve výchozím webovém prohlížeči výsledky vyhledávání na webu.

Kontextová nabídka 
Kontextová nabídka

Chcete-li nějaký proces ukončit, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a zvolte možnost Ukončit úlohu. Nutno podotknout, že se jedná o „násilné“ ukončení, které může mít za následek ztrátu neuložených dat dané aplikace. Nikdo a nic ovšem danému programu nezabrání v tom, aby se spustil znovu.

Pokud chcete zkontrolovat, jaké programy se automaticky spouštějí s operačním systémem, podívejte se na záložku Po spuštění, kde můžete jednotlivé aplikace zakazovat. Podobně užitečná je sekce Služby, kde najdete informace o systémových i nesystémových službách. Je možné je zastavit či restartovat, nicméně, než začnete s čímkoli laborovat, doporučujeme v tomto případě nejprve zjistit, co daná služba dělá.

Programy spouštěné při startu 
Programy spouštěné při startu
Diskuze (13) Další článek: Blokování hazardních webů nefunguje, státní blacklist se déle než rok ani neaktualizoval

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,