Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Britská Dolní sněmovna schválila návrh zákona o vnitřním trhu, přestože podle některých porušuje mezinárodní právo

Svět

  22:07aktualizováno  22:25
Londýn - Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které by zákon vláda premiéra Borise Johnsona mohla použít, aby nabourala jeden z pilířů dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Předlohu ještě musí schválit Sněmovna lordů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

Návrh zákona poslanci schválili poměrem hlasů 340 ku 256. Učinili tak navzdory tomu, že členové vlády před nedávnem přiznali, že by zákon porušil mezinárodní právo. Podle ministra pro Severní Irsko Brandona Lewise ale jen „velmi specifickým a omezeným způsobem“.

Rozvod s Unií stál už Británii víc než výstavba ISS. Brexit zemí podle expertů otřese razantněji než pandemie

Premiér Boris Johnson zákon obhajuje jako nezbytnou pojistku a „záchrannou síť“ pro případ, že s Bruselem nevyjedná obchodní dohodu. Zabránit zákonem chce především tomu, aby EU používala otázku Severního Irska jako „klacek“ proti Británii.

Zákon v případě schválení umožní britské vládě nabourat jeden z pilířů brexitové dohody, kterou loni Johnson s EU uzavřel. Norma míří na takzvaný protokol o Severním Irsku, který stanovuje, že na tuto část Spojeného království se i po přechodném období po brexitu, tedy po konci letošního roku, budou vztahovat pravidla jednotného unijního trhu. Cílem protokolu je předejít kontrolám na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Spor mezi EU a Británií o porušování brexitové dohody se vyostřil, Londýn nic měnit nehodlá

Evropská unie návrh zákona o vnitřním trhu kritizuje. Nesouhlas s ním vyjádřila také pětice bývalých premiérů: konzervativci Theresa Mayová, David Cameron a John Major a labouristé Tony Blair a Gordon Brown.

Návrh měl i řadu kritiků ve vládní Konzervativní straně, Johnson je ale nakonec přesvědčil, aby pro něj hlasovali. Slíbil jim, že budou moci o použití pravomocí vyplývajících ze zákona v parlamentu hlasovat.

Autor: