Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Události

Češi se dozví nová opatření kvůli covidu, Slavii čeká den ‚D’ a Slovensko projedná nouzový stav

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto:  Michal Šula, MAFRA

Původní zpráva
Praha - RANNÍ BRIEFING. Editoři serveru Lidovky.cz pro vás připravili přehled nejočekávanějších událostí dne. Co se bude dít?
  5:00

Prymula odtajnil další plán. Vnitřní akce jen pro deset lidí, sport bude bez diváků, divadla dostanou výjimku

Veřejnost se dozví, jaká opatření ohledně covidu vejdou v nejbližší dobu v platnost. Dá se očekávat, že ministerstvo zdravotnictví oznámí  uzavření středních škol podle rizikovosti regionu. Pravidla ovlivní i chod vnitřní a venkovní aktivity. Maximální kapacitu by měla omezit na 10 uvnitř, respektive 20 lidí venku. Podle ministra Romana Prymuly bude existovat ale i řada výjimek. Půjde například o fungování divadel. 

Také dojde odpoledne k rozhodnutí vlády ANO a ČSSD o nouzovém stavu. Kvůli epidemii nového typu koronaviru by v Česku platil v tomto roce již podruhé. Opozice se jeho zavedení nezamlouvá. Prymula hájí jeho zavedení  snahou o brzké snížení reprodukčního čísla viru.

Rozhodne se i o nových pravidlech takzvaného kurzarbeitu. Odpoledne je na programu například druhé čtení nové zbraňové legislativy.

Během noci proběhla první televizní debata, kde na sebe přímo narazili oba hlavní prezidentští kandidáti úřadující prezident Donald Trump a jeho vyzyvatel Joe Biden. Během středy očekávejte ohlasy na jejich vystoupení.

Také na Slovensku přituhuje. Vláda zde též projedná možnost nouzového stavu kvůli covidu-19.  Platit by měl podle premiéra Igora Maťoviče v zájmu rychlého obstarání ochranných pomůcek nebo testů. 

Newyorčané se dočkají. Po šesti měsících se konečně obnoví provoz ve vnitřních prostorách restaurací, ale jen na čtvrtinu kapacitu.

Pro fotbalovou Slavii nastane den „D“. Ve středu se rozhodne, jakou cestou se vydá. V odvetě čtvrtého předkole Ligy mistrů vyzve v Dánsku tamního mistra Midtjylland. První utkání skončilo bez branek. V případě postupu čeká Pražany pohádková odměna a snová účast v základní skupině Ligy mistrů, v opačném případě se musí spokojit s účastí ve skupinové fázi Evropské ligy, která platí za chudou příbuznou.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...