Toyota vyvinula pojízdný vodíkový agregát

Japonská automobilka Toyota spolu se společností Denyo vyvinuly vodíkové vozidlo, které slouží jako zdroj elektrické energie v případě výpadku dodávek ze sítě nebo na neelektrifikovaných místech. 

Vodíkové palivové články v autě umožní dodávat nepřetržitě elektřinu po dobu až 72 hodin.
foto: Toyota

Obě firmy nyní zahájily ověřovací zkoušky s cílem dovést vozidlo do komerční podoby. Napájecí vodíkové vozidlo se bude porovnávat s generátory na bázi konvenčních spalovacích motorů s cílem prokázat jedinečné charakteristiky napájení z palivových článků včetně dopadů na různé spotřebiče a vybavení, resp. snižování emisí CO2.

Společně vyvinutý napájecí automobil s kapacitou 612 kWh je postavený na lehkém nákladním vozidle Toyota „Dyna“ a používá systém palivových článků z Toyoty Mirai.

Napájecí jednotka využívá elektrické generátory na palivové články o jmenovitém výkonu 8,5 kW vyvinuté firmou Denyo v rámci projektu sponzorovaném Ministerstvem životního prostředí.

Vozidlo převáží přibližně 65 kg vodíkového paliva ve 27 zásobnících a dokáže tak překonat delší vzdálenost a poté zajistit výrobu elektřiny po mnoho hodin. Během jednoho cyklu vozidlo vyprodukuje kolem 450 litrů vody.

Obě firmy společně zkoumají další možnosti uplatnění elektrifikovaných vozidel s přidanou hodnotou v podobě vysokokapacitního napájecího zdroje, operativně poskytujícího elektřinu tam, kde je to právě potřeba.

Scénáře uplatnění mohou být velmi pestré, od dodávek v místech zasažených přírodní pohromou až po venkovní akce či festivaly pod širým nebem.

Toyota je výrobcem prvního sériového vozu na palivové články Mirai. Celkově již prodala přes 10 000 vodíkových vozů. Vedle toho vyvíjí i nákladní vozy nebo lodě na vodík.

tisková zpráva

29 Comments on “Toyota vyvinula pojízdný vodíkový agregát”

        1. Jasně, když to vyšetří během dne, budete tvrdit, že je
          Jasně, když to vyšetří během dne, budete tvrdit, že je to obětní beránek, když to bude trvat měsíc tak zase něco ututlávají.Pro vás za to může Babiš nebo „Putin“.Gazdík konal dřív než myslel, a je teď za troubu, a co vy?

      1. Neni nahodou povinnost firem nahlasit manipulaci s
        Neni nahodou povinnost firem nahlasit manipulaci s nebezpecnymi latkami pri vyrobe hasicum a jinym organum? Nejspis by stacilo sahnout do regalu a zjistit, kdo v okoli ma opravneni a potrebu pouzivat kyanid. Napada me galvanizace a louhovani zlata. Kdyz to nebyl Agrofert, tak asi jina firma nejakeho smejda z okoli vlady, nebo hradu. Jinak by uz davno na pachatele zaklekli.

          1. Tolik galvanizoven v okoli asi neexistuje ze by potrebovali 10
            Tolik galvanizoven v okoli asi neexistuje ze by potrebovali 10 dnu a nic nezjistili. Podivne je, ze vsechna vysetrovani jsou tak nejak rizene. Dokonce i v parlamentu ano, cssd a kscm dotazy zablokovali. Tolik angazovanosti pro nevysetreni je jaksi divne. Uvidime kdo to bude.

                1. Takže, když bude vyšetřování jakékoliv otravy kyanidem
                  Takže, když bude vyšetřování jakékoliv otravy kyanidem trvat déle než týden , tak je za tím spiknutí na nejvyšší úrovni, nechci vám radit, ale měl by jste zvážit návštěvu specialisty.(Babišofobie?!)

                2. Tak to bude asi Gazdík dvojnásobný trouba bez informací,
                  Tak to bude asi Gazdík dvojnásobný trouba bez informací, že?PS 25. 9.

                3. Pokud jste clanek cetl, tak DEZA manipuluje s kyanidem a
                  Pokud jste clanek cetl, tak DEZA manipuluje s kyanidem a odbourava ho v cisticce. Pokud jim ale vypadnul ozon, tak vsechny jedy sly rovnou do Becvy. Hlavne ze nejdrive tvrdili, ze u nich zadny kyanid neni. Pozdeji museli kapnout bozskou.

                4. Pokud, možná, asi=bulvár.Vážně si myslíte,že by se
                  Pokud, možná, asi=bulvár.Vážně si myslíte,že by se Gazdík omlouval, kdyby neměl jistotu, že to není z DEZA, zvláště před volbami?Pokud se prokáže,že za to může někdo jiný, tak jsem zvědav na vaší reakci.

                5. Ja netvrdim ze to je z DEZY. Jen me udivuje ta aktivita Brabce
                  Ja netvrdim ze to je z DEZY. Jen me udivuje ta aktivita Brabce a dalsich v zajmu agrofertu a jinak totalni nezajem to vysetrit. Nejspis se to nikdy poradne nevysetri a nejak to usne.

                6. Jo jo, vy jenom naznačujete a fabulujete:::Brabec, drive
                  Jo jo, vy jenom naznačujete a fabulujete:::Brabec, drive reditel chemicky Agrofertu tu kauzu nejak zablokoval. Chemicka DEZA z Agrofertu je safra blizko k mistu uniku. Proc se to setreni uz nekona?

                7. Jedy bohužel vyrábí a vypouští stovky dalších firem po
                  Jedy bohužel vyrábí a vypouští stovky dalších firem po celé republice, a my všichni ty chemikálie využíváme v různých produktech.Favoritem je asi Spolana Neratovice.To jestli DEZA stojí za tím průšvihem zatím nikdo neprokázal, a pokud tady nechceme „divoký západ“, tak bych počkal na vyšetření.

                8. Deza je druhy nejvetsi znecistovatel kyanidem v CR. Na to
                  Deza je druhy nejvetsi znecistovatel kyanidem v CR. Na to existuji zapisy. Jinak Deza ma povinnost do konce roku 2020 instalovat novou cisticku kyanidu. Ta stara nejspis uz nepracuje spravne.

                9. Už se opakujete-„nejspíš“,spekulace nechte bulváru, na
                  Už se opakujete-„nejspíš“,spekulace nechte bulváru, na technickém webu by snad měly převládat fakta, vy prostě máte „třídního nepřítele“ a ten může za všechno, včetně zatmění slunce, že?

                10. No jsem zvědav, zda pravda nakonec vyplyne na povrch.
                  No jsem zvědav, zda pravda nakonec vyplyne na povrch. Odhaduji, že i pokud je to z DEZY, nic se nevyšetří minimálně příští týden, tedy do voleb.

      2. Když tak čtu o vyústění kanálu, kolem kterého je hodně
        Když tak čtu o vyústění kanálu, kolem kterého je hodně firem, napadá mne, zda to není ten, který odvádí vodu z ČOV areálu bývalé Tesly Rožnov. Délka cca 15km, ústit do Bečvy by měl někde za areálem DEZA. Údajně bývalo v odpadních vodách z Tesly tolik chemikálií, že se mohla vypouštět až v místě s velkým průtokem, aby se ta chemie naředila. Těch galvanoven cestou taky pár bude.

Napsat komentář