Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

"Šmejdi" mají nový byznys. Nabízí nekvalitní a předražené zámky

Martin Thoř, FYI Prague
středa 30.9.2020

Ilustrační foto
Autor: RegionálníPortály.cz

Senioři po celé České republice se v posledních měsících opět stávají vyhledávaným cílem podvodných prodejců. „Šmejdi“ se však od prodeje nádobí a dek přesunuli k zabezpečení a seniorům nyní vnucují předražené a často i nekvalitní zámky. Pod záminkou zvýšení bezpečnosti bytu či domu tak připraví důvěřivé lidi o tisíce korun. Neodborný zásah a výměna zámkové vložky navíc může poškodit nejen zámek, ale i celé dveře. Jak se podvodníkům bránit a na co dát při výběru zámku pozor? To radí Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti TOKOZ, která se již 100 let ve Žďáru nad Sázavou věnuje výrobě certifikovaných zámků a kování.

Žádná unáhlená rozhodnutí

Kvalitní zámek nemusí stát pět tisíc korun, ale vždy by mělo být jasné, kdo ho vyrobil. Výrobce lze najít na krabičce nebo obalu zámkové vložky a spolu s ním by měly být dohledatelné i další informace. Zámky musí splňovat technické normy ČSN a EN a pokud prodejce tvrdí, že je vložka bezpečnostní, měl by to doložit platným certifikátem. Nejjednodušším způsobem je ověření typu zámku a výrobce na internetu, kde si můžeme snadno zjistit i cenu konkrétního zámku a vyhnout se kupování předraženého pod nátlakem.

Výměna v rukou odborníka

Vyměnit zámek zvládne i zručný laik, ale pokud si nejste jisti, nechte výměnu na odborníkovi. Ten však nikdy nechodí neohlášený a nezvoní bez objednání, jak se tomu často děje u podvodných prodejců. Nezvané „techniky“ proto domů nepouštějte a pokud potřebujete vyměnit zámek, obraťte se na nejbližšího prověřeného zámečníka. Takového naleznete například v mobilní aplikaci „Zabezpečte se“. Ten vám doporučí nejvhodnější typ zámku, který se hodí ke stávajícímu kování i samotným dveřím. A pokud nepoužíváte chytrý telefon nebo mobilní aplikace, požádejte své děti či příbuzné, jistě bude někdo znát ze svého okolí dobrou klíčovou službu ve formě existujícího kamenného obchodu.

Pozor na pojistné plnění

Nekvalitní zámek, který nesplňuje potřebné normy a certifikace, může nejen zničit dveře, ale také výrazně znepříjemnit jednání s pojišťovnou v případě pojistné události. Pokud chcete zámky vyměnit, je třeba zkontrolovat pojistnou smlouvu a řídit se v ní specifikovanými požadavky na výši a typ zabezpečení dveří, pokud smlouva tyto požadavky obsahuje. Certifikovaná bezpečnostní vložka v minimálně třetí bezpečnostní třídě jednak lépe ochrání náš majetek, a nebude hrozit krácení pojistného plnění v případě loupeže.

TOP
RETEX a.s. nabízí práci na pozici Operátor logistiky (35 000 - 40 000 Kč/měs.) v obci Moravský Krumlov

Operátor logistiky (35 000 - 40 000 Kč/měs.)

RETEX a.s. Moravský Krumlov nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). Vyžadován výuční list. ➤   Co vás na této pozici čeká? , Příjem a výdej materiálu, polotovarů, surovin, hotových výrobků, Práce v nepřetržitém…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama