Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Chaotická ‚kočkovaná‘ Trumpa s Bidenem v televizi. Uznají výsledky voleb a jak se vyjádřili k extremistům?

Zleva Melania Trumpová, prezident USA Donald Trump, kandidát na prezidenta za demokraty Joe Biden a jeho žena Jill. foto: ČTK/AP

Praha/Cleveland - V Clevelandu skončila první ze tří debat amerických prezidentských kandidátů, republikánského prezidenta Donalda Trumpa a jeho demokratického vyzyvatele Joea Bidena, poznamenaná chaotickými výměnami a ostrými vzájemnými výpady. Na závěr debaty Biden přislíbil, že bude respektovat výsledek voleb, zatímco Trump hovořil o hrozbě volebních podvodů.
  5:41aktualizováno  7:02

Poprvé v televizi proti sobě. Biden v noci může očekávat od Trumpa ledacos, dojde na ostrou výměnu názorů?

Na otázku moderátora, zda kandidáti přijmou výsledek voleb a vyzvou své stoupence, aby zůstali klidní a neuchylovali se k nepokojům, Biden řekl, že výsledek přijme, až budou spočítány hlasy. „Pokud to nebudu já, výsledek přijmu,“ řekl.

Donald Trump přímo neodpověděl, ale opět mluvil o neprokázaném riziku volebních podvodů, které sebou nese korespondenční hlasování. Vzhledem k pandemii covidu-19 je tento způsob hlasování letos mnohem rozšířenější než v minulosti. V řadě států se rovněž již začalo hlasovat.

„Vyzývám své stoupence, aby šli k volbám a vše pečlivě sledovali,“ řekl Trump.

Starší Trumpovo vystoupení:

V pasáži debaty věnované někdy násilným demonstracím, které postihly řadu amerických měst po sporných zásazích policie proti černochům, se prezident Trump vyhýbal otázce moderátora, zda je ochoten odsoudit ozbrojené skupiny bělošských nacionalistů. „Skoro všechno násilí, které vidíme, pochází z levého křídla, ne z pravého,“ řekl.

„Jsem ochoten udělat cokoli. Chci, aby zavládl mír,“ řekl Trump a chtěl, aby moderátor uvedl konkrétní jména skupin, na které se má obrátit. „Proud boys - ustupte stranou a buďte připraveni,“ řekl nakonec v souvislosti s krajně pravicovou skupinou Proud Boys, která se střetla s demonstranty v Portlandu a dalších městech. „Ale něco vám řeknu, někdo by měl něco udělat s Antifou...protože toto není pravicový problém, ale levicový,“ dodal.

Debata se rovněž dotkla tématu změn klimatu. Trump nakonec připustil, že člověk má na ni „do určité míry“ vliv, ale zdůraznil, že je proti striktním regulacím, protože mají negativní dopad na byznys. I proto Spojené státy za jeho vlády odstoupily od pařížské dohody o klimatu, protože takové dohody podle něj „ženou nahoru ceny energie“.

Biden přislíbil, že pokud bude zvolen, USA se k dohodě opět připojí. Na dotaz o rozsáhlých požárech na západě USA Trump zopakoval, že by mohly být vyřešeny „lepší správou lesů“. Všechny státy postižené požáry mají demokratické guvernéry.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...