Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Orbán požaduje rezignaci Jourové. Nelíbí se mu její ‚opovržlivá veřejná prohlášení‘ o Maďarsku

Věra Jourová foto: Reuters

Budapešť/Brusel - Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval k odstoupení místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové. Učinil tak v dopise adresovaném předsedkyni komise Ursule von den Leyenové, který má datum 28. září a který v úterý na Twitteru zveřejnil maďarský vládní mluvčí Zoltán Kovács.
  8:54aktualizováno  11:30

Ministerský předseda reagoval na slova Jourové o nemocné maďarské demokracii. Podle Orbána se Jourová dopustila „hanlivých veřejných prohlášení“ o Maďarsku a navíc urazila občany EU maďarské národnosti tvrzením, že nejsou v postavení, aby si mohli vytvořit vlastní názor.

„Tato prohlášení jsou nejen přímým politickým útokem proti demokraticky zvolené maďarské vládě, jež se stávají běžnými, ale i ponižováním Maďarska a maďarského lidu. Prvé je nevhodné, druhé nepřijatelné,“ napsal Orbán.

Prohlášení Jourové podle maďarského premiéra odporují roli komise jako neutrální a objektivní instituce, zakotvené v Lisabonské smlouvě o institucích EU. Také porušují zásady spolupráce a brání jakémukoli budoucímu smysluplnému dialogu mezi Maďarskem a místopředsedkyní EK.

„Ti, kdo porušují smlouvy, nemohou být obhájci právního státu a evropských hodnot. Prohlášení místopředsedkyně Věry Jourové jsou neslučitelné s jejím současným mandátem, a proto je její odstoupení nezbytné. Zatím s ní maďarská vláda přerušuje veškeré politické styky,“ napsal Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér označuje politický systém prosazovaný svou vládou za „neliberální demokracii“. Jourová v pátečním rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel řekla, že Orbán vytváří „nemocnou demokracii“.

Již v pondělí kvůli tomuto výroku vyzvala Jourovou k rezignaci maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová.

Výzvy k odstoupení Jourové přicházejí v době, kdy Evropská komise dokončuje hodnocení stavu demokracie ve všech unijních zemích.

Nezávislost médií v Maďarsku? Neexistuje. Buď jsou s Orbánem, nebo proti němu, líčí hungarista

Orbánova vláda podle Bruselu oslabuje v Maďarsku demokratické principy. Unijní orgány s Maďarskem dlouhodobě vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot. Komise považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. Jourová už dříve označila za nebezpečný i vývoj v oblasti justice či akademických svobod.

Komise by v nejbližších týdnech měla zveřejnit svou první zprávu hodnotící stav demokracie a právního státu ve všech členských zemích EU. Brusel také prosazuje, aby respektem k vládě práva bylo co nejpřísněji podmíněno čerpání peněz z budoucího sedmiletého rozpočtu EU a fondu pokrizové pomoci ekonomikám zasaženým koronavirovými omezeními. Maďarsko spolu s Polskem se toto spojení snaží oslabit. Souboj o jeho podobu může ovlivnit schválení rozpočtu i fondu, které by členské země chtěly zvládnout do konce roku.

Bartoš s Jourovou souhlasí

Slova místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové o vývoji v Maďarsku jsou pravdivá, nejsou důvodem k rezignaci, ke které vyzval maďarský premiér Viktor Orbán. Na dotaz ČTK to uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle šéfa ODS Petra Fialy by měla být Jourová podobně statečná v hodnocení situace v České republice. V jejím čele je člověk s rozsáhlým střetem zájmů, napsal. Předseda SPD Tomio Okamura s Orbánem souhlasí, činnost Jourové podle něj neprospívá ani českým zájmům.

Jourová se postavila za Twitter a jeho omezování příspěvků. Tady nejde o cenzuru, říká ke sporu s Trumpem

„Potvrdila se platnost rčení, že pro pravdu se člověk nejvíc zlobí. Paní Jourová pravdivě pojmenovala vývoj v Maďarsku, který s obavami pozorujeme i my. Rozhodně to není důvod k rezignaci. Paní Věra Jourová z pozice eurokomisařky konstatovala to, co říkají nezávislí pozorovatelé i představitelé EU již několik let. Současná maďarská vláda trvale válcuje demokratickou opozici, posiluje své dominantní postavení, podkopává nezávislou žurnalistiku nebo práci neziskových organizací,“ uvedl Bartoš.

Orbánův požadavek vnímá jako bezpředmětný i vzhledem k tomu, že Evropská komise odvíjí svou důvěru od Evropského parlamentu, ne od představitele vlády některé z členských zemí.

„Je škoda, že eurokomisařka Jourová není tak statečná v hodnocení situace v České republice, kde stojí v čele vlády člověk s tak rozsáhlým střetem zájmů, jaký nemá v EU obdoby. Maďarsko má jistě své problémy, ale v první řadě bych paní Jourové doporučil, aby se zajímala o vývoj ve své rodné zemi,“ napsal v komentáři pro ČTK Fiala s narážkou na premiéra Andreje Babiše (ANO).

Předsedu české vlády zkoumají kvůli možnému střetu zájmů auditoři Evropské komise. Jejich loňská zpráva, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Premiér to odmítá.

„Jourová potlačuje svobodu a demokracii, prosazuje cenzuru nepohodlných názorů a také slibovala například vyřešit dvojí kvalitu potravin a vykašlala se na to,“ uvedl Okamura. S Orbánem „jednoznačně souhlasí“.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...