Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Před pandemií bylo 29 milionu Američanů bez zdravotního pojištění, častěji se jedná o muže

Svět

  10:51
Washington - Počet Američanů v produktivním věku, tedy mezi 18 a 64 lety, bez zdravotního pojištění před pandemií covidu-19 výrazně vzrostl. V loňském roce se počet osob bez pojištění zvýšil o 2,5 milionu na 28,8 milionu, uvedlo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Bez pojištění jsou častěji muži a hispánci.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Shutterstock

V loňském roce tak zdravotní pojištění nemělo 14,5 procenta Američanů v produktivním věku. Experti odhadují, že počet nepojištěných Američanů se mohl za epidemie ještě zvýšit kvůli ztrátě zaměstnání či příjmu. „Nejnovější odhady tvrdí, že pojištění ztratilo 5 až 10 milionů lidí,“ uvádí agentura AFP. Předchozí prognózy přitom odhadovaly, že o pojištění mohlo během epidemie přijít až 25 milionů osob.

Trumpův boj s nákazou. Miliony lidí v USA si nemohou dovolit léčbu, nemají pojištění

Podle zprávy CDC byli bez pojistky častěji muži (16 procent) a hispánci (30,2 procenta). Zdravotní pojištění chybí častěji lidem se špatným zdravotním stavem (17,6 procenta) než s dobrým zdravotním stavem (14,1 procenta). Bez pojištění jsou také běžněji Američané ve věku do 50 let.

Jako hlavní důvod, proč neuzavřeli pojistku, uvádějí Američané cenu. Pro tři čtvrtiny z nich byla pojistka příliš drahá. Čtvrtině nepojištěných Američanů odmítly poskytnout krytí samotné pojišťovny. Pětina lidí také uvedla, že pojistku nechtěli či nepotřebovali. Tento názor vyjadřovali častěji muži ve věku do 50 let.

Vláda projedná největší novelu zákona o zdravotním pojištění za poslední roky. Má změnit úhrady drahých léků

Chybějící zdravotní pojištění experti uvádějí jako jeden z možných důvodů vysokého počtu nakažených koronavirem ve Spojených státech. „Nepojištění lidé často odkládají návštěvu u lékaře až do doby, kdy začnou být jejich příznaky vážné,“ uvádí agentura AP. Spojené státy jsou zemí s největším počtem nakažených covidem-19 na světě. Od začátku epidemie se koronavirem nakazilo v USA 7,2 milionu osob a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo přes 200 000 osob.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!