Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Konec Bartomeua v Barceloně? Klub vytvořil zvláštní komisi, rozhodne zda se bude hlasovat o nedůvěře

Fanoušci Barcelony protestují proti možnému odchodu Messiho. foto: Reuters

Madrid - Fotbalová Barcelona vytvořila zvláštní komisi, která má za úkol zhodnotit, zda je klub povinen uspořádat hlasování o vyslovení nedůvěry současnému vedení a předsedovi Josepu Bartomeuovi. Tento požadavek vznesla skupina členů podporovaná kandidáty pro příští předsednické volby a pro svolání hlasování získala více než 20.000 podpisů.
  18:51

Vytvoření komise na základě klubových stanov oznámili zástupci Barcelony. Zasednou v ní dva členové stávajícího výkonného výboru, dva členové klubu, kteří podepsali petici jako první, a delegát z katalánského svazu. Poprvé se sejdou v úterý, na rozhodnutí budou mít deset dnů.

Mladíček Riqui Puig na tribuně během přípravného duelu proti Elche.
Jak se bude pod novým trenérem dařit Lionelu Messimu?

Pokud komise shledá, že byly naplněny všechny náležitosti, musí výkonný výbor zorganizovat hlasování v rozmezí 10 až 20 dní od rozhodnutí. Bartomeu by se tak stal třetím předsedou v historii klubu, který hlasování o nedůvěře musel čelit.

Volání po odstoupení současného vedení Barcelony se ozývá od závěru nevydařené minulé sezony, v níž klub nezískal žádnou trofej. Situace se neuklidnila ani s nástupem nového trenéra Ronalda Koemana. Nespokojenost naopak ještě zesílila poté, co Lionel Messi oznámil úmysl z týmu odejít, ačkoliv se nakonec rozhodl zůstat.

Bez ohledu na současnou situaci se Bartomeuův čas v čele klubu chýlí ke konci. V řádném březnovém termínu voleb se o funkci znovu nemůže ucházet, protože už odsloužil dvě volební období.

Autor: