Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svět

Útočník z Paříže obviněn z pokusu o vraždu s motivem terorismu a zločinného spiknutí

Podle francouzských médií útočníci použili sekeru nebo mačetu. foto: ČTK

Paříž - Pětadvacetiletý Pákistánec, který v pátek v Paříži před bývalou redakcí satirického časopisu Charlie Hebdo sekáčkem vážně zranil dva lidi, byl obviněn z pokusu o vraždu s teroristickým motivem a ze zločinného spiknutí. Informovala o tom v noci na středu agentura AFP s odvoláním na národní protiteroristickou prokuraturu (Pnat).
  7:21

U bývalé redakce Charlie Hebdo útočil patrně ‚někdo jiný‘. Podezřelý použil falešnou identitu

Pákistánec Zahír Hasan Mahmúd byl po čtyřech dnech ve vazbě předveden před vyšetřujícího soudce, který ho obvinil z pokusu o vraždy s teroristickým pozadím a zločinného spiknutí. Muž zůstává ve vazbě.

V úterý prokuratura oznámila, že Pákistánec ve Francii vystupoval pod falešnou identitou. Vydával se za Hasana Alího narozeného v roce 2002 a po svém příjezdu do Francie v roce 2018 využíval sociální dávky poskytované nezletilým. Státní zástupce též uvedl, že tajné služby o něm neměly žádné záznamy a že muž chtěl podpálit redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Domníval se totiž, že v dané ulici stále sídlí. Redakce se ale už dříve přestěhovala na tajné místo.

Hlavním podezřelým z útoku v Paříži je 18letý Pákistánec. Myslel si, že Charlie Hebdo sídlí na stejné adrese

V pařížské ulici Nicolase Apperta, kde Hasan Mahmúd v pátek sekáčkem vážně zranil muže a ženu, redakce časopisu Charlie Hebdo sídlila dříve a v lednu 2015 se tam stala terčem útoku dvou islamistických radikálů, kteří zabili 12 lidí a dalších 11 osob zranili. Proces v této kauze začal začátkem tohoto měsíce a ve stejný den Charlie Hebdo otiskl opět karikatury proroka Mohameda.

V souvislosti s pátečním útokem zadržela policie kromě hlavního podezřelého desítku lidí, včetně několika spolubydlících Zahíra Hasana Mahmúda i jeho bratra. Všechny ale už z vazby propustila, uvedla  AFP.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!