Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Poprvé v televizi proti sobě. Biden v noci může očekávat od Trumpa ledacos, dojde na ostrou výměnu názorů?

Přípravy na předvolební debatu mezi Trumpem a Bidenem. foto: Reuters

Analýza
WASHINGTON/PRAHA - Televizní debaty obou hlavních kandidátů představují vyvrcholení americké prezidentské kampaně. Úřadující hlava státu republikán Donald Trump a jeho demokratický vyzyvatel Joe Biden se chystají poprvé změřit své síly a zkřížit argumenty v noci na středu středoevropského času. Pět týdnů před volbami se mezi nimi očekávána ostrá výměna názorů.
  21:09

Oba kandidáti se mají střetnout na půdě kampusu Case Western Reserve University ve státě Ohio. Právě ten je jedním z klíčových států USA při volbě prezidenta. Rozdělení rolí je již předem dané. Očekává se, že obhájce mandátu Trump, jehož vidí většina aktuálních průzkumů zaostávat za Bidenem, bude na svého protikandidáta od první chvíle útočit. I proto, že se prezident dostal v posledních dnech pod tlak kvůli zveřejnění informací, že v minulosti neplatil žádné nebo jen minimální federální daně z příjmu. 

Trump neplatil skoro žádné daně, tvrdí americký deník. Je to dezinformace, reagoval prezident

Má se za to, že se prezident zřejmě pokusí odvést pozornost směrem k Bidenově zdravotnímu stavu. Svého demokratického vyzyvatele Trump dlouhodobě označuje jako „sleepy Joe“ („ospalého Joea“), jenž prý není z duševního hlediska v situaci, aby dokázal vykonávat úřad. Nedávno pak Trump své osobní útoky ještě vystupňoval ničím nepodloženým tvrzením, že Biden údajně bere léky zvyšující jeho výkon, neboť jinak by vůbec nebyl schopný zvládat stres související s kampaní.

I na tyto situace se zřejmě Joe Biden, aspoň podle informací amerických sdělovacích prostředků, systematicky připravuje. Jeden z jeho poradců, Bob Bauer, přitom hrál roli Donalda Trumpa. Mnozí analytici ovšem pochybují, že se lze na současného prezidenta vůbec nějakým způsobem předem připravit.

Sanders volá po nezávislé volební komisi. Trump podle něj podrývá americkou demokracii

„Dá se očekávat, že Donald Trump bude dál Donaldem Trumpem. Bude používat urážlivé přezdívky, bude se vychloubat a bude lhát. Ale díky tomu, že si všichni v USA za čtyři roky jeho vlády na tento styl zvykli, nebude to mít velký vliv. Podle svých slov se na debaty nepřipravuje,“ uvedl pro Lidovky.cz odborník na politickou komunikaci z Missourijské univerzity Mitchell McKinney.

Současný šéf Bílého domu je popisován jako natolik nevypočítatelný soupeř, že vzájemná konfrontace bude od Bidena vyžadovat, aby počítal se vším a dokázal svou strategii podle vývoje debaty pružně měnit.

„Ztratit v debatách může především Joe Biden. Jeho styl je známý již teď. Je klidný a rezervovaný. Umí si počkat na dobrý moment pro útok, ale není tak agresivní jako Trump,“ vysvětlil McKinney pro Lidovky.cz. I z tohoto důvodu se dalo očekávat, že někdejší viceprezident v administrativě Baracka Obamy Biden se bude snažit stočit pozornost na aktuální situaci v zemi a zejména krizi vyvolanou koronavirovou nákazou. Jeho ústředním poselstvím ve vztahu k voličům by proto mohlo být, že Trump pandemii nezvládl. Nejenom tím, že její rizika zpočátku zlehčoval, ale i proto, že navzdory vlastním slibům dosud nedostal situaci pod kontrolu.

Republikáni mají podle Trumpa povinnost Ginsburgovou okamžitě nahradit, další soudkyní by měla být opět žena

Prezident by se naopak mohl pokusit odvést pozornost od aktuální situace a snažit se vykreslit svého konkurenta jako „loutku v rukách extrémně levicových kruhů“. Pak by údajně každý hlas odevzdaný Bidenovi znamenal ohrožení „ducha Ameriky“, nástup „socialismu“ a vysokých daní.

Americká prezidentská debata přitahuje tradičně velkou pozornost diváků. Když se v roce 2016 střetli tehdejší demokratická uchazečka Hillary Clintonová a právě Donald Trump, patřila jejich bouřlivá diskuse k nejsledovanějším v historii. K televizním obrazovkám svého času usedlo na 84 milionů Američanů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!