Naše parametry jsou teď jedny z nejhorších na světě, řekl Prymula. Nouzový stav chce na měsíc

Nouzový stav by měl podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) platit měsíc. Mezi důvody, proč ho chce vláda vyhlásit, šéf resortu zmínil přijetí opatření, která pomohou zastavit raketový růst počtu nakažených. Poslancům ve sněmovně řekl, že aktuální vývoj epidemie koronaviru ohrožuje kapacitu zdravotnických zařízení - česká čísla prý patří k nejhorším na světě.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 12:52 30. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Abychom mohli využít i další posily, tak zase potřebujeme nouzový stav. Chceme zapojit mediky z lékařských fakult zejména z posledních ročníků, a pro to, abychom to mohli učinit a mohli jim vyhlásit pohotovost, tak zase je nutný nouzový stav,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

V Česku přibylo během úterý 1965 případů koronaviru, nemocných je přes 34 tisíc lidí

Číst článek

Nynější případy jsou podle něj mírnější než na jaře, ale pokud nastal zhruba dvacetinásobný nárůst, je zřejmé, že počty už začínají ohrožovat kapacitu zdravotnického systému.

„Pokud nebudeme nic dělat, tak se dostaneme do situace, kdy naše lůžka budou obsazena covidovými pacienty,“ varoval.

Kapacita lůžek je podle něj zatím dostatečná, ale pro další postup už je nutné lůžka v regionech restrukturalizovat a používat lůžka využívaná pro jiné diagnózy.

Text pokračuje pod online reportáží.

Odborníci se podle něj shodli na tom, že strategie, která znamená rychlý zásah na krátkou dobu a potom uvolnění, je strategie nejefektivnější a také nejlevnější.

Vnitřní aktivity budou omezeny na 10 lidí, venkovní na 20, uvedl Prymula. Výjimku dostanou divadla

Číst článek

Omezování shromažďování lidí podle něj cílí hlavně na volnočasové aktivity. Dopady na kulturní a sportovní akce sice nastanou, připustil. Tyto akce budou nepochybně ekonomicky postižené, ale je to jen na dobu 14 dnů a potom vláda opatření zase rozvolní, dodal.

V případě sportovních akcí se budou konat profesionální soutěže, ale budou se odehrávat bez diváků. V kultuře se nebudou uvádět opery a muzikály, protože prostřednictvím zpěvu se vir šíří intenzivně.

Vláda nebude na rozdíl od jara vymezovat zvláštní dobu pro nakupování seniorů v obchodech. Chce na ně ale apelovat, aby omezili návštěvy různých zařízení a omezili riziko, že se nakazí. Nouzový stav chce ministr zdravotnictví Roman Prymula od pondělí.

Prymula se nejprve svůj záměr snažil obhájit před poslanci ve sněmovně. Odpoledne totiž bude o vyhlášení nouzového stavu rozhodovat vláda ANO a ČSSD, k jednání zasedne hodinu po poledni.

Prymula: Nouzový stav má být vyhlášen od pondělí. Za 30 dnů bychom druhou vlnu měli zvládnout

Číst článek

Kabinet může vyhlásit nouzový stav nejvýše na 30 dnů, podle Prymuly by tato doba měla umožnit zvládnutí druhé vlny onemocnění. Sněmovna jej může zrušit. Dolní komora pak rozhoduje i o případném prodloužení stavu nouze, jak se několikrát stalo při jarní vlně epidemie.

Pokud by vláda nouzový stav opět vyhlásila, bylo by to letos již podruhé. Nejdelší nouzový stav v historii Česka platil letos na jaře od 12. března do 17. května, celkem šlo o 66 dní. Dříve byl nouzový stav vyhlášen například po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme