Hlavní obsah

Babiš: Registrace v hospodách je nesmysl! Prymula: Je to zvažované opatření

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek v superdebatě na České televizi uvedl, že se lidé při vstupu do restaurací a hospod registrovat nebudou. Zpochybnil tak výrok ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který to sdělil při čtvrtečních interpelacích. Ten svá odpolední slova večer na Twitteru upřesnil, když napsal, že je to zvažované opatření pro případ zhoršení situace.

Andrej Babiš vyvrací výrok Romana PrymulyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Pan Prymula je nový. Dneska mluvil o nějakém formuláři v hospodách. To je nesmysl. Žádný formulář nebude,” řekl v ČT Babiš. „To bylo zase vytrženo z kontextu v rámci interpelací. On mluvil o tom, že to je v Německu, že to je ve Velké Británii. Samozřejmě u nás to nebude, protože to nedává smysl,” dodal.

Prymula zpochybnil svůj vlastní výrok o registraci v restauracích

Koronavirus

Prymula ale skutečně o plánu na zavedení takového opatření ve Sněmovně mluvil. Svůj vlastní výrok pak na sociální síti jen několik hodin poté zpochybnil, když napsal, že nikdo neřekl, že se něco takového zavede, a že pravděpodobnost je maximálně 15 procent. Později ještě upřesnil, že jde o zvažované opatření, kdyby se situace zhoršila.

V odpolední odpovědi na interpelaci přitom Prymula mluvil o tom, že by takový krok mohl pomoci hygienikům při trasování v systému chytré karantény, která je v současnosti kvůli vysokým denním nárůstům za hranicí svých kapacit.

Zoufalá komunikace zoufalé vlády

Taková komunikace nenechala chladnou šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Ta dlouhodobě kritizuje chaos, který vláda vytváří.

„Zase slyšíme vyvracení po několika hodinách. Tohle je zoufalá komunikace zoufalé vlády,“ prohlásila v ČT. „Tady to vypadá, že pan Prymula s tím návrhem překvapil úplně všechny,” podotkla.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan poznamenal, že Babiš byl přes den v Bruselu, a nikoli na interpelacích. „Tak tady prostě nelžete, že to nebylo vysloveno,” řekl Babišovi.

V sobotu si zapinkejte, ale pak to tady zavřu všecko! Nouzový stav humor nezastaví

Koktejl

„Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena, je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi 10–15 %. Je to jen bouře ve sklenici vody,” napsal večer na Twitter Prymula.

Později ještě upřesnil, že se omlouvá za nepřesné vyjádření. „Povinná registrace v restauracích je jen jedno ze zvažovaných opatření, pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat,” upřesnil v dalším tweetu.

Co konkrétně řekl ministr Prymula ve Sněmovně
Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování v případě právě zapojení chytré karantény. Ten problém, který v tuto chvíli máme, je, že chytrá karanténa je poměrně efektivní na počtech někde do 300, do 500. Pokud jsme na počtech, které se týkají až 3 000, tak už ta její efektivita skutečně klesá a máme tady komunitní šíření, kde chytrá karanténa je podstatně méně účinná.Zdroj: Poslanecká sněmovna

Reklama

Výběr článků

Načítám