Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Po hádce s českým manažerem Američan ostře zkritizoval hotel v Thajsku. Za pomluvu skončil ve vězení

Svět

  16:34aktualizováno  18:36
Americký turista napsal na cestovatelskou platformu TripAdvisor ostrou recenzi na thajský hotel, kde trávil dovolenou. Stěžoval si na českého manažera, který mu nechtěl dovolit pít s přáteli vlastní gin. Vedení resortu se ale kritika nelíbila a podalo žalobu, policie pak Američana na základě kontroverzního zákona proti pomluvě zatkla. Osud amerického turisty zaujal média po celém světě.

Resort The Sea View v oblíbené thajské turistické destinaci Ko Čang. foto: Sea View Koh Chang

Nostalgie po cestování. Odstavené letouny v pandemií uzavřeném Thajsku se mění v kavárny a restaurace

Američan Wesley Barnes, který se živí jako učitel v Thajsku, se rozhodl strávit dovolenou v ostrovním rezortu The Sea View v oblíbené thajské turistické destinaci Ko Čang. 

Celý incident začal tak, že si Barnes přinesl do prostoru hotelu vlastní láhev ginu. Když ji začal s přáteli konzumovat, chtěl mu číšník udělit pokutu 500 bahtů (cca 350 korun). Došlo k hádce, kvůli níž přišel manažer restaurace, mimochodem Čech, který pokutu sice prominul, ale turistu s jeho doprovodem z místa vykázal. Událost popisují servery The New York TimesThai Examiner.

Resort The Sea View v oblíbené thajské turistické destinaci Ko Čang.
Resort The Sea View v oblíbené thajské turistické destinaci Ko Čang.

Barnes s odkazem na tuto zkušenost pak hotel zkritizoval za nepřístojné chování k hostům. Na platformě TripAdviser udělil nejnižší možné hodnocení a přidal ostrý komentář. „Zaměstnanci byli nepřátelští, nikdo z nich se ani neusmál. Manažer restaurace byl velice hrubý a sebestředný. Je z České republiky. Existují hotely s vlídnějším personálem. Tomuto místu se vyhněte, jako by šlo o koronavirus,“ napsal. Podobné hodnocení zopakoval na dalších platformách, uvádí NYT.

Hotel se však brání. Podle jeho vedení tito hosté dělali rozruch a český manažer přišel situaci uklidnit. Po chvilkové rozmluvě si prý podali ruce.  Resort proto nechtěl mít poškozenou reputaci. Hosta vedení kontaktovalo, ale nepodařilo se mu s ním domluvit na stažení recenze, tudíž se rozhodlo podat trestní oznámení na základě zákonu o pomluvě.

Výsledkem bylo to, že pro Američana si přijela imigrační policie a víkend strávil ve vězení. Poté ho propustila na kauci. Vyšetřování dále pokračuje a pokud bude Barnes usvědčen, čekají ho dva roky za mřížemi, pokuta až 200 000 bahtů (cca 147 000 Kč) a následná deportace ze země.

TripAdvisor se k situaci podle NYT vyjádřil tak, že případ prozkoumá, ale že zásadně protestuje proti tomu, aby byl kdokoliv souzen za to, že vyjádří svůj názor na jejich platformě. Hotel tvrdí, že nešlo o vyjádření objektivního názoru, ale o zlý úmysl a záměrné poškození jména.

„Souhlasíme, že použití zákona proti pomluvě se může zdát nepřiměřené této situaci, avšak host odmítl komunikovat a místo toho dále zveřejňoval negativní a nepravdivé recenze,“ reagovalo podle NYT vedení rezortu. „Chceme se pouze ujistit, že tyto nepravdivé recenze přestanou. Neměli jsme možnost s hostem od podání žaloby mluvit,“ dodal hotel. 

V úterý uvedl Barnes v rozhovoru pro AP News, že se neúspěšne pokusil hotel kontaktovat a má zájem se domluvit. Pokud se domluva nepodaří, stane před soudem 6. října.

Aktivisté v Bangkoku zahájili masivní protivládní demonstraci, v den výročí tamního převratu

Snaha vedení hotelu o zlepšení reputace selhala, jelikož příběh vězněného hosta se začal šířit jak v médiích, tak po online platformách. Mnoho uživatelů píše hotelu další špatné recenze a to s odkazem na nespokojeného zákazníka, který skončil ve vězení.

Celá situace nepomáhá thajské, pandemií zasažené ekonomice, která z velké části závisí na cestovním ruchu. Země se po lockdownu snaží znovu postavit na nohy a otevřít svá letoviska, podobné incidenty mohou turisty však pouze odradit.

Nejde o ojedinělý případ

Lidskoprávní organizace dlouhodobě kritizují thajskou legislativu. Jak v tomto případě uplatněný zákon proti pomluvě, který často slouží k tomu, aby umlčel hlasy kritiků firem a korporací, tak normu o urážce majestátu, která má chránit thajského monarchu, a je rovněž terčem velké kritiky.

The New York Times upozorňuje na případ z minulého roku, kdy thajská novinářka Suchanee Cloitre v příspěvku na Twitteru kritizovala podmínky zaměstnanců v drůbežářském řetězci Thammakaset. Byla odsouzena a nyní si odpykává dvouletý trest ve vězení.  Zákon o urážce majestátu je ještě přísnější. Urážka krále může znamenat až 15 let za mřížemi.

Autoři:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...