Hlavní obsah

„Přehledně“: Kterak ministr Prymula zlepšil komunikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když premiér Andrej Babiš (ANO) 21. září oznámil, že nástupcem Adama Vojtěcha v čele ministerstva zdravotnictví bude epidemiolog Roman Prymula (oba za ANO), vytkl si nový ministr za cíl „dramatické zlepšení komunikace“, jejíž chaotičnost kritizovala nejen opozice, ale i občané.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Článek

Pondělí 21. září – zlepším komunikaci

O potřebě zlepšení komunikace Prymula hovořil v rozhovoru pro Seznam Zprávy ještě před svým oficiálním jmenováním, které následně proběhlo na zámku v Lánech.

Prezident jmenoval Romana Prymulu ministrem zdravotnictví

Domácí

Úterý 22. září – omezíme hromadné akce

Novopečený ministr Prymula po uvedení do úřadu prohlásil, že nouzový stav zatím není nutný. Za týden či dva se situace může změnit.

Pravděpodobné je podle něj další omezení hromadných akcí a provozu restaurací a barů. Diskutuje se o posunutí zavírací doby na 22:00 ze současných 24:00 hodin. Zároveň je pravděpodobné omezení počtu účastníků na 100 na venkovních akcích a 50 na vnitřních.

Ministr odmítá zavírání 1. stupně základních škol. Pro některé regiony se podle něj nicméně diskutuje o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol či na středních školách.

Nový ministr hned utahuje šrouby: Bary budou zavírat v deset, hromadné akce čeká omezení

Domácí

Ministr bez podrobností serveru iDnes řekl, že od čtvrtka se pro diváky omezí sportovní akce s tím, že nařízení vyhlásí ministerstvo ve středu.

Následně na tiskové konferenci uvedl, že se brzy pravděpodobně omezí počet účastníků na 100 na venkovních akcích a na 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro méně rizikové akce.

Ke sportu později ministr v České televizi uvedl, že počet diváků na sportovních akcích by se měl omezit asi na 2000 sedících lidí.

Středa 23. září – jak omezíme hromadné akce

Prymula řekl, že počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích se omezí na 2000, na vnitřních na 1000 sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory.

Venkovní akce na stání se budou moci konat pouze do účasti 50 osob, oznámil dále Prymula.

Prymula představil nová epidemiologická opatření

Domácí

Restaurace a bary budou muset podle ministrova vyjádření od čtvrtka zavírat ve 22:00, v platnosti má být opatření dva týdny.

V rádiu Frekvence 1 Prymula večer řekl, že se připravují klinická kritéria, jež budou definovat, za jakých podmínek mohou děti v případě velmi lehkých respiračních onemocnění chodit do školy.

Pátek 25. září – chystáme další opatření

Ministr Prymula na tiskové konferenci oznámil, že příští týden budou vydána další opatření omezující shromažďování. Dotknou se podle něj hlavně volnočasových aktivit, nikoliv ekonomiky.

Půjdeme cestou kratšího zásahu než salámovou metodou, řekl Prymula

Domácí

Ministr nastínil i další vývoj epidemie. „Světlo na konci tunelu je imunita národa. Ta může vzniknout dvojí cestou. Buď nákazu velký počet lidí prodělá, druhý faktor je vakcinace,“ řekl Prymula. Žádná schválená očkovací látka ale podle něj zatím není a některé mají v posledních fázích vývoje problémy. „Bude trvat ještě tak dva měsíce, než se dostaneme na hodnoty, které budou přijatelné. A pak budeme muset v nějakém kombinovaném režimu nárůstu a poklesu vydržet ještě tak do poloviny příštího roku, kdy bychom se definitivního světla mohli dočkat,“ dodal.

Sobota 26. září – omezíme setkávání lidí

Prymula v rozhovoru pro deník Právo připustil, že uvažuje o omezení počtu osob, které se mohou potkávat.

Prymula: Pravděpodobně omezíme počty osob, které se smějí potkávat

Koronavirus

Neděle 27. září – omezíme volnočasové aktivity

Prymula avizoval, že ohlášené omezení volnočasových aktivit bude znamenat maximální účast deset až 20 lidí. Vyhlášení příslušného opatření očekává ve středu nebo v pátek, řekl v pořadu Partie na televizi Prima.

Prymula: Dohromady nejvýš 10 až 20 lidí, střední školy zavřít

Domácí

Neočekával uzavírání základních škol. Jako pravděpodobný se mu jevil přechod středních škol na dálkovou výuku. Výjimku by podle něj mohly mít 1. ročníky středních škol.

Pondělí 28. září – vyhlásíme nouzový stav

Ministr týdeníku Respekt řekl, že navrhne vládě vyhlášení nouzového stavu, neboť je to nutné kvůli potřebným plošným opatřením.

Prymula chce nouzový stav. Vláda to bude řešit už ve středu

Domácí

Úterý 29. září – zavřeme střední školy, sport bude bez diváků

Prymula po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) oznámil, že střední školy v regionech s vyšším rizikem nákazy se zřejmě od pondělí po dobu 14 dnů uzavřou. Detaily by měly zaznít ve středu.

Ministr rovněž řekl, že nouzový stav by měl být vyhlášen také od pondělí.

Prymula: Nouzový stav omezí vzdělávání a volnočasové aktivity

Domácí

Večer v České televizi ministr dodal, že od pondělí by v celém Česku měly být kvůli koronaviru plošně omezeny vnitřní aktivity maximálně na deset lidí, venkovní na 20 lidí.

Měla by však platit i řada výjimek. Hrát mají například divadla, sportovní soutěže mohou podle něj pokračovat bez diváků. Zrušeny naopak budou velké hudební koncerty.

„Na druhou stranu běžná divadelní představení, činohry, balet a podobně, ty budou prakticky bez omezení,“ uvedl ministr.

Prymula: Vevnitř nejvýše 10 lidí, venku 20. Koncerty rušíme, sport bez diváků

Domácí

Jiná pravidla by podle ministra měla platit pro amatéry. „Veškeré soutěže, které jsou registrovány a organizovány svazem, se budou hrát v normálním složení, u těch ostatních už bohužel bude venku limit 20 lidí,“ dodal ministr.

Reklama

Související články

Roman Prymula v civilu

Se svým věčně vážným výrazem a úspornou mluvou v sobě nezapře vojáka. Ještě před pár měsíci se o něm hovořilo jako o „muži na odstřel“, pak ale zemi provedl...

Výběr článků

Načítám