A teď Prymula může všechno: Mrazivé dopady nouzového stavu

29.09.2020 7:39

Ve středu by se mělo uskutečnit mimořádné jednání vlády, na němž by se mělo rozhodnout, zda bude v Česku opět vyhlášen nouzový stav, aby bylo možné dále zpřísnit opatření proti postupující pandemii koronaviru. S návrhem má přijít ministr zdravotnictví Roman Prymula. DeníkN.cz nyní rozebírá, co by vše mohlo nastat.

A teď Prymula může všechno: Mrazivé dopady nouzového stavu
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Roman Prymula v Partii

Podle ministra Prymuly je vyhlášení nouzového stavu nutné. „Bez toho moc šance není,“ uvedl Prymula pro Respekt. Podporu ministru zdravotnictví vyjádřili premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Hlasovat by se tuto středu na mimořádném jednání vlády.

A co můžeme následně čekat za restrikce? „Především je třeba vysvětlit, že samotné vyhlášení nouzového stavu nestanoví nijak okruh zákazů, které vláda využije. Podle krizového zákona může vláda využít velmi dlouhou řadu omezení práv a svobod od práva vlastnického, přes právo pohybu a shromažďování až po právo podnikat,“ píše autorka textu Eva Romancovová. 

Podle jejích slov může vyhlášení nouzového stavu znamenat jen to, že resort zdravotnictví je opatrný a nechce se dostat do sporu se soudy. Je tedy jasné, že ministerstvo chce zavést restriktivní opatření a nechce využít jen zákon o ochraně veřejného zdraví.

Hovoří se například o potřebě zavřít střední školy a omezit shromažďování na maximálně 10 až 20 lidí. I to může být důvodem pro zavedení nouzového stavu. Podle DeníkuN.cz nelze ani vyloučit omezování provozu restaurací, obchodů a hotelů. 

„Režim nouzového stavu v tomto směru vládě zcela rozváže ruce a bude záviset jen na parlamentní kontrole, zda budou omezení udržitelná,“ uzavřela autorka.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…